Cruisereiziger
CruiseterminalWalstroom

Port of Amsterdam voltooit gunning walstroom

Op 10 mei heeft Port of Amsterdam de opdracht voor de realisatie van walstroom bij de cruiseterminal PTA gegund aan Powercon A/S uit Denemarken. Met BAM als onderaannemer. Zowel het ministerie van I&W als de Europese Commissie hebben subsidies toegekend aan dit project in Amsterdam.

Vanaf 2025 aan de walstroom in Amsterdam

Het is de verwachting dat al in 2025 75% van de zeecruiseschepen in Amsterdam geschikt is voor aansluiting op walstroom. Dit zijn met name nieuwere schepen of schepen die al zijn aangepast vanwege de nieuwe wetgeving. De EU-wetgeving stelt namelijk het gebruik van walstroom voor zeecruise verplicht vanaf 2030. De uitstoot van uitlaatgassen door generatoren van rivier- en zeecruise tijdens het verblijf bij CPA wordt hiermee in de toekomst voorkomen. Vanwege de centrale ligging van de cruise port, in een drukbevolkt deel van Amsterdam, wilden we eerder dan de wetgeving ons verplicht stelt hier de emissies reduceren. Het gaat dan met name om de reductie van CO2-uitstoot. Hiermee leveren we een bijdrage aan de doelstelling van Amsterdam om 2050 klimaatneutraal te zijn en de Europese ‘green deal’.

Port of Amsterdam is aan het onderzoeken of de walstroom en infrastructuur ook op andere manieren gebruikt kunnen worden op het moment dat er geen zeeschepen liggen. Bijvoorbeeld als laadpunt voor bus- en touringcar vervoer. Deze opties worden nog verder uitgewerkt. Eerste analyses laten mooie kansen zien.

Visie schone scheepvaart 

De ambities, doelen en acties van Port of Amsterdam zijn vastgelegd in onze Visie schone scheepvaart. In deze visie stelt de organisatie onder andere doelen voor het reduceren van de uitstoot van CO2. Naast dat de zeecruise aan de kade in 2030 emissievrij moet zijn – waartoe walstroom aan bijdraagt -, wordt er hard aan gewerkt dat alle scheepvaart in 2050 emissievrij moet zijn in de Amsterdamse haven.

Bron: Port of Amsterdam

 

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

One thought on “Port of Amsterdam voltooit gunning walstroom

  • Welles nietes…
    Amsterdam gaat ook in het voetspoor treden van haar zusterstad en concurrent Rotterdam met betrekking tot walstroom voor cruiseschepen, een goed idee en nog leuker dat men het eventueel een tweede functie wilt geven voor het opladen van elektrische bus- en touringcars.

    Maar Mokum oftewel Amsterdam is toch van plan de huidige en goed gelegen PTA Cruiseterminal naar elders te verplaatsen, om vervolgens de vele honderden cruisepassagiers met …bussen ( ! ) naar de binnenstad te brengen, hoe is dat dan te rijmen met de huidige plannen om nu al een walstroom installatie aan te leggen bij de bestaande cruiseterminal ? Komt het plan dan te vervallen om de cruiseterminal te verplaatsen ?
    Nu men geen belemmeringen meer heeft wat de grote van de cruiseschepen betreft door de realisering van ‘s werelds grootste zeesluis bij IJmuiden, al denken de Belgen daar anders over, is het hoe dan ook zaak een en ander te stimuleren. Het gaat hier om zeeschepen, en de binnenvaart cruiseboten dan, is of worden daar geen walstroom voorzieningen voor aangelegd, het een wel en het ander soms niet…?

Reacties zijn gesloten.