Cruisereiziger
Voorbereiding

5 Tips voor je cruise naar Groot-Brittannië

Wil je aanstaande zomer een cruise maken rondom Groot-Brittannië, oftewel Engeland, Schotland en Ierland?  Wij geven je de beste 5 basistips voor je cruisereis naar Groot-Brittannië.

1. Beste reistijd

Er wordt voornamelijk in de zomermaanden gevaren rondom Groot-Brittannië. De temperaturen zijn over het algemeen wel iets lager dan in West-Europa. Ook kan je best woelige wateren meemaken, vooral in het Noorden bij de Schotse eilanden. Het fijne is wel dat het erg drukke routes zijn en je dus elke dag van een haven en bestemming kunt genieten! Je zult dus weinig zeedagen hebben.

 

2. Lengte van je cruise

Vrijwel alle cruises zijn de langere cruises, zo’n 2 weken. Wil je veel zien, dan heb je dat echt nodig. Zo zie je de mooiste must-see bestemmingen. Bij elke cruise heb je een klein aantal zeedagen. Wil je optimaal genieten, zorg dat er op je route niet meer dan 2 zeedagen zijn. Hieronder zie je twee voorbeelden van routes: de eerste heeft weinig bestemmingen en behoorlijk wat zeedagen door de grote afstanden. De tweede is iets beter op elkaar afgestemd met niet te grote afstanden tussen havens. 

3. In welke havens starten cruises naar Groot-Brittannië?

Vanuit Nederland starten schepen in Amsterdam, IJmuiden (Costa Cruises) en Rotterdam, heel erg handig! Uiteraard zijn er ook cruises die starten vanaf Groot-Brittannië zelf. De vertrekhaven is meestal Southampton, alhoewel er ook een aantal cruises vertrekt uit Dublin.

In alle ons omringende landen kan je ook inschepen, zoals Duitsland (Bremerhaven, Kiel en Hamburg) en Denemarken (Kopenhagen).

Met name Kopenhagen en Southampton zijn goed te bereiken met het vliegtuig. Je kunt bijvoorbeeld (weer) rechtstreeks vliegen op Southampton met KLM.

4. Welke havens moet ik echt zien?

Een cruise naar Groot-Brittannië staat garant voor veel afwisselende havens. Wil je bovendien wat minder bezochte havens bezoeken? Kies dan voor één van de luxere cruises of rederijen die zich gespecialiseerd hebben in dit soort routes , bijvoorbeeld Oceania Cruises, Phoenix Reisen of Azamara Club Cruises. Ook Holland America Line heeft mooie rondreizen. 

Voor de meest populaire havens hebben we basisinformatie voor je bij elkaar gezet: Schotland, Ierland en Engeland.

 

Schotland

De havens die het meest bezocht worden op het vasteland zijn Invergordon, Edinburgh en Glasgow. De hoofdattractie van Invergordon ligt niet in de haven zelf, maar in het nabij gelegen Inverness. Daar ligt het meer van Loch Ness en kan je op zoek naar het monster van Loch Ness …

Ga je naar Edinburgh dan zijn er vier mogelijke havens waar je aanmeert: New Haven redelijk in de buurt van het centrum, net als Leith, op 15 km ligt South Queensferry en tenslotte de haven in Rosyth, aan de overkant van South Queensferry. Deze ligt het verste weg op zo’n 25 km.

Glasgow is uiteraard ook een mustsee in Schotland. Je schip meert voor een bezoek aan Glasgow overigens aan in Greenock.

Minder bezocht worden op het vasteland in het Oosten de stad Aberdeen en in het Westen de haven Oban.

De Schotse eilanden zijn pareltjes om te bezoeken! Vaak bezocht zijn Kirkwall (Orkney eilanden), Lerwick (Shetland eilanden) en een aantal pittoreske havens op de Hebriden. Dit is een grote eilandengroep van wel 500 eilanden ten Westen van Schotland. Zo’n 100 eilandjes zijn er bewoond. Cruiseschepen meren aan in bijvoorbeeld Stornoway, Tobermory en Portree. Echte aanraders!

Tot slot vind je hieronder wat basisinformatie over de must-see bestemmingen.

 

Ierland

De veelbezochte bestemmingen in Ierland zijn zonder twijfel Dublin, Belfast (Noord Ierland) en Cork (ook wel Cobh dat nabij ligt). Daarnaast zijn er diverse havens die soms bezocht worden. Als je zo’n haven in een route hebt, dan mag je bevoorrecht zijn! Enkele namen van deze soms kleine havens zijn Foynes, Galway, Killybegs, Waterford, Bantry, Ringaskiddy en tot slot Londonderry in Noord-Ierland.

Hier vind je basisinformatie over:

 

Engeland & Wales

In het Zuiden van Engeland worden soms Plymouth, Dartmouth en Falmouth bezocht. Met stip op één uiteraard Southampton, ook als vertrekhaven. Men zegt dat je vanuit Southampton de stad Londen kan bezoeken. Wij raden je dat echter af. Eenvoudigweg omdat de trip naar Londen al anderhalf uur (enkele reis) in beslag neemt. Als je schip tot ‘s avonds laat blijft in Southampton is dit wel de moeite waard. Blijf je in de omgeving van Southampton, dan kan je bijvoorbeeld Southampton zelf, Brighton of het mystieke Stonehenge bezoeken. 

Aan de westkust worden Liverpool, Bristol en regelmatig Holyhead (Wales) bezocht. Fishguard in Wales is ook redelijk populair.

Ten Zuiden/Zuidwesten van Engeland liggen een aantal eilandjes zoals de Scilly Eilanden, het schiereiland Portland en uiteraard verder richting Frankrijk de Guernsey Eilanden met St. Peter Port.

Aan de oostkust van Engeland liggen het soms bezochte Harwich en Dover.

 

 5. Met welk schip kan je naar Groot-Brittannië?

Vrijwel elke rederij die in Europa vaart, gaat naar Groot-Brittannië. Je hebt verschillende keuzes: wil je bijvoorbeeld alleen een stedentrip cruise die Southampton bezoekt, dan heb je veel keuze. Het gehele jaar door kan je zelfs vanuit Nederland (twee)wekelijks naar Southampton in combinatie met bijvoorbeeld het Franse Le Havre, Zeebrugge in België en het Duitse Hamburg. Deze route wordt gevaren door MSC Cruises en AIDA Cruises vanuit Rotterdam.

Wil je rondom Groot-Brittannië varen, dan heb je veel mogelijkheden. Denk aan Celebrity Cruises, Costa Cruises, Holland America Line, Royal Caribbean, TUI Cruises en veel anderen.

Ook de ultraluxe rederijen bezoeken uiteraard Groot-Brittannië. Vaak doen zij dit met 1 of 2 routes waarna ze vervolgens weer naar een ander gebied gaan. De routes kenmerken zich door lang(er) verblijf in een haven en het bezoeken van kleinere havens en eilanden waar de grote schepen niet komen.

Wil je de minder bezochte havens bezoeken? Kies dan ook voor één van de luxere cruises of rederijen die zich gespecialiseerd hebben in dit soort routes , bijvoorbeeld Oceania Cruises, Phoenix Reisen of Azamara Club Cruises.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Cruisereiziger