Cruisereiziger

Civitavecchia (Rome)

Civitavecchia en Rome

Aanlegplaats

Cruiseschepen leggen aan in de industriële en cruise haven van Civitavecchia, de haven die het dichtstbij Rome ligt. Er zijn altijd pendelbussen naar de ingang van de haven. Met een beetje geluk, meer je aan bij de grote cruiseterminal Amerigo Vespucci. Deze wordt veel voor het in- en ontschepen gebruikt.

Civitavecchia als startpunt voor je cruise

Civitavecchia is een beginpunt en eindpunt voor veel cruises. Met het vliegtuig kom je aan in Rome op 1 van de twee vliegvelden: Rome Fiumicino of Ciampino. Beide vliegvelden hebben redelijke verbindingen met Civitavecchia. Een transfer van de rederij is echter ideaal! In 45-60 minuten sta je in Civitavecchia klaar voor de inscheping van de cruise.

  • Fiumicino Leonardo da Vinci International Airport. Dit vliegveld ligt 60 km van Civitavecchia.  Er is een treinverbinding naar Roma Ostiense of Roma Trastevere, waar de treinen naar Civitavecchia (ca 80 minuten treinreis) vertrekken. Kijk voor treintijden op Trenitalia. Van het station in Civitavecchia is het een kwartier lopen naar de haven. Tussen het station en de haven rijden shuttlebussen.  In de haven zelf ben je verplicht om met een shuttlebus naar je schip gebracht te worden.
  • Ciampino – G.B. Pastine International Airport. Dit vliegveld ligt 87 km van Civitavecchia en ten zuidoosten van Rome. Ga eerst met een bus (bijvoorbeeld Airport bus)  naar treinstation Roma Termini (groot station, neem ruim de tijd!) en daarna de trein naar Civitavecchia.

cruise haven Civitavecchia

Hoteltip voorafgaand aan je cruise

Uiteraard zijn er veel charmante hotels in Rome. Als je één dag van te voren komt, raad ik je aan om een hotel in Civitavecchia te boeken. Dan hoef je op de inschepingsdag niet vanuit Rome naar Civitavecchia te reizen met alle stress. Wij verbleven een paar jaar geleden in hotel San Giorgio. Deze ligt aan de boulevard met geweldig uitzicht op zee. Het is een echt Italiaans hotel: veel klassieke inrichting en een grootse entree. Wil je echt dicht bij de entree van de haven? Dan is hotel Traghetto een aanrader. 

Wil je je bagage tijdelijk even kwijt? Kijk dan eens bij de opslag plekken van Radical Storage.

Afstand naar stad: Civitavecchia

Je meert aan met je cruise in de grote haven van Civitavecchia en feitelijk sta je direct bij de uitgang van de haven in deze stad. Er is een klein aantal historische gebouwen en een klein archeologisch museum. Wil je naar het strand? Het strand met kiezelstenen ligt aan de boulevard en bevat helder water. Het strandgebied zelf is niet heel schoon, maar lekker om even van het water te genieten op een warme dag. Rondom zijn er wat strandtenten.

 

 

Afstand naar stad: Rome

De afstand van Civitavecchia naar de stad Rome is ongeveer 70 kilometer. Een auto huren is een optie, evenals een taxi. Bij het verlaten van het schip worden er taxi’s (ca. €120 is een goede prijs) aangeboden voor dagtrips. Excursies van de cruisemaatschappij zijn eveneens een goede investering.

Met de trein is het ook mogelijk om naar Rome te gaan. Het trein station ligt op ongeveer een half uur lopen vanaf de haveningang/uitgang over de boulevard. De havenautoriteiten bieden voor een kleine prijs (ca. €2) een shuttlebus aan die naar het station gaat. Deze vertrekt bij de ingang van de haven waar shuttlebussen van het schip eindigen.  Treinen gaan regelmatig (Trenitalia) voor ca. €5,00 euro enkele reis. De treinreis duurt ongeveer een uur. Tip: het Vaticaan is gemakkelijk per trein te bereiken via station San Pietro.

Per 1 april (- 14 december) rijdt een speciale Civitavecchia express trein in 35 minuten naar Rome. Een enkeltje voor deze trein kost €10, een retourticket €15. Kinderen van 0-4 jaar reizen gratis mee. Kinderen tot 12 jaar zijn ook gratis als ze reizen met een volwassene. Bagage en koffers mogen gratis aan boord worden meegenomen. Tickets zijn verkrijgbaar op het station bij één van de zes zelfbedieningsloketten en bij de uitgang van de haven. Trenitalia zorgt daarnaast voor Trenitalia informatiepunten in de haven en op de stations van Civitavecchia en San Pietro. Klik hier voor de treintijden.


shuttlebus naar station vanaf cruise haven Civitavecchia

Bezienswaardigheden en excursies in Rome

In de stad Rome is uiteraard veel te zien; Vaticaanstad, het Parthenon, de Spaanse trappen, de Trevi fontein en het Colosseum. Met het openbaar vervoer, de metro (metroplattegrond Rome), is het gemakkelijk door de stad heen bewegen. De hop-on-hop-off bussen zijn ook ideaal. De rondes duren wel twee uur, dus let goed op de tijd. Wil je fietsen in Rome? Vooraf kan je in Nederland al een Nederlandstalige fietstour boeken of fietsen huren. Op pad gaan met Nederlandstalige gids in Rome. Hoe leuk is dat?! De gids kent de stad op en top en laat je de highlights van de stad zien. Als echte insider in Rome zal het alleen niet bij de highlights blijven. De verborgen schatten van Rome kom je zo ook te weten. Lees hier meer over deze fietstours. Tip! Ik raad je ook aan om tickets in Rome vooraf te kopen. Zo sta je niet in de hitte in een wachtrij. Volg de link hieronder en koop last-minute tickets en skip the line (snelle toegang) tickets! Hadden wij het zelf maar gedaan bij het Colosseum of het Vaticaan:

Klik verder voor alle cruises die vertrekken uit Civitavecchia:

Captain Cruise Corendon – Nieuw! CruiseOnline Cruisereizen Stip Sunweb TUI

2 thoughts on “Civitavecchia (Rome)

  • Deze dag waren wij in de havenplaats gebleven. Dit was op een zondag en er was niets te doen. Niet aan te raden dus. Dus trek er op uit.

  • Ooh wat klinkt dat lekker, ben gek op Italie. Een cruise staat bij ons geplanned voor volgend jaar in de meivakantie.

Reacties zijn gesloten.