Cruisereiziger
Persoonlijke blogVeiligheid

Fire drills

Wanneer je ook maar een keer op een cruise bent geweest, weet je dat je er niet aan kunt ontkomen: de Fire drill!

Verplicht

Gehesen in oranje reddingsvesten verplaats je je ergens naar toe op het schip temidden van alle andere cruisereizigers die ook hun reddingsvesten hopelijk al dan niet aan hebben of nog aan het uitvinden zijn waar nu precies het linkerkoord doorheen moet worden gelust.

Verschillen

De oefeningen per rederij verschillen toch wel aardig van elkaar. De positieve uitschieter vond ik toch wel de HAL. Maar eerst de andere twee. De fire drills van Norwegian en van Royal Caribbean waren redelijk van dezelfde kwaliteit, alhoewel het woord kwaliteit niet bepaald erg positief is. Men neme alle passagiers en laat ze in hun reddingsvesten naar een restaurant gaan, laat ze plaats nemen en dan luisteren naar de luidspreker waaruit de instructies komen.
Ietwat lastig om in een overvol restaurant met kinderen die met het bestek aan het spelen zijn, proberen te begrijpen wat er nu precies gezegd wordt.

Daarentegen pakt de HAL het beter op. En ik ben niet alleen positief omdat het een cruisemaatschappij is met een Nederlands tintje. Bij de HAL moet je uiteraard in je reddingsvest (inmiddels is dit medio 2012 helaas niet meer het geval) ook naar een locatie gaan, niet naar een restaurant, maar daadwerkelijk naar het dek met de reddingsboten. Vervolgens laat de bemanning je opstellen in rijen van tien, kinderen en vrouwen voor, mannen achter. Realistisch zoals het is. De kapitein spreekt en warempel, je hoort waar het over gaat. Alle lof, zo moet een fire drill gaan!

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

2 gedachten over “Fire drills

 • Helemaal eens met dit artikel: zo moet een fire drill gaan! En voor diegenen die dit lezen en ooit zelf met een cruise meegaan: gewoon actief meedoen, want hopelijk heb je er (n)ooit iets aan…!

  Het voelde een aantal jaar geleden als een lachwekkende bezigheid, de reddingsvesten aan en ieder bij zijn eigen ‘verzamelpunt’ op het dek bij de reddingsboten. Nog voor we de haven uit waren.
  Twee nachten later, vroeg in de morgen maar nog pikdonker terwijl iedereen dus lag te slapen, maakten we een echt alarm mee: brand in de machinekamer! De oefening zorgde er voor dat iedereen heel rustig was, ondanks de gigantische drukte in de paden en op de trappen. Maar binnen 10 min stond iedereen vanuit zijn hut aan dek. Alle boten werden ‘half’ uitgebracht, klaar om bij een definitieve ontscheping ons in te laten stappen (20 zeemijl uit de kust). Voortdurend werden we perfect geïnformeerd over de bestrijding van het vuur. Ook indrukwekkend waren de vele scheepslichtjes die op het May-Day waren afgekomen en in de buurt bleven voor eventuele assistentie. Na 4 uur gelukkig “brand meester” en waren helicopters met veiligheidsinspecteurs ingevlogen, zodat we aan boord konden blijven. Het cruiseschip moest overigens naar de dichtsbijzijnde haven gesleept worden.

  Kortom, het liep goed af. Mede dankzij de goede drill, waardoor er geen paniek was. Ik weet het, het komt hilarisch over zo’n oefening in reddingsvest. Maar toch fijn om bij matige noodverlichting te weten welke kant je op moet lopen als het nodig blijkt…

  • Dag Bob, bedankt voor je waardevolle reactie. Ook gisteren bleek maar weer met de brand op de MS Deutschland dat een goede oefening zeker nut heeft!
   groet, Miriam
   CruiseReiziger

Reacties zijn gesloten.