Cruisereiziger
CruisemaatschappijCruiseschepenEten en drinkenPersoonlijke blogVoorbereiding

Het diner op een cruiseschip: de basics

Het gros van de Amerikaanse gasten, en wellicht ook de Europese cruisereizigers, geeft aan vooral van het eten te genieten op een cruiseschip. En ja, daarom is het diner op een cruiseschip de belangrijkste maaltijd van de dag.

Buffetrestaurant

Op traditionele cruiseschepen zijn er minimaal twee restaurants; een buffetrestaurant en een a la carte restaurant.  In het buffetrestaurant staan of de gerechten klaar om op te scheppen of de medewerkers van achter het buffet scheppen het gewenste diner op. Er is vrijwel altijd erg veel keuze. Je zoekt vervolgens een plekje om je diner op te smikkelen. Het voordeel is uiteraard dat je snel je maaltijd hebt, maar het kan soms ook druk zijn op bepaalde tijdstippen in het buffetrestaurant zodat je moeilijk een vrije tafel vindt. Probeer dus altijd eerst een tafel te vinden en haal daarna je diner.

Zittingen in hoofdrestaurant

Het a la carte dineren ondergaat bij de meeste cruisemaatschappijen een verandering. Er zijn twee dinertijden (=seatings) waarop je vooraf bij je cruiseboeking, moet inschrijven. Een vroege zitting of een late zitting. De tijden variëren wel iets per schip en staan bij je reservering vermeld. Vroeg is zo rond zes uur – zeven uur.

 

Een late zitting is tussen acht uur of zelfs half tien ‘s avonds. (voor meer over zittingen ga naar Vroege of late zitting?)

Wanneer je in een hoofdrestaurant dineert, zit je meestal met andere tafelgenoten aan een tafel. Wanneer je zelf met een grote groep bent, is de kans groot dat je aan dezelfde tafel zit. Ben je met z’n twee, dan zul je vaak aan een zespersoons tafel worden ingedeeld. Wil je toch liever met 2? Vraag dit dan aan de maitre bij de ingang van het restaurant. De kans op een tafel voor 2 is bij de luxere rederijen overigens groter.

Kan je je diner tijd zelf bepalen aan boord van een cruiseschip?

De trend is in de laatste jaren dat je zélf mag bepalen hoe laat je aanschuift bij het diner op je cruiseschip. Onder het mom van Freestyle Dining bij Norwegian Cruise Line, My Time Dining, Anytime Dining, As You Wish Dining, Select Dining etc. bieden rederijen deze service aan.

Bij de kleinere luxere cruisemaatschappijen is het op elk moment binnenlopen, vrijwel altijd de standaard (Open Seating).

Hoe werkt het zelf binnenlopen?

Je meldt je met je gezelschap bij het restaurant en, wellicht na een korte wachttijd, wordt je naar een tafel gebracht. Daarna vervolgt de avond zoals bij de vroege of een late zitting. Je wordt snel verwelkomd door een hoofdober, waarna de andere (hulp)obers je de avond bedienen, een sommelier adviseert je wijn en je kiest van de kaart je drie of vier of vijfgangen menu uit. Opvallend is dat je wel vier verschillende mensen aan je tafel ziet verschijnen. Er zijn obers voor het water, er zijn twee obers die je vaste obers zijn en je elke avond ziet – mits je in een zitting zit. De ene ober neemt over het algemeen de bestelling op en de andere gaat de gerechten halen in de grote keuken, die vaak dichtbij zit. Hoe het er aan toe gaat in zo’n keuken, lees zeker even hier door.

Tip! Mocht je graag wat meer tussentijd tussen de gangen door hebben? Geef dit dan aan bij je ober. Anders is de kans groot dat alles snel achter elkaar geserveerd wordt.

Eet smakelijk!

 

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Cruisereiziger