Cruisereiziger

De grootste Nederlandse cruisesite met het laatste cruise-nieuws, persoonlijke ervaringen en alles over cruises

Cruisereiziger

Aantal Nederlandse cruisepassagiers terug in de lift in 2022

Na 2 moeilijke jaren vanwege de coronapandemie zitten de Nederlandse cruisecijfers weer terug in de lift. Dat blijkt uit cijfers van CLIA, de internationale brancheorganisatie van cruiserederijen. In 2022 maakten 82.000 Nederlandse cruisepassagiers een cruise. Dat is een stijging van maar liefst 530% ten opzichte van 2021. Vanwege corona maakten toen maar 13.000 Nederlandse een cruisevakantie op zee. In 2020 waren dat er 18.000. In 2019 liet Nederland nog recordcijfers noteren met 123.000 Nederlandse cruisereizigers.

Nederland neemt qua passagiersvolume in 2022 de 6e plaats in in Europa. Duitsland gaat met 1,876 miljoen passagiers aan kop, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk & Ierland met 1,663 miljoen cruisereizigers. Ook Italië (791.000), Spanje (414.000) en Frankrijk (325.000) gaan Nederland nog voor.

Waar naar toe?

Vorig jaar kozen verreweg de meeste Nederlanders om dichtbij huis te cruisen. De populairste cruisebestemming was met afstand Noord-Europa met 37,7% met als goede tweede de Middellandse Zee (30%) en daarna de Caribbean (9,5%).

Als Nederlanders cruisen dan is dat in de meeste gevallen een cruise van 7 dagen (54.000), in populariteit op ruime afstand gevolgd door 8-13 daagse cruises (14.000) en 14-daagse cruises (17.000). Het gemiddelde komt uit op 8,6 dagen.

Gemiddelde leeftijd

De gemiddelde leeftijd van de Nederlandse cruisepassagier in 2022 was 53,3 jaar. Dit is bijna vergelijkbaar met 2019 (53 jaar). In Europa is alleen in Groot-Brittannië de gemiddelde cruisepassagier ouder met 55,8 jaar. De jongste cruisers zijn nog altijd afkomstig uit Italië met een gemiddelde leeftijd van 40,7 jaar.

Wereldwijd cruisten er in 2022 meer dan 20 miljoen mensen, waarvan 5,8 miljoen Europeanen (+228% t.o.v. 2021). De CLIA verwacht dat de positieve trend in 2023 wordt voortgezet. Volgens internationaal onderzoek wil 85% van degenen die op een cruise zijn geweest dat in de nabije toekomst nog een keer doen en 73% van degenen die nog nooit een cruise hebben gemaakt overwegen de optie. Binnen deze twee categorieën acht 71% het ‘waarschijnlijk’ of ‘zeer waarschijnlijk’ om in de komende twee jaar aan boord te gaan.

 

Inspireer me met verrassende cruises!

Tip! Fietscruise van Passau naar Wenen

Nijlcruise Deluxe

Cruise Middellandse Zee & citytrip Barcelona

Cruise vanuit New York!

Marco

Als 'first-timer' op de Voyager of the Seas in 2007 was Marco meteen verkocht. Sindsdien is hij verzot op cruisen. Dat betekent na tientallen cruises nog steeds kippenvel bij het inschepen. Veel zeeën bevaren, maar niets mooiers dan cruisen op de Nieuwe Waterweg langs geboortestad Maassluis.

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel. Alvast hartelijk dank voor je steun!