Cruisereiziger
Reisverslag

Binnenkijken op ‘s werelds eerste expeditiejacht Scenic Eclipse

Marco cruiste op uitnodiging een aantal dagen mee op de ultraluxe Scenic Eclipse, ‘s werelds eerste expeditiejacht van de Australische cruisemaatschappij Scenic. De introductie van het 6-sterren schip in 2019 betekende een gamechanger in de wereld van expeditiecruises. Nog niet eerder werd expeditiecruisen zo succesvol gekoppeld aan ultraluxe.

In een serie reportages nemen we je mee in de wereld van Scenic en maak je kennis met de Scenic Eclipse. In het eerste deel introduceerden we de rederij. In het tweede deel nam Marco je mee op een tour langs alle type suites. In dit derde en laatste deel maken we een rondgang door het gehele schip van boeg tot achtersteven.

Luxe entree

Met haar 166 meter lengte is de Scenic Eclipse toch nog een behoorlijk lang schip waardoor de rederij veel faciliteiten op het schip kan aanbieden, denk aan een spa, zonnedek, 8 restaurants en zeer spectaculair, twee helikopters en een onderzeeboot. Bovendien heeft  de Eclipse zodiacboten mee, en daardoor kan het schip ingezet worden als expeditieschip in bijvoorbeeld Antarctica. Tijdens de dagen dat ik aan boord was, gingen we tweemaal met een tender van en naar het schip. Erg gemakkelijk en zonder lang wachten word je naar de wal gebracht.

Scenic Lounge

Een grote centrale ruimte vormt het hart van het schip, op dek 4. In de ruime Scenic Lounge loop je naar het theater aan de voorkant, of naar achter waar veel restaurantjes zich bevinden. Je vindt hier bovendien de receptie en de prachtige bar die het middelpunt vormt met exclusieve whiskeys die de eigenaar van Scenic zelf uitzoekt.

Ga je verder naar voren, dan kom je in het theater waar ook lezingen plaats vinden.

Culinair genieten

We nemen een kijkje bij de restaurants op dit dek. De Scenic Eclipse kent géén traditioneel hoofdrestaurant waar alle passagiers in een of twee zittingen hun diner hebben. Door de hooguit 228 passagiers hoeft dat ook niet. Je ziet wél vele kleinere eetgelegenheden die als het ware in elkaar overlopen. Goed om te weten dat alle restaurants inbegrepen zijn in de prijs. Opeenvolgend zijn aan boord op dek 4, 5 en 7:

Elements

Elements is het grootste restaurant aan boord, waar je altijd een plekje vindt voor je diner.

Chefs Table @ Elements

Bij de Chefs Table krijg je een fijnproevers diner, met zicht op de open keuken.

Koko’s, Sushi @ Koko’s, Night Market @ Koko’s

Bij Night Market heb je een gezellig Aziatische avond. Je kunt er Sushi eten aan de bartafels, of traditioneel in een zitkuil plaatsnemen. Leuk is ook de showcooking, terwijl de kok vóór je het eten bereidt.

 

Lumiere

Restaurant Lumiere biedt een Franse kaart en onder andere een fijnproeversmenu van 12 gangen (waarbij uiteraard de porties aangepast zijn aan de hoeveelheid gangen).

Azure Bar & Café

Azure bevindt zich aan de achterkant van het schip met de mogelijkheid om buiten te zitten. Je haalt hier bijvoorbeeld een ontbijt en lunch. Tof is dat ze hier koffie hebben met in het melkschuim het Eclipse logo 🙂

Scenic Epicure

Zoals je op de foto’s hieronder ziet, is Scenic Epicure de plek waar kookworkshops worden gegeven. De chefkok heeft bovendien hier zijn groeikasten voor kruiden staan.

Yacht Club & Yacht Club Outdoor

Net als Azure bevindt zich Yacht Club aan de achterkant van het schip, maar net 2 dekken hoger. Ook hier kan je casual ontbijten of een lunch halen. Deze nuttig je dan binnen of buiten naar wens.

 

De mooiste plek aan boord

Ik ben onder de in druk van de Observatory Lounge, een geweldige plek om rustig te zitten. Je kunt om je heen kijken wat er buiten gebeurt én je kunt vanaf hier naar buiten te lopen op het Observatory Terrace. Dat is vrij toegankelijk! De thee collectie is voor thee liefhebbers een walhalla.

 

Spa en Zonnedek

Het schip heeft een half dek beschikbaar voor de Senses Spa. De ruimte is prachtig licht en een uur yoga doe je hier met plezier. Bovendien mag je gratis gebruik maken van de stoomruimte, sauna, verwarmde bedden en de fitness. Alleen de behandelingen zijn niet inclusief, tenzij je in een van de duurdere suites zit (vanaf categorie Spa Suite) dan is een 1-uurs behandeling inclusief.

Whirlpools

Je vindt op de Scenic Eclipse een tweetal plekken waar je kunt afkoelen in het water: bij de Spa is een buitenterras met een klein zwembad, de Vitality Pool, en daarnaast zijn op het allerhoogste dek (10) aan de voorkant van het schip twee whirlpools, de Plunge Pools genoemd. Indrukwekkend vond ik ook de cabana’s op hetzelfde dek. Klein nadeel is om deze te bereiken, dat je eerst van de Plunge Pools weer naar binnen moet lopen in een gang met suites.

 

Op Expeditiecruise

In eerste instantie is dit schip gebouwd als expeditieschip. De rederij heeft tal van basisvoorzieningen voor de expeditie-cruisereiziger aan boord én enkele indrukwekkende noviteiten.

Essentieel is de zogeheten Mudroom waar je voor en na elke landing, je eigen Scenic parka en laarzen krijgt.

De paradepaardjes van dit schip zijn de 2 helikopters en de onderzeeër ‘de Scenic Neptune’ die op het schip meereizen. Werkelijk uniek om mee te maken dat je in bijvoorbeeld Antarctica over de besneeuwde gebieden vliegt of de koude onderwaterwereld verkent!  De helikopters kunnen 6 personen meenemen en zijn de meest stille helikopters die er momenteel zijn. De duikboot kan ook 6 personen meenemen tot 300 meter diepte. Deze twee activiteiten zijn wel tegen een toeslag (bijvoorbeeld: de duikboot vanaf €250 -20 minuten).

Tot slot

Cruisen met Scenic is een cruise in luxe, stijl en verwennerij. Niet voor niets hoort de rederij tot de top van de wereld. Houd je van een kleinschalig schip, familiaire sfeer, een culinaire beleving, rustig entertainment en bijzondere bestemmingen -weg van de gebaande paden? Dan is Scenic de rederij waar je je thuis gaat voelen.

Wij bedanken Scenic Cruises uiteraard hartelijk voor het mee cruisen op de Scenic Eclipse, een beleving om niet meer te vergeten!

 Lees ook:

Wil jij ook met Scenic Cruises varen? Cruises zijn boekbaar bij:

Waterproof Cruises & Expeditions Captain Cruise Yacht Cruise Company

Marco

Als 'first-timer' op de Voyager of the Seas in 2007 was Marco meteen verkocht. Sindsdien is hij verzot op cruisen. Dat betekent na tientallen cruises nog steeds kippenvel bij het inschepen. Veel zeeën bevaren, maar niets mooiers dan cruisen op de Nieuwe Waterweg langs geboortestad Maassluis.

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of een leuk cadeautje uit te zoeken in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!