Cruisereiziger

Longyearbyen (Spitsbergen)

Longyearbyen

Spitsbergen

Aanlegplaats

Longyearbyen heeft een kade waar plek is voor een cruiseschip tot maximaal 335 meter. Wanneer meerdere grotere cruiseschepen tegelijkertijd in Longyearbyen zijn, zal er eentje moeten tenderen.

Afstand naar de stad

Het kleine plaatsje Longyearbyen is te voet te bereiken (ca 1,5 km). Let op: er is niet heel veel ruimte om zelf op pad te gaan, vlakbij de steiger staan al borden die aangeven dat voorbij het betreffende bord alleen bewapend – in verband met gevaar van ijsberen- gelopen mag worden. Er zijn veel (vanzelfsprekende) regels bij het bezoek aan Spitsbergen, aan de ene kant ter bescherming van het milieu en de flora en fauna, anderzijds ter bescherming van je zelf, om niet buiten de aangegeven gebieden te gaan, zonder bewapende begeleiding, in verband met mogelijke aanwezigheid van de ijsberen.

Bezienswaardigheden/excursies

Longyearbyen is de voornaamste haven van het eiland Spitsbergen (Noors grondgebied). Het is voornamelijk een start en aanleg haven voor expedities en in beperkte mate ook voor cruiseschepen en zelfs zeilschepen die deze uithoek bezoeken.  Over het algemeen zijn er voornamelijk scheepsexcursies hier te verkrijgen, in beperkte mate zijn er soms mogelijkheden tot bijvoorbeeld “dogsled on wheels” excursies, indien die niet al door het schip besproken zijn.

In het plaatsje zijn onder andere een museum gewijd aan Svalbard (Noors voor Spitsbergen), het Svalbard Museum (90 Nkr), met veel informatie over Spitsbergen’s flora en fauna en het North Pole Expedition museum, met informatie over de luchtschepen die vanaf Spitsbergen richting Noordpool zijn gereisd. Er zijn enkele winkeltjes met onder andere poolkleding, souvenirs en zelfs sieraden en enkele eet en drink gelegenheden.

Vlakbij Longyearbyen is de zogenaamde Seedvault gelegen, waar van over de gehele wereld zaden bewaard worden, die bij deze unieke omstandigheden voor het nageslacht bewaard kunnen worden. Recent heeft Syrië een beroep gedaan op de inhoud van de vault, om hier zaden bij wederopbouw voor te betrekken. Desbetreffende locatie is alleen met een excursie te bereiken.

Boek snel je excursies vooruit én goedkoper:

 

Kijk welke cruises naar Longyearbyen gaan:

ANWB Captain Cruise CruiseOnline Cruisereizen MSC Cruises Stip Sunweb TUI 

Lees het laatste cruisenieuws over Longyearbyen

 

Met dank aan Jeroen voor de informatie en foto’s.

Terug naar Bestemmingen – Noorwegen

Wil je echt alles weten over een Fjordencruise? Ga dan naar Fjordencruises.nl Daar vind je meer informatie over Noorse havens, routes en rederijen die naar Noorwegen varen.

Cruisereiziger