(Update) Overzicht annuleringen en herstart van rederijen

(Update 15 januari 2021: Royal Caribbean Group, Disney Cruise Line)

Per 13 maart 2020 viel de cruisewereld stil. De eerste landen gingen sluiten. Er gold vanaf die datum een beperking voor verkeer uit Europa naar Amerika. Italië werd niet meer aangedaan en Spaanse havens sloten. Daarna volgden vrijwel alle havens in Europa waaronder Malta, Monaco, Denemarken en Noorwegen. Nadat Viking en Princess Cruises als eersten besloten te stoppen, volgden vanaf 14 maart meerdere rederijen. Zoals Carnival Corporation (Holland America Line, Seabourn, Cunard), Royal Caribbean Ltd. (Azamara, Royal Caribbean & Celebrity Cruises), Norwegian (Norwegian Cruise Line, Oceania Cruises, Regent Seven Seas Cruises) en MSC Cruises. Enkele rederijen lieten wereldcruises in eerste instantie varen, maar dat bleek met de wereldwijde pandemie absoluut niet haalbaar.

 
Terugkeer

Cruiserederijen lieten hun schepen terugkeren om passagiers zo veilig mogelijk thuis te krijgen. Daarna moesten veel bemanningsleden naar huis worden gebracht. Omdat echter het vliegverkeer steeds meer werd stilgelegd, gingen rederijen zelf bemanningsleden terugvaren naar de regio’s. Daardoor zijn er over de gehele wereld clusters van cruiseschepen met een minimale bezetting op zee. In de zomerperiode lagen bijvoorbeeld schepen voor de kust van Scheveningen, ten zuiden van Groot-Brittannië, in Azië, in het Caribisch gebied, voor de kust van Miami etc.

De eerste slachtoffers vielen helaas snel: onder andere Cruise & Maritime Voyages (CMV) en Pullmantur gingen failliet.

Amerika

Per eind september maakte het Amerikaanse CDC (red.: vergelijkbaar met Nederlandse RIVM) bekend dat de cruisestop in Amerika tot eind oktober verlengd werd. De politieke druk en druk uit de reisbranche werd almaar groter om geleidelijk het cruisen vanuit Amerika weer op te starten omdat in Europa goede resultaten te zien zijn. Lees hier meer.  Eindelijk kwam eind oktober 2020 het goede nieuws: het cruiseverbod werd per 1 november 2020 opgeheven! Na 7 maanden mag er weer worden gevaren uit Amerikaanse havens. Om dit echter veilig te kunnen doen, heeft het CDC een gefaseerde aanpak voorgeschreven. Waarschijnlijk zal het nog wel minimaal een aantal maanden duren voordat de schepen met passagiers gaan varen vanwege de voorgeschreven procedures waaraan rederijen moeten voldoen. De reguliere cruises van de Amerikaanse rederijen worden vrijwel allemaal tot eind maart 2021 geannuleerd.

Europa

In juni en juli 2020 zijn de eerste riviercruises weer van start gegaan. Ook de eerste zeecruises, hetzij beperkt, met veel voorzorgsmaatregelen. Rederijen gingen samenwerken met elkaar en met gerenommeerde gezondheidsinstanties om protocollen op te stellen om coronabesmettingen te voorkomen. Dit resulteerde in vele Health Protocols om cruisereizigers en het personeel aan boord zoveel mogelijk te beschermen.

Zo begonnen voor de kust van Noorwegen rederijen SeaDream en Hurtigruten. Meerdere rederijen volgden, zoals Ponant met cruises voor de Franse kust en AIDA Cruises en TUI Cruises vanuit Duitsland. De Duitse cruises zijn volledige zeecruises waarbij de cruise bestaat uit enkel zeedagen. Alleen bij Hurtigruten werd het cruisen stilgelegd door een uitbraak doordat procedures die opgesteld waren, niet goed waren gevolgd. AIDA Cruises en riviercruises stopten tijdelijk in november omdat de Duitse regering toeristische overnachtingen niet toestaat. Dit geldt ook voor cruises die Italiaanse havens aandoen: in de kersttijd stopten MSC en Costa Cruises noodgedwongen omdat passagiers niet meer naar de inscheephavens kunnen komen door de Italiaanse lockdown.

Inmiddels wordt er vanaf november weer gevaren rondom de Canarische Eilanden door de Duitse rederijen AIDA en TUI Cruises.

Klik hier voor een overzicht van rederijen die momenteel varen.

Overzicht

Rivier

 • AmaWaterways – tot half maart 2021
 • A-Rosa –  vanaf 15 juni herstart. Tijdelijke stop in november 2020.
 • CroisiEurope – vanaf 15 juli herstart.
 • Crystal rivier Cruises – verlengd tot eind 2020.
 • Feenstra Rijn Lijn – vanaf 12 juli 2020 herstart
 • Phoenix Reisen – herstart. Tijdelijke stop in november 2020
 • Scylla Cruises – herstart. Tijdelijke stop in november 2020
 • Viva Cruises – herstart. Tijdelijke stop in november 2020.

 

 

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger! Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Op Cruisereiziger help ik je daarbij. Ondersteun ons werk in deze tijden! Dat kan door bijvoorbeeld een cruisegadget in onze webwinkel te kopen. Zo heb je toch nog een beetje dat cruisegevoel thuis.

6 thoughts on “(Update) Overzicht annuleringen en herstart van rederijen

 • 15 maart 2020 om 07:53
  Permalink

  aan deze duidelijke site heeft iedereen wat aan.
  dank je wel voor de goede informatie.

  • 15 maart 2020 om 10:27
   Permalink

   Graag gedaan!

 • 2 april 2020 om 16:40
  Permalink

  Wel vreemd dat men nog steeds cruisereizen blijft verkopen, zelfs met korting, terwijl de schepen stil liggen.

  Heb zelf een cruise geboekt met vertrek op 31 mei vanuit Amsterdam en heb reeds gevraagd of het nog wel doorgaat. Antwoord van HAL was dat alles nog doorgaat als gepland, ondanks Nederlands verbod op samenscholing tot 1 juni en Noorwegen die alle reizigers 2 weken in quarantaine plaatst.
  Heb eerst alles afgewacht maar denk eraan om toch te annuleren.

  mvg,

  Johnny

  • 22 april 2020 om 11:49
   Permalink

   Tja, dat is precies waar ze op uit zijn, Johnny! Als je zelf annuleert hoeven zij het niet te doen en kunnen ze je blij maken met een tegoedbon i.p.v. je (eventueel op termijn) je geld terug te geven…

 • 22 april 2020 om 10:30
  Permalink

  Op het overzicht van annuleringen staat dat SilverSea alle afvaarten tot 12 juni heeft geschrapt, maar op hun website staat dat ze al vanaf 13 mei weer cruises gaan doen. O.a. vanuit Londen (info van 16 april).
  Wij hebben zelf een boeking voor een cruise van hun met vertrek 25 mei uit Amsterdam en die is nog niet geannuleerd. We hebben het ticket zelfs al in bezit…

  • 22 april 2020 om 10:35
   Permalink

   Dag Huib, dank voor je aanvulling. Ik ga het proberen te achterhalen. Ik verwachtte eigenlijk dat Silversea zich aansluit bij haar moedermaatschappij Royal Caribbean, die alles annuleren tot 11 juni.
   Groet, Miriam

Reacties zijn gesloten.