De tien mooiste havens van de Middellandse zee

Frommer, een uitgever van reisgidsen, heeft de tien mooiste aanleghavens van de Middellandse zee op een rijtje gezet. Wanneer je een cruise maakt in de Middellandse zee loont het zeker om hier op te letten. Frommer heeft deze aanlegplaatsen (in alfabetische volgorde) gekozen vanwege de haven zelf of om de uitstekende mogelijkheden om excursies te maken. Mijn tips staan erbij:

1. Athene

De aanleghaven ligt buiten Athene, in Pireaus. De stad Athene is te bereiken met de trein in 15 a 20 minuten voor het luttele bedrag van een paar euro. De Akropolis en het bijbehorende museum zijn een aanrader. De Plaka is erg toeristisch.

2. Barcelona 

De cruiseschepen leggen iets buiten de stad aan. Met de hop-on-hop-of bus kan je de hele stad door. Kijk uit voor zakkenrollers op de Ramblas en laat je verwonderen in het Gaudi park.

3. Dubrovnik

Een prachtige stad, autovrij, waar je heerlijk kan slenteren. Bezoek de stadsmuren zodat je een mooi gezicht krijgt over de hele stad. De haven is een aantrekkelijke plek om een hapje en een drankje te nemen. Wanneer je op een mooie dag aanmeert, is de kans groot dat het schip een plek in de baai krijgt toegewezen.

4. Istanbul

Je meert aan in de wijk van de Galatatoren. Te voet kan je over de Galatabrug die twee stadsdelen met elkaar verbindt, het oude en het nieuwe deel. Het kan erg stoffig zijn, dus de tram is ook een goede goedkope optie om de Blauwe Moskee, de Haghia Sophia en niet te vergeten het Topkapi paleis, waar vroeger de sultans woonden, te bezoeken.

5. Lissabon

Helaas geen eigen ervaring die ik met je kan delen. Frommer meldt dat de schepen aanleggen op vijftien taximinuten van de stad. Je kan veel lopend doen, alhoewel de heuvels een goede conditie vergen. Veel cultuur en historie gecombineerd in deze aantrekkelijk stad.

6. Rome

De aanleghaven is Civitavecchia, helaas redelijk ver weg van Rome. Per trein kan je voor ongeveer tien euro per persoon naar de stad in een uur reizen. Excursiebussen van de cruisemaatschappij zijn in dit geval een goed alternatief. In de stad zelf is er uiteraard veel te zien; Vaticaanstad, Parthenon, Spaanse trappen en het Colosseum.

7. Santorini

Werkelijk een van de mooiste aanlegplaatsen voor cruiseschepen. In de vulkaankrater, volgelopen met Middellands Zee water, gaan de schepen voor anker. Met tenders wordt je aan land gebracht en kan je met een kabelbaan of op een glad pad (goede schoenen!) op ezels of lopend naar boven. Eenmaal boven is het genieten van de witte huizen met blauwe daken en vergezichten.

8. Valletta

Je meert aan iets buiten de hoofdstad van Malta. Lopend verken je het kleine stadje op z’ n best. Voor overige excursies op Malta kan je de lokale gele bussen nemen. Een excursie van de cruisemaatschappij brengt je naar meer bezienswaardigheden dan je zelf kan bereizen met het lokale openbaar vervoer. Bezoek zeker Mdina, de blauwe grot en de tempel Hagar Qim.

9. Venetie

Glorieus binnenvaren in Venetie. Ga lopend de stad verkennen, ga herlijk slenteren door de wijken waar niet veel toeristen komen en ga pas aan het einde van de dag  terug met een van de lijnboten terug naar je cruiseschip. Veel cruises beginnen en/of eindigen in Venetie zodat je nog een paar dagen extra kan blijven. Voor extra romantiek boek je een hotel in Venetie zelf, helaas zijn ze erg (te) duur. Een alternatief is de voorstad Mestre op het vasteland, waar je binnen tien minuten met de uitstekende treinverbinding in Venetie bent.

10. Villefranche sur mer

Een romantische Franse baai waar je liefst ’s ochtends op het dek staat om wakker te worden als je de baai binnenvaart. Nice en Monaco liggen beide vlakbij met de trein. Wil je de kleine dorpjes en wijngaarden bezoeken, zoek dit goed van te voren uit of boek een excursie.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger! Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Op Cruisereiziger help ik je daarbij. Ondersteun ons werk in deze tijden! Dat kan door bijvoorbeeld een cruisegadget in onze webwinkel te kopen. Zo heb je toch nog een beetje dat cruisegevoel thuis.

Aan het laden