Nieuw Amsterdam Alaska Liveblog: dag 7/8 Inside Passage/Vancouver

Cruisereiziger Miriam vaart een week mee op de Nieuw Amsterdam op een Alaskacruise. Vanuit Vancouver bezoekt ze Juneau, Skagway, Glacier Bay en Ketchikan.

De laatste volle dag ben ik op de Nieuw Amsterdam. Gisteren verlieten we Ketchikan in Alaska en vandaag vaart de Nieuw Amsterdam via de Inside Passage richting Vancouver. De klok gaat daarbij één uur vooruit zodat we op Canadese tijd zitten. De zeedag, alhoewel je van een echte open zee niet kan spreken, gaat snel. We zien gedurende de dag voortdurend de wal; bergen, bossen en huizen.

In de ochtend mag ik een kijkje nemen ‘achter de schermen’. Met een klein groepje mensen leidt de Vlaamse receptioniste Dorien ons rond. Op de brug is het rustig en krijgen we uitleg van een kadet over de verschillende motoren en aandrijving. Zoals de azipods aan de achterkant van het schip en de thrusters aan de voorkant. Via de lift en trappen naar dek C bereiken we daarna de wasserij, nemen we een kijkje bij de voedselvoorraden, zien we de bakkerij waar elke dag alle broodjes gebakken worden en eindigen we in de keuken van het hoofdrestaurant. Deze keer helemaal in bedrijf.

Vandaag zijn alle Mariners, alle mensen die eerder met de Holland America Line hebben gecruist, uitgenodigd om te komen lunchen en een tegeltje te ontvangen. Op dit Delftsblauwe tegel staat de Nieuw Amsterdam/Eurodam klasse afgebeeld. Ik zit aan een tafel met drie mensen uit Californië en twee dames uit Vancouver. Leuk is dat we daarna nog even uitgenodigd worden om de suite te bezoeken van de Californische gasten. Zomaar om te zien hoe een suite eruit ziet; een mooie zithoek met bank, zeer ruim balkon, een walk-in gedeelte en een badkamer met bad en separate docuhe. Ze bezetten deze suite met drie mensen en dat is goed te doen volgens hen. Er is meer dan genoeg opbergruimte en het bed (=de zitbank) voor de derde persoon wordt ‘s avonds opgemaakt en ‘s ochtends weer opgeborgen. In de bijbehorende Neptune Lounge kunnen ze de gehele dag door snacks en drankjes halen.

‘s Avonds denk ik terug aan deze Alaskacruise die bijna over is. De koffer staat al ingepakt en morgen vlieg ik van Vancouver met een directe KLM vlucht naar Amsterdam waar ik zondag aankom. Wat een belevenis is deze cruise geweest; een prachtig schip en lieve bemanning in een natuurrijke omgeving vol wildlife.

De top 3 van deze cruise voor mij is dan ook:
1) Walvissen spotten en ze vrij in het water zien zwemmen
2) Glacier Bay: van heel dichtbij stukken ijs van een gletsjer zien glijden en langs het schip zien drijven
3) Met een watervliegtuig de natuur van Alaska ontdekken

De natuur van Alaska is overweldigend en deze Alaskacruise heb ik aan het begin van het seizoen meegemaakt. Het was soms koud, erg koud (vooral in Glacier Bay) en zonnig. Dat hoort er in Alaska allemaal bij. Naar mate je meer de zomer ingaat, wordt het steeds aangenamer en zal je ook andere dieren gaan zien, zoals zalm en beren!

 • Tot slot geef ik je een aantal tips voor een Alaskacruise:
  boek tenminste een buitenhut (met raam) zodat je van de natuur kunt genieten. Je zit 2 a 3 dagen op ‘zee’ en dan is het erg fijn dat je naar buiten kunt kijken en misschien walvissen kunt spotten.
 • Ga op excursie om zoveel mogelijk te ontdekken in Alaska. De havens zijn een goede uitvalsbasis en liggen op redelijke afstand van de bezienswaardigheden en natuur.
 • Kijk verder dan de souvenierwinkels in de havens: zoek een of twee straten erachter op, waar de locals wonen, en je hebt een heel andere ervaring.
 • Het is niet erg dat je warme kleding bent vergeten: je kunt redelijk goedkoop windjacks en fleecetruien kopen overal in Alaska.

Hartelijk dank aan Holland America Line, kapitein Jeroen van Donselaar en de crew van de Nieuw Amsterdam voor deze prachtige Alaska cruise, een once-in-a-lifetime ervaring!

Lees ook:

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

2 thoughts on “Nieuw Amsterdam Alaska Liveblog: dag 7/8 Inside Passage/Vancouver

 • 20 mei 2017 om 19:19
  Permalink

  Was een mooie cruise, we zaten op dezelfde cruise naar Alaska een als ik het goed heb hebben we “samen” naar goud gezocht.
  Geweldige website trouwens, top.

 • 22 mei 2017 om 21:19
  Permalink

  Hi Bob en Dolly,
  Jullie waren mijn buren bij het goudzoeken? Leuk! Het was inderdaad een mooie cruise en dank voor jullie complimenten!
  hartelijke groet, Miriam

Reacties zijn gesloten.