Cruisereiziger
Cruisemaatschappij

Holland America Line’s 150e verjaardag wordt gevierd met historische evenementen in Rotterdam

Van een ceremonie in een historisch pand tot aan een gala aan boord; Holland America Line maakt zich op om een dag te vieren die 150 jaar geleden is ontstaan. Het jubileum van de premium cruisemaatschappij staat gepland op 18 april 2023. Op die datum komt Rotterdam VII aan in de stad die het cruiseschip de naam bezorgde, Rotterdam. De cruisemaatschappij maakt zich die dag op om haar verjaardag te vieren met hoogwaardigheidsbekleders, haven ambtenaren en gasten. Het schip Zuiderdam zal die dag in Amsterdam zijn. Voor gasten van de wereldcruise organiseert het schip een gala aan boord.

Holland America Line President Gus Antorcha zal de viering leiden. Ook Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden, de doopvrouwe van het schip Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam en nazaten van de oorspronkelijke oprichters van Holland America Line, zullen de evenementen bijwonen.

“Holland America Line is een bedrijf dat enorm trots is op het erfgoed en we hebben daarnaast respect voor de rol die we in de geschiedenis hebben gespeeld. Met onze 150ste verjaardag en deze feestelijkheden eren we onze traditie en erkennen tegelijkertijd wie we vandaag de dag zijn,” aldus Antorcha. “Alle festiviteiten die we hebben gepland, hebben een speciale betekenis en we zijn enthousiast om dit te vieren met zoveel personen die door de jaren heen onderdeel waren van ons verhaal en met onze gasten, teamleden en de steden Rotterdam en Amsterdam.”

Herdenkingsbel

Bij de aankomst van Rotterdam op 18 april beginnen de festiviteiten rond de 150ste verjaardag in Hotel New York. Daar was het oorspronkelijke hoofdkantoor van Holland America Line gevestigd. De rederij zal een herdenkingsbel in de stijl van een traditionele scheepsbel onthullen. Deze bel zal permanent in hotel New York worden tentoongesteld. Tijdens de officiële ceremonie zal Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden de bel volgens scheepstraditie zegenen voordat Hotel New York deze geschonken krijgt.

Daarnaast zal één van de eerste Holland America Line aandelen worden overhandigd om te worden bewaard als onderdeel van een speciale collectie in het archief van de stad Rotterdam. Voor fans die de mijlpaal persoonlijk willen herdenken, ontwierp PostNL speciaal voor dit 150-jarig jubileum een gouden postzegel. Deze is voor verzamelaars in beperkte oplage te koop.

Na een galadiner aan boord van Rotterdam en Zuiderdam verhuizen de feestelijkheden zich naar het Lido zwembad. Er zal live muziek zijn, champagne, en een toast op de speciale dag. Ook op de negen andere schepen van de vloot van Holland America Line worden jubileumfeesten gehouden.

Interesse in cruisen met Holland America Line? Vraag een gratis offerte aan bij:

ANWBCaptain Cruise Corendon - Nieuw! CruiseOnline Cruisereizen Stip Sunweb TUI

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

6 gedachten over “Holland America Line’s 150e verjaardag wordt gevierd met historische evenementen in Rotterdam

 • Ben jij er ook weer bij, met leuke foto’s ?

  • We gaan ons best doen Bob!

 • Wordt er buiten het schip op de kade in Rotterdam nog wat georganiseerd, voor mensen die niet aan boord zijn?

  • Daar heb de maatschappij niets aan het ga alleen maar om de aandacht en Geld. Daarom zijn er ook zo weinig HAL schepoen die Rotterdam aandoen, ook nooit 2 tegelijk

 • Donderdag 14 oktober 2021 arriveerde de ms Rotterdam VII bij een temperatuur van 16 graden Celsius en 3 BFT zuidwestenwind voor het eerst aan in haar thuishaven Rotterdam wat Miriam zich nog wel kan herinneren en wij elkaar ontmoet hebben. Het zou later gedoopt worden door de charmante prinses Margriet die nu weer eregast zal zijn. Het was qua weer een grijze frisse dag, maar hartverwarmend van binnen toen vele belangstellenden van heinde EN verre dit nieuwe vlaggenschap haar eerste opwachting kwam opmaken en b i j n a als ms Ryndam door het leven zou gaan, maar na verkoop van de ms Rotterdam VI en na vele protesten toch de naam kreeg wat ze verdient zodat er altijd een HAL schip zal varen met de naam van haar geboortestad wat wel zo logisch is lijkt mij…!
  Dat de Holland Amerika Lijn vele stormen heeft overleefd getuigd van geluk en wijsheid en dat gelukkig de ss Rotterdam V nog steeds is te bewonderen mogen we blij zijn om dit maritieme erfgoed te bewaren en koesteren, vele van haar soortgenoten zijn al omgesmolten tot bier- of frisdrankblikjes zoals de mooie ss Canberra van P & O of zelfs de eigen Nieuw Amsterdam uit 1938, helaas !
  Met de viering van 150 jaar Holland Amerika Lijn in haar geboortestad Rotterdam wijst zij de weg naar de toekomst waarin de levensvatbaarheid van een der oudste rederijen met de komst van de nieuwe ms Rotterdam VII gestalte krijgt en dat ook de ms Zuiderdam in onze hoofdstad Amsterdam acte de presence zal geven is positief te noemen.
  Toen de HAL 100 jaar bestond werd er een speciaal Nederlands talig herdenkingsboekje uitgegeven met onder andere een mooie kleuren A 3 foto van de ss Statendam die ik ontving nadat ik eertijds een brief aan de HAL stuurde en dit aandenken goed zal bewaren.

  BOEKTIP:
  Nu zijn we we vijftig jaar verder en ik dus ook, bouwjaar 1960, verscheen recentelijk een 373 pagina’s dikke en HELAAS veelal zwart/wit Engelstalig boek met de titel : Holland America Line, A Chronicle Of 150 Years To the New World and Beyond , Emigrants, Cargo, Passengers and Guests geschreven door Albert Schoonderbeek en Nico Guns door uitgeverij gbooks international en onder andere te koop bij bol.com voor een bedrag van Euro 39,00.
  Het beschrijft uitgebreid de vele facetten van de HAL en is een must voor elke persoon die zich betrokken voelt met de HAL. Of er een Nederlandse talige versie komt is mij niet bekend en wanneer de overige vier delen verschijnen ook niet.
  Het enige MINPUNT is en blijft de teveel gebruikte zwart/wit foto’s waarvan ik honderd procent zeker weet DAT er een originele versie bestaat en die ik ook in andere publicaties heb aangetroffen waarvan ik sommige in mijn bezit heb, wellicht is het gedaan om de kosten te besparen en het onder de veertig Euro te houden. Wat mij betreft had het boek vijf of tien Euro duurder mogen zijn om de geschiedenis ook fotografisch beter tot zijn recht te laten komen in een tijd waarin we ook met veel kleuren werken en de tijd naar zwart wit tv kijken allang een gepasseerd station is.

  Het is de eerste van een reeks van vijf delen. Hopelijk worden de overige vier delen met meer kleuren foto’s indien voorhanden voorzien die de titels : Particular History Topics, Pictorial HAL History 1, 2, 3 dragen.
  Gelukkig heb ik nog de supergrote KLEUREN poster met een doorsnee tekening eertijds uitgebracht door het blad KIJK, zij brachten iets dergelijks ook uit over de KLM Boeing 747-200, van de ss Rotterdam V en twee kartonnen zelf gebouwde scheepsmodellen van de ss Rotterdam V en Statendam in kleur nog en de komst van de ss Rembrandt tijdelijke naam van de ss Rotterdam mogen meemaken.
  Woensdag 19 april zal de ms Rotterdam VII om 17.00 uur weer vertrekken om plaats te maken voor de Aidaprima die zoals gebruikelijk op donderdag ditmaal 20 April haar wekelijkse bezoekje aan de Maasstad zal brengen.

  Ik hoop dat wij op deze site een kleuren reportage van de 150 jarige evenementen mogen bekijken, voor al diegenen die helaas niet het geluk hebben om op elk cruise schip waar ook ter wereld uitgenodigd te worden en er een kijkje te nemen, zoals ondergetekende. Dus veel plezier aan boord Miriam en Marco als men er een vorkje mag prikken…!

  *** Via YouTube live stream – Skyline Rotterdam Erasmusbrug De Rotterdam, Kop van Zuid, kan men 24 uur per dag de schepen volgen en zien die aankomen en vertrekken van de Wilhelminakade Rotterdam, dus ook van de ms Rotterdam VII en volgen via shipstracking, of cruisemapper ! ***

 • In het Algemeen Dagblad van zaterdag 15 April 2023 is een speciale bijlage met de geschiedenis van deze roemruchte Rotterdamse 150 jarige rederij bijgesloten en zeker de moeite waard om deze krant te kopen en of te bewaren, een Holland Amerika Lijn special !

Reacties zijn gesloten.

Cruisereiziger