Cruisereiziger
CruiseschepenPersoonlijke blogVeiligheid

Zijn cruiseschepen wel veilig genoeg?

Door de jaren heen gebeurden er zo nu en dan ongevallen met cruiseschepen. Zo werd in 2010 het cruiseschip Louis Majesty van de cruisemaatschappij Louis Cruises geraakt door metershoge golven. Een van de golven sloeg binnen door een raam en doodde twee passagiers. Veertien andere passagiers raakten gewond.

Zijn cruiseschepen nog wel veilig? is een vraag die ik van een kennis van mij hoorde.

Na wat speurwerk kwam ik op een artikel uit van CNN waarin duidelijk wordt gemaakt dat cruiseschepen wel degelijk veilig zijn; ze vermijden zo mogelijk slecht weer (anders zouden de passagiers tenslotte onnodig zeeziek worden in hun vakantie) en de schepen hebben een laag zwaartekrachtpunt dat zorgt voor minder hellen bij golven. (zie verder de site van CNN)

Costa Concordia

Het ongeluk van de Costa Concordia in januari 2012 schudde iedereen wakker. Prompt scherpten rederijen hun maatregelen aan en werd veiligheid meer dan ooit een nummer 1 prioriteit. Procedurele maatregelen die zoal genomen zijn bijvoorbeeld het vier-ogen principe op de brug en safety trainingen voor officieren. Schepen kregen technische snufjes om zonder stroomuitval te komen. Denk daarbij aan het safe return principe waarmee nieuwe cruiseschepen zijn uitgerust: valt een besturingssysteem uit dan is er als backup een volledig tweede autonoom draaiend systeem zodat de kapitein terug naar een haven kan varen.

Ik sprak op mijn reis naar Alaska met kapitein Jeroen van Donselaar en zijn staff captain die me in detail uitlegden hoe de procedures werken. Lees hier: Alaska: op de brug van de Nieuw Amsterdam

Corona virus

Met de komst van het Corona virus in de wereld, COVID 19, kwam het virus ook op cruiseschepen. Door de vele reisbewegingen was het virus zo de gehele wereld over. Cruiseschepen kwamen in het licht te staan omdat zij passagiers aan boord hadden met het virus, zoals op de Diamond Princess. 

De reiswereld én de cruisewereld kwamen abrupt tot stilstand. Rederijen zochten, al dan niet samen, direct naar oplossingen om het coronavirus buiten boord te houden. Vooral de gezondheids- en reinigingsprocedures werden hierbij aangepast. Bovendien bleek dat de luchtfilters op cruiseschepen verbeterd konden worden zodat virussen werden tegengehouden. Vooral de Aziatische- en Europese rederijen durfden het aan om vanaf de zomer van 2020 weer te cruisen.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)