Cruisereiziger
AanmerenBestemmingenExcursiesReisverslag

Nieuw Amsterdam Alaska Liveblog: dag 4 Skagway

Cruisereiziger Miriam vaart een week mee op de Nieuw Amsterdam op een Alaskacruise. Vanuit Vancouver bezoekt ze Juneau, Skagway, Glacier Bay en Ketchikan.

Bij het wakkerworden open ik mijn gordijnen en wat blijkt? De Nieuw Amsterdam ligt al aan de kade in Skagway. De Nieuw Amsterdam is een van de vier aangemeerde cruiseschepen.. Verderop liggen de Ruby en Coral Princess achter elkaar en naast ons de Norwegian Jewel. In de verte zie ik een trein voorbijschuiven. Dit is de trein van de White Pass & Yukon Railroad. Dé hoofdattractie van Skagway. Ook ik zal later op de dag met ze meereizen.

Na het ontbijt stap ik van het schip af om Skagway in te gaan. Het overzichtelijke stadje heeft een indeling in de welbekende Amerikaanse blokken. De verticale straten hebben namen en de zijstraten (horizontaal) hebben nummers; first avenue, 2nd avenue, etc. Ik heb thuis in Nederland een wandelingetje opgezocht waarbij ik de hoofdstraat met de (vele) souveniershops ga verlaten. Het blijkt een goede zet. Ook heb ik wat aan de informatie van Holland America Line in het speciale Alaska boekje met een plattegrond en bezienswaardigheden.

Wat mij betreft is de eerste verborgen schat het huis van William Moore. Hij is een van de eerste inwoners van Skagway, net voordat de goudkoorts begon (ca 1897) in het stadje. Het huis waar hij woonde is gerenoveerd en gratis toegankelijk. Je ziet twee kamers die ze redelijk hebben kunnen inrichten naar die tijd. Om verder meer te weten te komen over die periode, de bloeitijd van Skagway, bezoek ik het Skagway museum. In zeer korte tijd groeide het stadje tijdens de goudkoorts uit naar 10.000 inwoners. De gelukszoekers startten vanuit Skagway en moesten nog 600 mijl naar het Noorden toe reizen naar het goud.

Rond twaalf uur meld ik me bij de kade van de Nieuw Amsterdam voor mijn excursie. Ik ga vanmiddag een treintocht doen en daarna een goudzeef excursie! We stappen eerst in de bus zodat onze chauffeur Jake ons naar de trein kan brengen. Deze start voor ons niet bij het schip (dat kan ook) maar iets verder Skagway in. Ik leer dat er drie treinen rond twaalf uur vertrekken met elk 10 of meer wagons. Wat een hoeveelheid mensen! De White Pass trein werd vroeger gebruikt om mensen te vervoeren naar Canada, naar Fraser. Later werd een snelweg gebouwd en had men de trein niet meer nodig.


De trein rijdt de laatste tientallen jaren puur voor de toeristen. Ik laat me verrassen want omdat het nog vroeg in het seizoen is, ligt er op de top nog een grote hoeveelheid sneeuw. Passagiers mogen warmpjes binnen blijven zitten, maar ook op het balkonnetje staan en foto’s maken van de omgeving. Ik ontmoet Australiërs, Britten en Canadezen en we raken aan de praat op het balkonnetje terwijl we van de prachtige rit genieten.

Eenmaal in Fraser, een dorp van 15 inwoners, komt de vriendelijke Canadese douane aan boord om ons te controleren. We blijven echter niet lang in Canada, want onze buschauffeur brengt ons via de weg terug richting Skagway. Bij een stop halverwege staan we in de sneeuw (het sneeuwt!) foto’s te maken. Een Australische dame staat voor het eerst in de sneeuw en ik maak een foto voor haar daarvan. We naderen Liarsville, een plek waar tijdens de Goudkoorts de schrijvende pers woonde. Ons goudzoekavontuur begint hier. Voordat we een pannetje mogen zeven om goud te zoeken, krijgen we een showtje voorgeschoteld om het een en ander wat te omlijsten. En eerlijk is eerlijk, er wordt ons verteld dat in elk pannetje een kleine hoeveelheid goud zit. Om in ieder geval te weten dat je altijd wat zult vinden. En ja hoor, splintertjes goud bevinden zich ook in mijn pannetje en in een zakje mag ik het meenemen.

De groep succesvolle goudzoekers laat zich terugrijden naar het schip waar ieder zijn gang kan gaan. Ik loop terug langs de vijver en het riviertje in Skagway waar later in de zomer de zalm gezien kan worden. Het is nu nog te vroeg in het seizoen voor de zalm. Ze komen pas rond juli werd mij verteld.

Op het schip dineer ik in het hoofdrestaurant, de Main Dining, en geniet ik van een visje met een gouden sausje, wel zo passend om de dag mee af te sluiten.

Lees ook:

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Cruisereiziger