Nieuw Amsterdam Alaska Liveblog: dag 2 Inside Passage

Cruisereiziger Miriam vaart een week mee op de Nieuw Amsterdam op een Alaskacruise. Vanuit Vancouver bezoekt ze Juneau, Skagway, Glacier Bay en Ketchikan.

Vannacht was het rustig slapen. De jetlag zit er bij mij echter nog wel in. Om half vier vannacht word ik wakker en kan ik niet meer slapen. Wat doe je dan? Tja. Badjas aan en naar het Lido restaurant om een thee/koffie te halen. Ik blijk niet de enige vroege vogel. Twee mensen kom ik tegen en uiteraard personeel van het schip die bezig zijn. We varen trouwens inmiddels richting Juneau waar we morgen zullen aankomen. Vanuit mijn balkonhut kijk ik uit op bossen en bescheiden eilandjes. In de verte zie ik bergen met besneeuwde toppen, daar gaan we naar toe! We genieten vandaag van het ‘Scenic cruising’ door de Inside Passage.

Ik heb gisteravond het roomservice kaartje ingevuld voor het ontbijt en aan de deur gehangen, lekker makkelijk. Precies op het goede tijdstip komt de roomservice jongen het ontbijt op een groot dienblad brengen en zet het op het tafeltje bij het bankje in mijn kamer neer. Met uitzicht op het water en de bossen, eet ik mijn ontbijt op. Ondertussen hoop ik wat dieren te spotten. Helaas heb ik om 10 uur nog geen andere dieren gespot dan een vogel die voorbij komt vliegen…

Een uitje naar de Galley (keuken van het hoofdrestaurant) leert me dat er vanmorgen 430 ontbijtjes via de roomservice zijn bereid.

De keukentour is leerzamer dan ooit; we lopen in groepjes van 15 personen van de ene manager naar de andere. Wist je dat er precies wordt bijgehouden hoeveel gerechten er al uit zijn geserveerd en hoeveel er op dat moment nog klaar staan? Ingenieus maar noodzakelijk om een goede service in een groot hoofdrestaurant te waarborgen.

Later op de dag hoor ik tijdens een interessante Wildlife presentatie dat het dieren spotten een kwestie is van volhouden. In Alaska zal het vaker raak zijn dan vandaag; we zijn immers nog in Canada en nog niet in bijvoorbeeld het nationale park Glacier Bay.

De presentatie door Jeannette (wonend in Alaska) laat ons in een notendop kennismaken met de diersoorten die we kunnen verwachten. Twee soorten beren, ijswormen in gletsjers (ja heus!), zeedieren en allerlei pluimage vogels. Vooral de uitleg wat je moet doen als je een beer tegenkomt, brengt de natuur wel erg dichtbij. Afhankelijk van welke soort beer je tegenkomt is het terugvechten óf stil liggen en doen alsof je niet meer leeft. Liever ontmoet ik dan geen enkele beer, of van grote afstand.

De witte poolbeer gaan we niet ontmoeten in Alaska. Wel de zwarte beer of de grotere bruine beer.

We worden deze week door Jeannette én door Mike bijgestaan. Mike zal regelmatig op het buitendek aanwezig zijn met zijn herkenbare oranje cap. Hij is een soort van bioloog en zal ons helpen om de dieren te spotten. Gewapend met een schoudertas met boeken, kan hij terplekke de soorten opzoeken als hij het onverhoopt ook niet weet.

In de middag gaat het regenen en dat zorgt ervoor dat mensen die eerst buiten op het dek stonden, langzaam aan naar binnenkomen. Ik vermaak me bij een kookdemonstratie waar (Alaskaanse?) zalm op twee manieren wordt bereid.
Holland America Line is een samenwerking begonnen met America’s Test Kitchen. Waar voorheen het Culinary Arts Centre zat, en BB King optreedt, hangt nu het bord van America’s Test Kitchen.

‘s Avonds is het gala-avond! Meer als anders merk ik dat er genoeg mensen zijn die hun Alaska outdoor-outfit nog aanhebben en bij het Lido wat gaan eten. Tijdens mijn smakelijke diner bij het Tamarind restaurant gaat de zee rondom ons steeds meer tekeer. De Nieuw Amsterdam blijkt erg stabiel. Ondanks dat, hangen we een kwartier later wel erg scheef en meldt de kapitein zich. Geen paniek, het is zo weer over en houd je vooral goed vast. Ik verwissel mijn chique schoenen voor gympies om wat makkelijker te lopen. In het buffetrestaurant is een en ander van de tafels én van de buffetten gegleden. Het personeel haast zich om alles in veiligheid te brengen. Borden die heel zijn, worden snel en vakkundig bij elkaar op een veilige plek gezet. De nacht zou wat rustiger moeten worden (zie foto). Weltrusten!

Lees ook:

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

2 thoughts on “Nieuw Amsterdam Alaska Liveblog: dag 2 Inside Passage

 • 8 mei 2017 om 20:06
  Permalink

  Wat een geweldig leuk verhaal weer.
  Hoop dat je net als wij. Augustus 2015 met de princess cruises. Een geweldige reis hebben. Wij hebben dolfijnen orcas gespot en natuurlijk de nodige diverse vliegers. Geniet van de byzondere reis in een absoluut byzonder gebied.

 • 9 mei 2017 om 09:17
  Permalink

  Heel veel plezier Miriam, ik ben nu al benieuwd naar de volgende blogs!

Reacties zijn gesloten.