Van wie zijn al die cruiseschepen?

Zoveel cruisemaatschappijen, zoveel schepen en ook zoveel eigenaren? Nee hoor, de meeste cruisemaatschappijen behoren tot een van de top drie.

Top 3

De top drie is dan ook als volgt. Op nummer een staat de overkoepelende organisatie Carnival Corporation & plc, zij bezit o.a de Holland America Line, Aida, uiteraard Carnival, Costa Cruises (via een constructie die Costa Cruises Group heet), Princess Cruises, Seabourn en Windstar. Ook heeft de grote Carnival Corporation een dochteronderneming die Carnival UK heet, met uiteraard Britse cruisemerken als Cunard en P&O Cruises. Gezamenlijk bezit Carnival zo ongeveer 100 cruiseschepen.

Tweede plaats

Op de tweede plaats staat de firma Royal Caribbean Cruises Ltd. Hieronder vallen Royal Caribbean, Azamara Cruises, Celebrity Cruises, Pullmantur, het Franse Croisieres de France en het Britse  Thomson Cruises. Het aantal schepen ligt gezamenlijk rond de 45. Sinds 2018 is Silversea ook onderdeel van Royal Caribbean.

Derde plaats

Op een eervolle derde plaats staat Norwegian Cruise Line Holding Ltd. Een  investeringsorganisatie die Norwegian Cruise Line (weliswaar 50%) beheert, het Britse Oceania Cruises en het ultra luxe Regent Seven Seas Cruises. Een kleine 20 schepen varen rond voor Apollo.

De overige 50% van Norwegian Cruise Line is in handen, samen met Star Cruises (Azië en Pacific)van Genting HongKong.

Vier

Op nummer vier staat MSC Cruises, een zelfstandige tak onder de Mediterranean Shipping Company S.A.

Samengevat

Wat valt op?  De nummer 1 is onbetwist, Carnival Corporation bezit veel schepen en ze hebben voor op elk continent en doelgroep een specifieke cruisemaatschappij. Zeker in Europa heeft ze voor de Britse markt, Duitse en Italiaanse reizigersmarkt wel een geschikt merk.  Royal Caribbean Cruises Ltd is fors kleiner en probeert weliswaar op elke markt mee te varen, maar redt het qua schepen bij lange na niet. Apollo heeft maar 1 groot merk, NCL, voor het grote publiek.

Luxe

Een luxe cruisemaatschappij is bij alle spelers wel terug te vinden: Seabourn (Carnival), Azamara Club Cruises (Royal Caribbean), Regent Seven Seas Cruises (NCL Holding)

De hoofdvraag is natuurlijk of je echt bewust voor een van de grote vier gaat kiezen?   Ik in ieder geval let daar niet op, elke cruisemaatschappij heeft zijn eigen sfeer en prijs(!).  Let op je eigen behoeftes voor je vakantie, wil je een rustig schip of juist veel entertainment?  Aan de vele cruisemaatschappijen zal het niet liggen.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger! Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisevirus mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Op Cruisereiziger help ik je daarbij. Ondersteun ons werk in deze tijden! Dat kan door bijvoorbeeld een cruisegadget in onze webwinkel te kopen. Zo heb je toch nog een beetje dat cruisegevoel thuis.

close

Mis niets meer!

Ontvang minimaal één keer per week al het nieuws & aanbiedingen per mail.
Als cadeautje ontvang je downloadbare kalenders van Amsterdam, Rotterdam en IJmuiden.