Cruisereiziger

De grootste Nederlandse cruisesite met het laatste cruise-nieuws, persoonlijke ervaringen en alles over cruises

Cruisereiziger

Het diner op een cruiseschip: de basics

Het gros van de Amerikaanse gasten, en wellicht ook de Europese cruisereizigers, geeft aan vooral van het eten te genieten op een cruiseschip. En ja, daarom is het diner op een cruiseschip de belangrijkste maaltijd van de dag.

Buffetrestaurant Horizon Court

Buffetrestaurant

Op traditionele cruiseschepen zijn er minimaal twee restaurants; een buffetrestaurant en een a la carte restaurant.  In het buffetrestaurant staan of de gerechten klaar om op te scheppen of de medewerkers van achter het buffet scheppen het gewenste diner op. Er is vrijwel altijd erg veel keuze. Je zoekt vervolgens een plekje om je diner op te smikkelen. Het voordeel is uiteraard dat je snel je maaltijd hebt, maar het kan soms ook druk zijn op bepaalde tijdstippen in het buffetrestaurant zodat je moeilijk een vrije tafel vindt. Probeer dus altijd eerst een tafel te vinden en haal daarna je diner.

Zittingen in hoofdrestaurant

Het a la carte dineren ondergaat bij de meeste cruisemaatschappijen een verandering. Er zijn twee dinertijden (=seatings) waarop je vooraf bij je cruiseboeking, moet inschrijven. Een vroege zitting of een late zitting. De tijden variëren wel iets per schip en staan bij je reservering vermeld. Vroeg is zo rond de zes uur – zeven uur.

 

Main Dining Room
Main Dining Room Voyager of the Seas

Een late zitting is tussen acht uur of zelfs half tien ‘s avonds. (voor meer over zittingen ga naar Vroege of late zitting?)

Zelf bepalen

Nieuw in de laatste jaren is het fenomeen dat je zélf mag bepalen hoe laat je aanschuift. Onder het mom van Freestyle Dining bij Norwegian Cruise Line, My Time Dining, Anytime Dining, As You Wish Dining, Select Dining etc. wordt deze service aangeboden. Bij de kleinere luxere cruisemaatschappijen is dit de standaard (Open Seating).

Hoe werkt het zelf binnenlopen?

Je meldt je met je gezelschap bij het restaurant en, wellicht na een korte wachttijd, wordt je naar een tafel gebracht. Daarna vervolgt de avond zoals bij de vroege of een late zitting. Je wordt snel verwelkomd door een hoofdober, waarna de andere (hulp)obers je de avond bedienen, een sommelier adviseert je wijn en je kiest van de kaart je drie of vier of vijfgangen menu uit. Een avond waarin je met alle egards wordt behandeld. Genieten!

Tip! Mocht je graag wat meer tussentijd tussen de gangen door hebben? Geef dit dan aan bij je ober. Anders is de kans groot dat alles snel achter elkaar geserveerd wordt.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)