Cruisereiziger
Eten en drinkenPersoonlijke blogVoorbereiding

Tips & Fooien op een cruise

Het meest vreemde fenomeen van het cruisen vind ik zelf het tip- en fooienstelsel op cruiseschepen. Sommigen noemen het de verborgen kosten, maar zover wil ik niet gaan. Vooraf voordat je op cruise gaat, word je door de cruisemaatschappij zelf of door je reisadviseur ingelicht over het geven van fooien. De prijs die je betaalt voor de cruise is slechts voor de reis zelf. Achteraf, aan het einde van de cruise, krijg je op je rekening een bedrag extra afgeboekt. Dit varieert overigens per cruisemaatschappij. De fooien en de tips gaan naar het personeel van je cruiseschip. Het personeel verdient niet veel en dit stelsel is de bron van hun extra inkomen, ook voor het personeel dat in de machinekamer werkt.

In Euro of Dollar?

Bij de Europese rederijen ontvang je het fooienbedrag in euro’s op je boordrekening, bij de Holland America Line en de andere Amerikaanse cruisemaatschappijen zie je uiteraard een bedrag in dollars verschijnen.  Calculeer dus altijd bij je cruise een extra bedrag voor fooien bij bepaalde rederijen.

Inclusief of zelf bepalen

Een aantal cruisemaatschappijen heeft de fooien in de gehele cruiseprijs verwerkt, bijvoorbeeld het Duitse Aida Cruises, TUI Cruises en Regent Seven Seas Cruises. Disney Cruise Line heeft daarentegen een vrij fooiensysteem. Je bepaalt zelf welk bedrag je aan wie geeft; je kamermeisje, je ober etc. Royal Caribbean geeft daarbij wel richtlijnen.

fooien envelop cruise

Uiteraard staat het cruisepassagiers altijd* (behoudens een aantal rederijen, zie het overzicht geheel onderaan) vrij om de fooien in te trekken of te verminderen. Bij de receptie van je cruiseschip kan je dit regelen. Je doet dit bijvoorbeeld als de service werkelijk slecht was.

De trend is dat steeds meer cruisemaatschappijen fooien als het ware al in de prijs verrekenen. Dit zie je steeds vaker bij de wat luxere rederijen gebeuren. Zo zie je aan het einde van de reis de fooien niet op je boordrekening terug komen.

Een tip voor rederij Norwegian Cruise Line wil ik je graag meegeven! Bij deze rederij kan je voor een prijs (vanaf) €99 een Free at Sea pakket aanschaffen, naar keuze mag je dan 2 van de 5 extra’s kiezen. Daarbij zit onder andere het afkopen van fooien en bijvoorbeeld een drankpakket of dinerpakket. Een rekensom is snel gemaakt: koop bij je NCL cruise dus altijd dit pakket en kies de extra’s die je cruise zoveel handiger maken :-).

Ook andere rederijen bieden dit steeds vaker aan, al dan niet als tijdelijke aanbieding.

Let op: Bij Costa Cruises kunnen fooien niet terug gevraagd worden. In hun kleine lettertjes op de website staat dat de fooien verplicht zijn.  (Update: mei 2023) Er wordt gerekend met een basistarief (My Cruise) waarbij deze fooien inclusief in de prijs zijn. Ook bij MSC Cruises zijn deze per december 2022 verplicht.

Drankjes

menu cruiseHet meest verraderlijke op cruiseschepen vind ik de tips bij de drankjes. De menukaarten en drankenlijsten geven de prijs weer van de drankjes, maar er wordt vervolgens een tip automatisch toegevoegd (service charge genoemd) van ongeveer 15%. Je kunt er niets tegen doen… Mijn voorstel zou zijn om de menukaarten aan te passen met het complete bedrag of weglaten 😉

Tot slot heb je de mogelijkheid om op de bar-bon zelfs op zulke bedragen, de drankprijs + gratuity, nog een extra tip te geven. Kan het nog mooier?!  Dit is zeker voor mensen die het voor het eerst gaan cruisen een verraderlijk iets. Hou dus vooral goed in de gaten op welke bedragen automatisch een tip wordt toegevoegd.

In onderstaand overzicht staan de fooienprijzen per persoon per nacht vermeld. Wanneer er andere prijzen voor suites berekend worden, staan deze apart vermeld.

Rederij per persoon per nacht suites p.p.p.n. 
Aida Cruises inclusief inclusief
Ambassador Cruise Line 6 pond
Azamara Club Cruises inclusief inclusief
Carnival Cruise Line 14,50$ 16,50$
Celebrity Cruises 17,50$ of incl. 21,00$
Celestyal Cruises inclusief inclusief
Costa Cruises €11 (verplicht) €11
Crystal Cruises inclusief inclusief
Cunard 11,50$ 13,50$
Disney Cruise Line advies 13,50$
Fred. Olsen Cruise Lines 4 £
Hapag Lloyd eigen inzicht eigen inzicht
Holland America Line 14,50$ 16,00$
Hurtigruten eigen inzicht
MSC Cruises €12 euro/€6 (kind v.a. 2 jaar), Caribisch gebied $14,50/ $7,25 (kind v.a. 2 jaar) – verplicht
Norwegian Cruise Line 20$  (Tip: soms inclusief bij aanschaf Free at Sea pakket) 25$ (soms inclusief)
Oceania Cruises 16$ 23$
P&O Cruises inclusief     inclusief
Phoenix advies ca €4-5  eigen inzicht
Princess Cruises 16$  17/18$
Regent Seven Seas Cruises inclusief inclusief
Royal Caribbean Int. 18,00$ 20,50$
Seabourn inclusief inclusief
Silversea Cruises inclusief inclusief
Star Clippers €8
TUI Cruises inclusief inclusief
Viking Ocean Cruises 15$
Windstar Cruises 13,50$

 

Laatste update: 1 november 2023

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)