Alaska: op de brug van de Nieuw Amsterdam

Tijdens de Glacier-Bay-dag beland ik op uitnodiging op de brug van de Nieuw Amsterdam. Kapitein Jeroen van Donselaar en staff captain Pieter Bant praten me bij over wat er zoal aan boord van deze cruise gebeurt.

Aan het roer van de Nieuw Amsterdam op deze Alaska cruise staat Jeroen van Donselaar. Twee weken geleden bracht hij het schip naar Vancouver voor dit 2017 zomerseizoen, om wekelijks op zaterdag te vertrekken. Van Donselaar zit, net als iedere kapitein bij de HAL, drie maanden op het schip als kapitein en heeft daarna drie maanden vrij. Samen met Van Zaane is hij het vaste koppel van dit schip. Jeroen van Donselaar vaart graag in de bekende gebieden: “Ik hou ervan om te varen in Europa, de Oostzee, het Caribisch gebied en Alaska”. Zeker Alaska is een van zijn favorieten. Gelukkig kan hij bij de rederij aangeven naar welke gebieden zijn voorkeur uitgaan. De laatste jaren vaart hij veelvuldig op de grotere klasse schepen zoals de Zuiderdam, Eurodam en uiteraard de Nieuw Amsterdam. Jeroen en staff captain Pieter Bant hebben beide de zeevaartschool in Vlissingen gedaan.

Alles in Alaska is volgens Van Donselaar erg goed georganiseerd. “We hebben contact met de zogeheten organisatie ‘Cruise Line Agencies in Alaska’ in Ketchikan die alles voor ons regelen.” Zij zorgen ervoor dat alles op een geordende manier verloopt: van het moment van binnenvaren in Alaska, het ontvangen van de loodsen aan boord tot en met welk schip als eerste mag aanmeren en wegvaren in bijvoorbeeld Skagway.
Jeroen van Donselaar wordt ondersteund door een groot aantal mensen aan boord. “Ik noem mezelf wel eens de burgemeester van een klein stadje.” Hij vertrouwt op zijn mensen, zoals een kapitein het betaamt, maar af en toe zit hij ook in de details. “Vorige week heb ik me wel nog even bemoeid met de juiste ingrediënten van de Nederlandse erwtensoep.”

De loodsen zijn tijdens deze Alaskaweek vaak aan boord om het schip goed te begeleiden. Tijdens de Glacier Bay dag zelfs twee, elk met een vijfurige dienst. Op de brug loodsen zij het schip samen met van Donselaar en zijn mensen door de juiste passages, routes en naar de juiste kades. Tijdens het interview heeft staff captain Pieter Bant de touwtjes in handen, zodat kapitein Jeroen met mij kan praten.

Vandaag is het een mooie zonnige dag, maar later in het seizoen zal de mist een grote rol gaan spelen. Ook zijn er wat verraderlijke stukken water met grote stromingen en getijde verschillen vanaf Vancouver naar Alaska. Je zult de kapitein tijdens een Alaska cruise niet vaak zien tussen de cruisepassagiers. Eenvoudigweg omdat er veel momenten zijn waar hij als kapitein bij wil (moet) zijn zoals momenten met veel manoeuvres, het aanmeren en wegvaren, en hierboven genoemde feiten.

Pieter legt later aan mij uit dat het kleurensysteem erg belangrijk is op de brug. Een situatie kan groen, geel of rood zijn. Afhankelijk van de kleur zal daarom een meerdere in rang aanwezig zijn vanwege de aard van de situatie. Op onze tocht bijvoorbeeld door Glacier Bay is een stuk waar het schip rechtdoor vaart, groen. Zonder noemenswaardige manoeuvres. Maar zodra het schip een gletsjer nadert, verandert de kleur naar geel. Omdat daar voorzichtigheid geboden is. Een meerdere zoals de staff captain of kapitein zal dan altijd ook op de brug zijn.

De ertwtensoep is ondertussen binnengekomen. Net zoals cruisepassagiers deze lekkernij krijgen, genieten ook Jeroen, Pieter en ik van een heerlijke kop erwtensoep met uitzicht op een van de vele gletsjers. Op de vraag wanneer een cruise voor kapitein Jeroen van Donselaar geslaagd is, antwoordt hij volmondig: “Als de cruisepassagiers happy zijn, ben ik dat ook!”.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)