Cruisereiziger

Gdansk & Gdynia

Gdansk & Gdynia

Aanlegplaats

Cruise schepen meren aan in de zogenaamde binnenhaven van Gdansk, de Westerplatte. Deze ligt op 6 km van de stad.  Dit is wel de plek voor wat kleinere cruiseschepen. Is je cruiseschip wat groter, dan meer je aan in de grote haven van Gdynia, aan de Francuska Pier. Gdynia ligt op 19 km van Gdansk.

Afstand naar de stad Gdansk

De cruiseterminal van Gdansk, de Westerplatte ligt op ongeveer 6 km van het oude centrum van Gdansk. Vaak worden er shuttlebussen aangeboden waarbij je binnen 5 minuten in het centrum bent.

Meer je aan in Gdynia dan kan je op verschillende manieren in Gdansk komen, de afstand is zo’n 19 km. Het makkelijkst is een shuttlebus nemen van je rederij. In 45 minuten sta je in Gdansk en heb je genoeg tijd om de stad te verkennen.

Daarnaast kan je met het openbaar vervoer. Er rijden veel gemeentelijke geel/blauwe treinen (SKM -zoek op Gdynia Glowna naar Gdansk Glowny – treinstations) die elke 15 minuten gaan voor ca. 4 zloty. Je doet er zo’n 35 minuten over.  Het Gdynia station (Glowna) ligt op 2,5 km lopen. Je doet er een half uur over (klik hier voor de route) of neem de taxi  voor 16-20 zloty en je bent er binnen 10 minuten.

Tenslotte zou je ook een taxi of een Uber kunnen nemen.

Hou er rekening mee dat veel borden/teksten alleen in het Pools beschikbaar zijn en er maar soms Engels en Duits wordt gesproken en verstaan.

Bezienswaardigheden in Gdynia, Sopot en Gdansk

Gdynia heeft nauwelijks oude bezienswaardigheden. Je kunt het als je in het stadje blijft,  een zeeaquarium bezoeken en de haven met twee schepen die je kunt bezoeken: een torpedobootjager Blyskawica en een windjammer met de naam ‘Dar Pomorza’.

Wil je een dagje strand? Ga dan naar de tussengelegen plek Sopot. Daar vindt je een uitgebreid strand, een houten pier die de langste is van Europa (entreekosten ca. 8 zloty) en veel strandtenten. Kortom alles wat je nodig hebt voor een dagje strand. Je kunt met het openbaar vervoer (SKM, zie hierboven) of met een Uber. (ca 25-35 zloty)

Gdańsk is een mooie hanzestad met een prachtige oude haven. Veel cruisereizigers zijn verrast door het karakter van de stad met een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog. Bezienswaardig zijn het stadhuis en kathedraal (waar je de toren in kunt), alsook het Maritiem en Nationaal Museum. Hou je van de steensoort Amber? Gdansk heeft veel Amberwinkels en er is zelfs een amber-museum (ook met uitzicht) waar je mooie stenen en objecten van amber kunt bewonderen. De oude haven ligt aan de rivier de Motlawa, vanwaar rondvaartboten vertrekken en je kajaks en waterfietsen kunt huren. Je ziet hier oude huizen en een oude industriële hijskraan.

Wil je wat meer zien van Gdansk? Boek dan een 3 uur durende fietstour onder leiding van een gids. Je kunt in Gdansk prima fietsen op de vele fietspaden. Wist je dat er zelfs door Nederlandse architecten vroeger veel gebouwd is in Gdansk?

 

 

Meer over de fietstour

 

Boek snel je excursies vooruit én goedkoper:

 

 

Kijk snel welke cruise naar Gdansk gaat:

ANWB Captain Cruise CruiseOnline Cruisereizen MSC Cruises Stip Sunweb TUI 

Lees het laatste cruise nieuws over Gdansk

Terug naar BestemmingenPolen