Cruisereiziger
Annulering

(Update) Overzicht annuleringen en herstart van rederijen

(Laatste Update: zomer 2021)

Per 13 maart 2020 viel de cruisewereld stil. De eerste landen gingen sluiten. Er gold vanaf die datum een beperking voor verkeer uit Europa naar Amerika. Italië werd niet meer aangedaan en Spaanse havens sloten. Daarna volgden vrijwel alle havens in Europa waaronder Malta, Monaco, Denemarken en Noorwegen. Nadat Viking en Princess Cruises als eersten besloten te stoppen, volgden vanaf 14 maart meerdere rederijen en uiteindelijk viel de gehele cruisewereld net als de toeristische sector stil.

Inmiddels zijn we een jaar verder en gloort er weer hoop aan de horizon! 
Waar mag je momenteel cruisen?

Inmiddels wordt er vanaf november 2020, met een tijdelijke stop in december/januari, weer gevaren rondom de Canarische Eilanden door de Duitse rederij TUI Cruises en AIDA Cruises. MSC Cruises vaart weer rond Italië. AIDA en Costa starten eind maart 2021.

Engeland heeft goedkeuring gegeven dat er vanaf half mei 2021 weer gevaren mag worden. Talloze rederijen bieden dan ook mini-cruises en 1-weekse cruises aan (alleen) voor Britse gasten. 

Vanuit Griekenland wordt in de zomer van 2021 ook weer volop gevaren. Vanaf juni zijn daar de eerste cruises te verwachten. 

In het Caribisch gebied starten vanaf deze zomer ook meer en meer cruises, als alternatief voor vele Amerikaanse gasten die nog steeds niet mogen cruisen vanuit een Amerikaanse haven.

Wil je snel zien welke schepen varen? 

Kijk hier voor een overzicht

Overzicht van rederijen

Riviercruises

Wil je alles weten over de herstart van de riviercruises? Ga dan naar Riviercruisereiziger.nl Daar vind je meer informatie over de herstart van riviercruiseschepen.

Het verhaal van COVID-19

Vanaf half maart 2020 viel de wereld stil. Rederijen lieten

hun schepen zo snel mogelijk terugkeren om passagiers zo veilig mogelijk thuis te krijgen. Daarna moesten veel bemanningsleden naar huis worden gebracht. Omdat echter het vliegverkeer steeds meer werd stilgelegd, gingen rederijen zelf bemanningsleden terugvaren naar de regio’s.

Daardoor ontstonden over de gehele wereld clusters van cruiseschepen met een minimale bezetting op zee. In de zomerperiode lagen bijvoorbeeld schepen voor de kust van Scheveningen, ten zuiden van Groot-Brittannië, in Azië, in het Caribisch gebied, voor de kust van Miami etc.

De eerste slachtoffers vielen helaas snel: onder andere Cruise & Maritime Voyages (CMV) en Pullmantur gingen failliet.

Amerika

Per eind september maakte het Amerikaanse CDC (red.: vergelijkbaar met Nederlandse RIVM) bekend dat de cruisestop in Amerika tot eind oktober verlengd werd. De politieke druk en druk uit de reisbranche werd almaar groter om geleidelijk het cruisen vanuit Amerika weer op te starten omdat in Europa goede resultaten te zien zijn. Lees hier meer.  Eindelijk kwam eind oktober 2020 het goede nieuws: het cruiseverbod werd per 1 november 2020 opgeheven!  Om dit echter veilig te kunnen doen, heeft het CDC een gefaseerde aanpak voorgeschreven. Waarschijnlijk zal het nog wel minimaal een aantal maanden duren voordat de schepen met passagiers gaan varen vanwege de voorgeschreven procedures waaraan rederijen moeten voldoen. 

De reguliere cruises van de Amerikaanse rederijen zijn vrijwel allemaal tot eind april/mei 2021 geannuleerd. Canada zorgde in februari voor een grote strop voor alle Alaska cruises; er mocht in 2021 niet meer in Canadese wateren gevaren worden met grote cruiseschepen . 

Omdat het CDC nog niet over de brug komt met concrete regels, zie je dat veel rederijen hun cruises elders gaan starten als alternatief. Zo zal Crystal Cruises vanuit de Bahama’s gaan starten en Celebrity/Royal Caribbean vanuit St. Maarten. De Amerikaanse cruise industrie én lokale overheden roeren zich intussen; veel druk wordt uitgeoefend alsook rechtszaken die gestart werden. Het CDC ging overstag begin mei 2021. Eindelijk kwamen er concrete eisen voor de herstart en proefvaarten. Naar verwachting zal medio juli 2021 er weer gecruist gaan worden vanuit Amerikaanse havens.

Europa

In juni en juli 2020 zijn de eerste riviercruises weer van start gegaan. Ook de eerste zeecruises, hetzij beperkt, met veel voorzorgsmaatregelen. Rederijen gingen samenwerken met elkaar en met gerenommeerde gezondheidsinstanties om protocollen op te stellen om coronabesmettingen te voorkomen. Dit resulteerde in vele Health Protocols om cruisereizigers en het personeel aan boord zoveel mogelijk te beschermen.

Zo begonnen voor de kust van Noorwegen rederijen SeaDream en Hurtigruten. Meerdere rederijen volgden, zoals Ponant met cruises voor de Franse kust en AIDA Cruises en TUI Cruises vanuit Duitsland. De Duitse cruises waren volledige zeecruises waarbij de cruise bestond uit enkel zeedagen. Alleen bij Hurtigruten werd het cruisen stilgelegd door een uitbraak doordat procedures die opgesteld waren, niet goed waren gevolgd. AIDA Cruises en riviercruises stopten tijdelijk in november omdat de Duitse regering toeristische overnachtingen niet toestond. Dit gold ook voor cruises die Italiaanse havens aandoen: in de kersttijd stopten MSC Cruises en Costa Cruises noodgedwongen omdat passagiers niet meer naar de inscheephavens konden komen door de Italiaanse lockdown.

Vanaf januari/februari 2021 startte het cruisen in Europa weer!

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

6 gedachten over “(Update) Overzicht annuleringen en herstart van rederijen

 • aan deze duidelijke site heeft iedereen wat aan.
  dank je wel voor de goede informatie.

  • Graag gedaan!

 • Wel vreemd dat men nog steeds cruisereizen blijft verkopen, zelfs met korting, terwijl de schepen stil liggen.

  Heb zelf een cruise geboekt met vertrek op 31 mei vanuit Amsterdam en heb reeds gevraagd of het nog wel doorgaat. Antwoord van HAL was dat alles nog doorgaat als gepland, ondanks Nederlands verbod op samenscholing tot 1 juni en Noorwegen die alle reizigers 2 weken in quarantaine plaatst.
  Heb eerst alles afgewacht maar denk eraan om toch te annuleren.

  mvg,

  Johnny

  • Tja, dat is precies waar ze op uit zijn, Johnny! Als je zelf annuleert hoeven zij het niet te doen en kunnen ze je blij maken met een tegoedbon i.p.v. je (eventueel op termijn) je geld terug te geven…

 • Op het overzicht van annuleringen staat dat SilverSea alle afvaarten tot 12 juni heeft geschrapt, maar op hun website staat dat ze al vanaf 13 mei weer cruises gaan doen. O.a. vanuit Londen (info van 16 april).
  Wij hebben zelf een boeking voor een cruise van hun met vertrek 25 mei uit Amsterdam en die is nog niet geannuleerd. We hebben het ticket zelfs al in bezit…

  • Dag Huib, dank voor je aanvulling. Ik ga het proberen te achterhalen. Ik verwachtte eigenlijk dat Silversea zich aansluit bij haar moedermaatschappij Royal Caribbean, die alles annuleren tot 11 juni.
   Groet, Miriam

Reacties zijn gesloten.

Cruisereiziger