Cruisereiziger
CruiseschepenOntspanningPersoonlijke blogTelecommunicatieVoorbereiding

Duur internet op een cruiseschip

Iedere keer loop ik er tegen aan: wat is het internet op een cruiseschip toch belachelijk duur. Ga er maar vanuit dat als je 10 minuten op het internet wilt, je gerust ook 10 dollar moet betalen. Uiteraard zijn er gedurende de cruisereis aanbiedingen die het wel iets voordeliger maken, maar desondanks blijft het een dure grap. Ik geef je een aantal tips voor internet op zee.

1. Internet is het snelst in de buurt van land

Op alle schepen is het tegenwoordig mogelijk om op je eigen mobiele apparaat je mail te checken en te surfen op het wifi scheepsnetwerk. Echter voor deze prijzen vergaat je de pret al snel; bovendien haalt de snelheid van het web het niet bij de snelheden in Nederland. Natuurlijk, je zit op een schip en alles moet via de satelliet rondgestuurd worden. Echt klagen over de snelheid is niet gepast, maar over de prijs wel 🙂

De snelheden gaan de laatste jaren wel vooruit, doordat schepen nu meer gebruik gaan maken van land verbindingen wanneer zij dichtbij de kust varen. Even in de gaten houden wanneer je dichtbij land bent, dan is de internetsnelheid best prettig.

Tip: merk je dat de internetverbinding erg slecht is, probeer dan op een andere plek of ander dek te gaan zitten. De wifi router zit misschien te ver van je vandaan. Ook helpt het om te wachten tot het schip dichter bij land vaart.

2. Koop datavolume vooraf

Een mooie ontwikkeling is het aanbod van internet pakketten per datavolume. Net als bij internet abonnementen voor mobiele telefoons of tablets wordt het mogelijk om een datapakket te kopen voor een vaste prijs. (bijvoorbeeld bij AIDA Cruises) Je hoeft dan niet meer te letten op hoeveel minuten je online bent. Pas als je je datapakket overschrijdt, kan je niet meer internetten. Ook is het mogelijk om bij rederijen voor een social media pakket te gaan waarin alleen toegang voor de sociale netwerken is toegestaan zoals Facebook, Twitter of Instagram.

De vooraf betaalde internet pakketten op een cruiseschip die worden aangeboden, zijn gunstiger dan het aan boord aanschaffen. Bestel dus voorafgaand aan je cruise al in je account een internetpakket.

Hierbij een voorbeeld van een zeer betaalbaar internet pakket bij MSC in 2023:

3. Gratis internet op een cruiseschip

Bij een aantal rederijen komt regelmatig aanbiedingen voor cruises voorbij waarbij gratis een internetpakket wordt gegeven bij boeking van een cruise. Ook geeft je hutcategorie, vaak suites, bepaalde voordelen zoals gratis internetgebruik. Dit bieden onder andere Oceania Cruises en Regent Seven Seas Cruises aan. Bij Silversea Cruises krijgen passagiers één uur per dag gratis internet. Bij Viking Ocean Cruises ontvangt iedere passagier gratis internet.

4. Zet data roaming uit op een cruiseschip!

Wanneer je de open zee opvaart, zet dan je Roaming optie op je telefoon uit! Zo voorkom je dat je per ongeluk op het maritieme dure satelliet netwerk terecht komt en je hoge kosten voor bijvoorbeeld internet moet betalen. Dit maritieme netwerk is dus wat anders dan het wifi-netwerk van het schip.

5. Wacht met internet totdat je aan land gaat

Gelukkig zijn er andere opties om te internetten: met je abonnement kan je ook in het buitenland internetten (ga dit na of dit ook voor jou geldt) of zoek op het vasteland een internetverbinding op! In vrijwel elke haven of stad waar je aanlegt, zijn er internetcafe’s waar de prijzen een stuk lager liggen. Nog mooier is om op internet op te zoeken in welke winkels en restaurants je gratis (al dan niet met je eigen laptop) kunt internetten! Zoek dus voordat je op reis gaat uit, waar je gratis op het internet kan en voorkom een te hoge internet rekening op je boordrekening van je cruise.

6. Neem een eigen router mee voor internet

Ook bestaat er sinds enkele jaren de mogelijkheid om een reisrouter mee te nemen: je logt op het apparaat in en vervolgens is dat je centrale hub waar je een laptop, tablet, telefoon etc op kan aansluiten. Het vereist wel wat digitale kennis om in te stellen, maar zo voorkom je dat je voor elk apparaat een apart inlogaccount moet kopen. Bekijk
hier een van deze routers.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)