Zijn cruiseschepen wel veilig genoeg?

In 2010 werd het cruiseschip Louis Majesty van de cruisemaatschapij Louis Cruises geraakt door metershoge golven. Een van de golven sloeg binnen door een raam en doodde twee passagiers. Veertien andere passagiers raakten gewond. 

Met het ongeluk (ook 2010) van de Costa Europa in Sharm el-Sheik zijn er opeens twee cruiseschepen in het nieuws met vreemde ongelukken. Zijn cruiseschepen nog wel veilig? is een vraag die ik van een kennis van mij hoorde. Na wat speurwerk kwam ik op een artikel uit van CNN waarin duidelijk wordt gemaakt dat cruiseschepen wel degelijk veilig zijn; ze vermijden zomogelijk slecht weer (anders zouden de passagiers tenslotte onnodig zeeziek worden in hun vakantie) en de schepen hebben een laag zwaartekrachtpunt dat zorgt voor minder hellen bij golven. (zie verder de site van CNN)

Opvallend vind ik wel dat bij de twee ongelukken relatief oudere cruiseschepen betrokken zijn. De Costa Europa is een schip gebouwd in 1986 (onder andere naam: de Homeric, later hernoemd naar de Westerdam, daarna hernoemd naar de huidige naam). De Louis Majesty is een schip van 1992 (onder de naam Royal Majesty, later hernoemd Norwegian Majesty, in 2009 Louis Majesty).

Miriam

Miriam is ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ook het minder bekende riviercruisen heeft een plek in haar hart gekregen.