Nieuw Amsterdam Alaska Liveblog: dag 5 Glacier Bay

Cruisereiziger Miriam vaart een week mee op de Nieuw Amsterdam op een Alaskacruise. Vanuit Vancouver bezoekt ze Juneau, Skagway, Glacier Bay en Ketchikan.

Vandaag is dé dag waar veel mensen al dagen op wachten: we bezoeken Glacier Bay. Het nationale park waar je voornamelijk over het water fantastische gletsjers kunt zien. Het gebied wordt goed beschermd want er mogen maar 2 cruiseschepen per dag dit gebied in. Bij het wakker worden, varen we al in het nationale park dat vroeger een hele grote gletsjer was. Zelfs ‘recent’, zeg driehonderd jaar geleden was alles één grote ijsmassa.

De Nieuw Amsterdam krijgt vandaag twee speciale gasten aan boord: twee rangers die ons de gehele dag door meenemen in het gebied. Om half acht ‘s morgens worden ze binnen gehaald en kunnen we ze direct ontmoeten op dek 11, in het Crow’s Nest. Bovendien is er informatiemateriaal, zijn er boeken te koop en kan je een briefje afstempelen dat je Glacier Bay bezocht hebt.

De eerste vragen kan je vanaf half acht stellen aan een van de twee rangers, terwijl de andere plaatsneemt op de brug. Zij gaat wat vertellen over de plekken waar we voorbij varen.
Op dek 5 is de boeg open voor cruisepassagiers. Ook op dek 6 is een beschut balkon waar je over de gehele breedte van het schip kunt staan (tip!). Het is zonnig weer, gelukkig geen regen, maar het blijkt ijskoud. Mensen die op een slippertjes naar buiten komen, verbazen me… Het gros van de mensen heeft zich gelukkig op het koude weer gekleed: wintermuts op, handschoenen, een winddicht jack of winterjas en soms een sjaal. Last but not least: een fotocamera of mobieltje om foto’s te nemen. De kou wordt een beetje goedgemaakt rond half 11. Er wordt erwtensoep uitgedeeld!

Ik onderbreek mijn tocht op de boeg voor een interview met kapitein Jeroen van Donselaar en heb het genoegen dit op de brug te mogen doen. Ik sta dan ook eerste rang als we de eerste gletsjer van vandaag mogen aanschouwen: de Johns Hopkins Glacier. Het boeiende interview kan je hier teruglezen.
De Nieuw Amsterdam mag tot een bepaald punt gaan om de zeehonden niet te verstoren. Staff captain Pieter Bant zorgt ervoor dat het schip stil komt te liggen en draait zodat iedereen aan boord kan genieten van deze eerste gletsjer. Een grote hoeveelheid ijs komt dagelijks van deze gletsjer af en dat zie je in het water met veel brokken afgekalfd ijs.

Zodra het schip terug in positie is, gaan we verder naar de hoofdattractie van Glacier Bay; de gletsjer Margerie. Zij ligt op een drie kwartier rustig verder varen. Ondertussen vertelt de ranger ons meer over bijvoorbeeld de berggeiten die je kunt spotten. De spanning stijgt en hoe dichter we bij de gletsjer komen, hoe drukker het weer wordt op de boeg. Langzaamaan komen we voor de gletsjer te liggen en staat iedereen paraat met zijn fotocamera. Zal ijs eraf gaan vallen?


Het schip blijft een uur liggen op deze prachtige plek en we zien af en toe wat ijs in het water plonzen. Je hoort eerst gerommel en dan valt binnen 5 minuten het ijs. De meeuwen schieten naar het neergeplonste stuk ijs in de hoop dat daaronder het waterleven is opgeschut en lekkernijen voor de vogels bevat. Zodra het schip draait, zodat de mensen die aan de achterkant van het schip staan een eerste klas uitzicht hebben, loopt de scheepsboeg leeg. Ik blijf staan omdat dit dé geheime tip is die ik heb meegekregen vanuit Nederland. Als het schip gedraaid is, houd je een prachtig zicht op de gletsjer. De ijsblokken komen zo langs het schip drijven.

Na een uur vertrekken we van deze plek om rustig de Glacier Bay uit de varen. In de middag zorgen de Rangers voor educatie. Zo is er in het theater een presentatie over de natuur in het park en een interessante lezing over de oorspronkelijke bewoners van Alaska, de Tlingit. Met name de laatste spreker, de afstammeling van de Tlingit, zorgt voor een kippenvel verhaal.

Aan het eind van de middag nemen we afscheid van de rangers en gaat de Nieuw Amsterdam richting open zee. Morgen bezoeken we de laatste haven: Ketchikan, de meest zuidelijke stad van Alaska en onze laatste bestemming voordat we terug naar Vancouver gaan.

Lees ook:

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)