Cruisereiziger
AanmerenBestemmingenCruiseschepenPersoonlijke blogVeiligheid

Tenders

Cruiseschepen kunnen niet altijd direct aan de kade aanmeren. Maar gelukkig bestaat er het fenomeen “tenders“,  dit zijn de reddingssloepen die worden ingezet om cruisepassagiers van het schip naar de kade te vervoeren (en natuurlijk weer terug). De pret begint op het punt dat het schip ergens in een baai stil komt te liggen. Iedereen wil daarna zo snel mogelijk aan wal, maar ja, niet alle tenders worden naar beneden getakeld, een groot aantal blijft toch hangen.

Voorrangsregels…

De cruisemaatschappijen lossen het op verschillende manieren op. Veelal mogen eerst de mensen die een excursie hebben geboekt met hun groep als eerst het schip af. Dat wordt een half uur wachten voordat zij daadwerkelijk getenderd zijn.

Daarna mogen de overige passagiers naar een bepaald punt, bar of theater, waar zij tendertickets uitgereikt krijgen. De tendertickets hebben een kleur of tijdstip wanneer je mag afdalen naar dek 1 om op de tender mag stappen. Sommige cruisemaatschappijen laten je wachten in het restaurant maar je kunt ook opgepropt staan op de trap naar beneden toe. Een ponton of trap zorgt ervoor dat je gemakkelijk de tender in kan. Met 100 passagiers zit je gezellig te wachten tot de tender vol is en daarna op naar de wal.

Hoe ziet een tenderboot eruit?

Voorop gesteld: een tenderboot is geen luxe bootje. Het eerste doel van een tenderboot is hulp bieden aan passagiers in een noodgeval wanneer het schip verlaten moet worden…  Dan kunnen er zeker 100-200 personen in een dergelijke tenderboot. De inrichting is dus vooral gericht op zoveel mogelijk mensen mee kunnen nemen. Voor een overtochtje naar het vasteland, worden gelukkig minder mensen toegelaten. Reken wel op kuipstoeltjes met weinig comfort en veel schommelingen bij golven. Je zit naast elkaar in rijen van wel 4 of 5 mensen. De kapitein van het bootje zit hoger en kan met het luik open, zijn hoofd boven het plafond uitsteken om te zien of hij goed vaart.

Op bepaalde bestemmingen gebruikt men ook de tenderboten van de haven. Dit zie je bijvoorbeeld op het Griekse Santorini, Villefranche sur Mer (Frankrijk) en Toulon.

 

Mindervalide en dan?

De nieuwste generatie schepen is steeds meer gericht op het comfortabel instappen van passagiers. Helaas blijft het voor mindervaliden toch een behoorlijk obstakel om in een tender boot te komen. Een hoogtepunt voor mij was het instappen in een tender op de Celebrity Edge. Op één van de laagste dekken is een enorme wachtruimte gecreëerd. Middels de Magic Carpet stap je gemakkelijk in. Bovendien zorgt de Magic Carpet er ook voor dat mindervaliden gemakkelijker gebruik kunnen maken van een tender!

 

 

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)