Kunstveilingen op cruises

Kunstgallerij Norwegian GetawayAfgelopen week zijn we op onze laatste cruise weer de kunst veilingen, de welbekende ‘art auctions’ tegengekomen. Een vreemd fenomeen.  Als cruisereiziger kom je op bijna elk cruiseschip een art gallery tegen waar je de mooiste kunst kan bewonderen. Je wordt vervolgens met gratis champagne en een gratis verloting voor een kunstwerk naar een van veilingen gelokt.  Na het schouwen van de kunst, is er vervolgens een veiling.

Kopen?

Het doet raar aan. Wat is nu werkelijk de waarde van de kunstwerken die daar tentoongesteld worden? Zijn het wel aannemelijke prijzen?  Is het verstandig om op zee kunst te kopen? Persoonlijk zal ik op een cruise nooit een dergelijk kunstwerk aan schaffen – om overigens verschillende redenen.

Royal Caribbean heeft bekendgemaakt met de grootste speler op dit gebied, Park West, die op hun schepen deze veilingen verzorgen, het aflopende contract niet te verlengen. In een nieuwsbericht van USA Today kwam ik een paar opmerkelijke zaken tegen over Park West die vermoedens van mij bevestigden. Daarin lees je onder meer over een aantal rechtszaken die lopen over frauduleuze kunst en de manier waarop Park West met haar klanten omgaat.   Kortom, wees je goed bewust van de waarde als je op cruiseschepen kunstwerken koopt!

Miriam

Miriam is ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ook het minder bekende riviercruisen heeft een plek in haar hart gekregen.