Tips & Fooien

Het meest vreemde fenomeen van het cruisen vind ik zelf het tip- en fooienstelsel op cruiseschepen. Sommigen noemen het de verborgen kosten, maar zover wil ik niet gaan. Vooraf voordat je op cruise gaat, wordt je door de cruisemaatschappij zelf of door je reisadviseur ingelicht over het geven van fooien. De prijs die je betaalt voor de cruise is slechts voor de reis zelf. Achteraf, aan het einde van de cruise, krijg je op je rekening een bedrag extra afgeboekt. Dit varieert overigens per cruisemaatschappij.

In Euro’s of Dollars?

Bij de Europese rederijen ontvang je het fooienbedrag in euro’s op je boordrekening, bij de Holland America Line en de andere Amerikaanse cruisemaatschappijen zie je uiteraard een bedrag in dollars verschijnen.  Reken dus altijd bij je cruise een extra bedrag voor fooien.

Inclusief of zelf bepalen

Een aantal cruisemaatschappijen heeft de fooien in de gehele cruiseprijs verwerkt, bijvoorbeeld het Duitse Aida Cruises en Regent Seven Seas Cruises. Disney Cruise Line heeft daarentegen een vrij fooiensysteem. Je bepaalt zelf welk bedrag je aan wie geeft; je kamermeisje, je ober etc. Royal Caribbean geeft daarbij wel richtlijnen.

Uiteraard staat het cruisepassagiers altijd vrij om de fooien in te trekken of te verminderen. Bij de receptie van je cruiseschip kan je dit regelen. Je doet dit echter alleen als de service werkelijk slecht was. De fooien en de tips gaan naar het personeel van je cruiseschip. Het personeel verdient niet veel en dit stelsel is de bron van hun extra inkomen, ook voor het personeel dat in de machinekamer werkt.

De trend is dat steeds meer cruisemaatschappijen fooien al in de prijs verrekenen. Dit is onder meer bij Costa Cruises en Norwegian Cruise Line het laatste jaar het geval.

Drankjes

Het meest verraderlijke op cruiseschepen vind ik de tips bij de drankjes. De menukaarten en drankenlijsten geven de prijs weer van de drankjes, maar er wordt vervolgens een tip automatisch toegevoegd (service charge genoemd) van ongeveer 15%. Je kan er niets tegen doen. Mijn voorstel zou zijn om de menukaarten aan te passen met het complete bedrag.

Tot slot heb je de mogelijkheid om zelfs op zulke bedragen, de drankprijs + gratuity, nog een extra tip te geven. Kan het nog mooier?!  Dit is zeker voor mensen die het voor het eerst gaan cruisen een verraderlijk iets. Hou dus vooral goed in de gaten op welke bedragen automatisch een tip wordt toegevoegd.

In onderstaand overzicht staan de fooienprijzen per persoon per nacht vermeld. Wanneer er andere prijzen voor suites berekend worden, staan deze apart vermeld.

Rederij per persoon per nacht suites p.p.p.n. 
Aida Cruises incl.
Carnival Cruise Line 12,95$        13,95$
Celebrity Cruises 14,50-15 $ 18 $
Costa Cruises 8 euro (tegenwoordig vaak inclusief)
Cruise & Maritime Voyages 4 of 5 £
Crystal Cruises incl. incl.
Cunard 11,50 $ 13,50 $
Disney Cruise Line advies $13,50
Fred. Olsen Cruise Lines 4 £
Hapag Lloyd 5 a 6 euro
Holland America Line 14,50$ 16,00 $**
Hurtigruten eigen inzicht
MSC Cruises 6 of 7 euro
Norwegian Cruise Line 14,50 $  (soms inclusief)** 17,50 $ (soms inclusief)**
Oceania Cruises 15 $ 22 $
P&O Cruises*          7£
Phoenix eigen inzicht  eigen inzicht
Princess Cruises 13,50 $ 14,50 $ /15,50 $
Pullmantur inclusief
Regent Seven Seas Cruises incl.
Royal Caribbean Int. 14,50$ 17,50$
Seabourn inclusief
Silversea Cruises incl.
Star Clippers 8 euro
Transocean advies 7 a 10 euro
TUI Cruises incl
Windstar Cruises 13,50 $

*per mei 2019 schaft P&O Cruises fooien af.

** per 1 april 2019 14,99 per persoon per dag en 17,99 per persoon per dag voor suitegasten.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger! Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisevirus mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Op Cruisereiziger help ik je daarbij. Ga je mee op cruise?