Cruisereiziger
CruisemaatschappijCruiseschepenEten en drinkenPersoonlijke blogSportVoorbereiding

Zo bespaar je geld!

Zo bespaar je geld op cruise!

Wat zijn de extra kosten voor een cruise? Bij de eerste cruise val je als cruisereiziger van de ene verbazing in de andere, maar kan het je ook onverwacht veel kosten geven. Cruisemaatschappen proberen immers zoveel mogelijk geld te verdienen aan jou en de andere vakantievierders. We hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet hoe je geld bespaart op een cruise en goedkoper cruist:

 

1. Excursies

Om aan land een en ander te kunnen zien, worden via de cruisemaatschappij excursies verkocht die meestal erg hoog geprijsd zijn. Ook busvervoer naar het centrum van de stad kost een flink bedrag zodat de cruisemaatschappij zelf ook er aan kan verdienen.

Zo bespaar je geld: Excursies kan je zelf ook vooraf boeken bij touroperators. Taxi’s bij de kade bieden eveneens goede alternatieven. Nog voordeliger is om zelf op pad te gaan met het openbaar vervoer en zelf je route uit te stippelen. Voor meer informatie lees je de blog Excursies maken tijdens een cruise.

2. Dineren in specialiteitenrestaurants

Op vrijwel elk modern cruiseschip probeert de cruisemaatschappij je te overtuigen bij de specialiteitenrestaurants te dineren. Voor sommige restaurants moet een extra bedrag betaald worden dat varieert van 10 dollar tot soms wel 75 dollar. Ook een ijsje, gebak of een speciale koffie kan extra geld kosten bij de ijssalon of de Starbucks vestiging op het schip.

Zo bespaar je geld: Ga niet naar de specialiteitenrestaurants maar naar de restaurants die inclusief zijn. Altijd is er een buffetrestaurant en een hoofdrestaurant met bediening in de prijs inbegrepen. Kijk ook wanneer de koffie in het buffetrestaurant verkrijgbaar is, zodat je de speciale koffies niet hoeft te kopen. Soms zijn er ook aanbiedingen in de dagprogramma’s voor de specialiteitenrestaurants; twee voor de prijs van 1 persoon, voor 18:00 de halve prijs. Deze aanbiedingen zijn soms alleen in de eerste dagen van je cruise.

3. Bespaar geld op alcohol en andere drankjes tijdens je cruise

Alcoholische drankjes en sterke drank zijn alleen inbegrepen bij de ultra-inclusive cruisemaatschappijen. Anders betaal je apart voor deze drankjes, maar ook voor softdrinks en water.

Zo bespaar je geld: Kijk voor aanbiedingen in de dagprogramma’s en bekijk vooraf de aanbiedingen voor bijvoorbeeld softdrink-pakketten of een all-inclusive drankpakket waar je een bedrag per dag voor betaalt. Wijn is goedkoper wanneer je per fles bestelt in plaats van losse glazen. Fijn is dat je kan vragen om de fles voor je apart te houden zodat je bij het volgende diner de wijn verder kan nuttigen.

Lees hier meer over drankpakketten per rederij.

4. Spa en schoonheidsbehandelingen voor minder geld

Een behandeling in de schoonheidssalon op het schip kost flink wat meer dan het gemiddelde prijsniveau in Nederland. Een massage begint bij 100 dollar. Een dagje sauna en bijbehorend spa-binnenbad kost ongeveer 15-30 dollar per dag. De schoonheidsspecialisten krijgen tevens een bonus wanneer ze producten verkopen van de spa. Deze worden over het algemeen gerund door Steiner’s of London.

Zo bespaar je geld: Bekijk de tarieven op landdagen, dan worden de prijzen voor behandelingen gehalveerd of worden er andere mooie aanbiedingen gedaan. Ga ook niet in op de productaanbiedingen wanneer je geen behoefte hebt aan nieuwe crèmes. Wanneer je dit aangeeft bij de schoonheidsspecialiste maken ze er geen probleem van. Lees meer over spabehandelingen.

5. Gratis activiteiten op je cruise schip

Voor een aantal activiteiten betaal je extra. Bingo, fitness-lessen, casino, wijn-proeverijen en zelfs voor rondleidingen achter de schermen (niet altijd!), kosten extra.

Zo bespaar je geld: Wees kritisch met welke betaalde activiteiten je deel wilt nemen. Er zijn genoeg activiteiten die geen geld kosten; shows in het theater, kookdemonstraties, quizzen, kunstlezingen etc.

6. De was laten doen voor een klein prijsje

Cruisemaatschappijen bieden je de mogelijkheid om je vuile was te laten wassen door hen. De kosten kunnen oplopen, van 2,50 dollar tot 5,00 dollar voor een t-shirt bijvoorbeeld.

Bespaar geld: De makkelijkste manier is om zo je kleding uit te kiezen, dat je geen was hoeft te laten doen. Let anders op de (meestal eenmalige!) aanbieding dat je een hele waszak kan vullen en laten wassen voor 1 prijs. Sommige schepen bieden ook een wasserette aan waar je zelf mag wassen. Of nog beter; gebruik de wasbak in de badkamer en hang de kleding op het lijntje in de douche. Dit is een uittrekbaar waslijntje die opgerold zit in een zilverkleurige schijf. Je trekt deze eruit en haakt hem in een andere schijf – op de tegenoverstelde muur ‘ vast. Deze is altijd aanwezig, maar je moet maar weten wat het is 😉

7. Fooien tijdens je cruise

Fooien zijn bijna onvermijdelijk. Een bedrag van 10 tot 17 dollar (ca 7 euro) per persoon per dag wordt op je rekening bijgeschreven zodat deze verdeeld kan worden onder al het personeel. Ook drankjes die je bij de bar besteld worden voorzien van een “gratuity” van 15%.

Zo bespaar je geld: Eigenlijk is het “not-done” om je complete of een deel van het fooi-bedrag in te trekken en niet te betalen. Soms, wanneer de service erg (erg) slecht is kan je bij de receptie het bedrag wat verminderen. Bedenk wel dat het fooienstelsel een groot deel is van het salaris van het personeel. Ook mag je bij sommige maatschappijen de fooien zelf aan het personeel in een envelopje overhandigen. Lees meer over fooien in het blogartikel  Tips & Fooien.

8. Souvenirs voor thuis

Cruisemaatschappijen proberen door middel van een bijeenkomst door de shopping-expert je te leiden naar de souvenir winkels van de cruisemaatschappij. Uiteraard wordt er op basis van bonus gewerkt. Wanneer jij wat koopt, krijgt de cruisemaatschappij een bonus. De winkeltjes op het cruiseschip variëren van lieve kleine kinder souvenirs tot en met een super dure luxe juwelenshop.

Zo bespaar je geld: Bedenk wat je daadwerkelijk aan souvenirs wilt kopen en laat je niet verleiden. Check zonodig de prijzen in enkele andere souvenirwinkels voor de juiste prijs. Aan het einde van de cruise is er altijd een avond waarop koopjes nogmaals langskomen.

9. Bespaar op het kopen van cruise foto’s

Aan boord vind je bij de foto-gallery foto’s die van jou gemaakt zijn gedurende de reis: bij inscheping, bij landbezoeken, bij het zwembad etc. Een gemiddelde foto kost erg veel, vanaf 15 dollar per stuk. Een lijstje erbij of een fotoserie kost een fortuin.

Zo bespaar je geld: Zeg gerust nee tegen het maken van foto’s tijdens de reis. Een andere optie is om de foto-gallery niet te bezoeken zodat je niet verleid wordt. In Fotografen aan boord lees je meer over dit onderwerp.

10. Bespaar op het internet gebruik op je cruise

Of je een eigen laptop, tablet of mobiel gebruikt op het schip of de scheepscomputers met internetverbinding. De tarieven zijn echt behoorlijk hoog. 

Zo bespaar je geld: Bezoek de goedkopere internetcafé in de havens waar je aanlegt. Probeer met je mobiele telefoon gebruik te maken van je telefoonabonnement binnen Europa of gebruik de gratis wifi-verbindingen in restaurants of bars. (zo hebben de meeste McDonalds, Starbucks en vele hotelketens vestigingen wifi). Wil je echt internetten aan boord, bekijk dan de sociale-media bundels die worden aangeboden zodat je toch bij Facebook Instagram etc kan terwijl je cruist. Overigens zijn de apps van de rederij, waarin je informatie over de cruise leest, wel gratis te benaderen.

Meer informatie lees je in Duur internetten.

Cruise inspiratie!

Nijlcruise Deluxe

Cunard Cruise Westelijke Middellandse Zee voor topprijs!

8-daagse fietscruise Noord-Holland, Texel en IJsselmeer

8-daagse fietscruise Eilandhoppen in Kroatië

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)