Nieuw Amsterdam Alaska Liveblog: dag 3 Juneau

Cruisereiziger Miriam vaart een week mee op de Nieuw Amsterdam op een Alaskacruise. Vanuit Vancouver bezoekt ze Juneau, Skagway, Glacier Bay en Ketchikan.

Oei, wat een nacht! Na het onrustige weer van gisteravond waarbij de Nieuw Amsterdam even scheefhing, heeft het vannacht verder gespookt. De kapitein meldde vanmorgen dat we een half uur vertraagd zijn geraakt vanwege het slechte weer en even zelfs een windkracht storm. Dit komt vooral volgens de kapitein doordat we vroeg in het seizoen zijn. Het is dan ook pas de tweede week dat de Nieuw Amsterdam deze route doet.

Buiten zie ik veel mist. Als het maar niet de hele dag mistig wordt! Nadat de pilot aan boord is gekomen, gaat op een gegeven moment om de vijf minuten onze hoorn. We varen in de mist. Na een tijdje trekt het weer op en kunnen we naar beide zijkanten kijken. Ik zie voornamelijk bomen en bergen.

Locatiespecialist Jeanette legt in het theater uit wat er zoal de komende dagen in elke stad is te doen. Van verschillende musea, bekende saloons tot en met must-see’s. Een goede informatieve presentatie waar ik later op de dag voordeel van zal hebben.

Langzaamaan naderen we Juneau. Jeanette is te horen op het promenadedek met wat begeleidende verhalen. Buiten op de hogere (zonne)dekken is het niet erg druk, het regent soms en dat weerhoudt de meesten ervan om lang te blijven staan. Rond kwart over één zijn we bij Juneau.
In Juneau zie ik dat er al andere cruiseschepen aan de kade liggen; de Eurodam, Ruby Princess en de Norwegian Jewel. Meer kunnen er volgens mij niet bij en we komen vóór de Eurodam te liggen. Het is een mooi plekje.
Omdat ik excursies geboekt heb, meld ik me bij het theater. In een sneltreinvaart lopen we, zodra het mag, langs de beveiliging naar buiten toe. Vreemd genoeg hoor ik mijn excursie niet genoemd worden. Ik zou een helicoptervlucht gaan maken naar een gletsjer en vanaf daar een sledetocht met honden maken. Eenmaal buiten op de kade verloopt het wat chaotisch. Allerlei lokale gidsen staan met borden waarop de naam van de betreffende excursie staat en meld je je daar. De dame met mijn excursie heb ik snel gevonden en wat blijkt; de excursie gaat niet door vanwege de vele mist op de gletsjer. Zeer begrijpelijk omdat je de mist vrij laag ziet hangen. Jammer dat ik het alleen niet eerder te horen heb gekregen. Ik kan wel een andere excursie ter plekke uitzoeken (in de rij gaan staan..) of mijn tijd even volmaken. Mijn tweede excursie begint namelijk over drie uur; een avondje walvissen kijken op het water. Ik besluit zelf met de kabelbaan ‘Mount Roberts Tramway’ de berg op te gaan.

Een dame van de kabelbaan begeleidt ons in de kabine en praat ons naar boven toe. Wat gaat dat snel! Boven aangekomen zijn er een paar opties die je kunt doen. Er is een natuurcentrum waar je wat basisinformatie leert over de flora en fauna, je kunt een korte wandeltocht maken van een half uur of langer (een ‘hike’), een Amerikaanse zee-arend spotten of gewoon de souvenierwinkel (ook een film in een theater) en restaurant bekijken. Ik vind de Amerikaanse zee arend erg indrukwekkend. Deze dame is gewond opgevangen en bleek daarna niet meer zelfstandig uit te kunnen vliegen omdat ze een blind oog aan de verwondingen had overgehouden. De Amerikaanse zee-arend is een vogel die je in geheel Alaska regelmatig tegenkomt, ook vandaag op lantaarnpalen, bomen etc.

Terug naar beneden regent het pijpenstelen! Ik pak nog een korte wandeling door Franklinstreet, de souvenierwinkel-straat van Juneau, en zoek het State Capitol gebouw op. Eén van de twee in heel de VS die overigens die geen koepel heeft. Ik haast me terug naar de kade voor mijn volgende excursie: een avond walvistour.
Buschauffeur Andy brengt onze groep naar een baai buiten Juneau, waar een catamaranschip klaar ligt. De groep wordt groter want ook mensen van de Eurodam en Ruby Princess gaan mee. Onderweg krijgen we een lichte maaltijd aangeboden en zoeken de kapitein en de bioloog naar de eerste sporen van walvissen.
En ja hoor, na korte tijd is de eerste (bultrug)walvis gespot en snel volgen er meer! Wat een feest om dit mee te maken! In de kletsnatte regen sta ik op het achterdek te genieten van de Alaskaanse natuur. Bioloog Mike vertelt ons alles over deze prachtige dieren en hun gedrag. We spotten daarnaast ook zeeleeuwen, die op hun vaste stekje (een boei) elke dag te vinden zijn. Veel te snel loopt de excursie na twee uur naar het einde toe.

 

Koud en verkleumd varen we terug naar de bus om daarna op tijd aan te komen op de Nieuw Amsterdam.
Lees ook:

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)