7 meest gestelde vragen over de keuken op een cruiseschip

Wat gebeurt er achter de schermen op een cruiseschip? Er zijn tal van plekken waar passagiers niet of nauwelijks mogen komen. Hoe werkt het eigenlijk in de keuken van een cruiseschip? Wij nemen een kijkje voor je aan de hand van de 7 meest gestelde vragen.

Kom je mee op onze keukentour?

1. Waar is de hoofdkeuken?

Aan boord van een cruiseschip zijn meerdere restaurants en daarmee samenhangend ook meerdere keukens. De grootste keuken vind je bij het hoofdrestaurant, vaak ernaast of soms zelfs eronder. Kijk maar eens op een plattegrond van een cruiseschip of je deze kunt ontdekken. De galley is de plek waar diverse koks in bepaalde gedeelten werken. Een enorm groot team dat varieert van 120-200+ koks, is achter de schermen in de keuken bezig met het bereiden van allerlei soorten gerechten. In de keuken werkt men net als in een ‘gewone’ keuken met een hiërarchie van functies, maar dan net even met wat meer mensen.

2. Wat betekenen de sjaaltjes?

Aan het hoofd staat de Executive Chef met onder hem de Sous-Chefs die het werk coördineren. Zij hebben onder zich de Demi-Chefs die verantwoordelijk zijn voor een bepaalde taak. Daarbij zijn er ook medewerkers (koks) heeft die assistent zijn en bv schillen, snijden etc. Vrijwel alle koks dragen sjaaltjes waarmee je kunt zien welke rang zij hebben.  Geel en groene sjaals zijn voor de nieuwe trainees, blauwe sjaals dragen de mensen die wat meer ervaren zijn. De rode sjaals zijn verantwoordelijk voor een bepaald iets of keukengedeelte.

3. Lopen er beroemde chefs rond?

Vrijwel elke rederij probeert haar menu’s nét even wat exclusiever te maken. Daarvoor werken ze samen met één of meerdere beroemde chefkoks, bijvoorbeeld de Nederlandse Jonnie Boer bij Holland America Line. Zij adviseren de rederij over producten en gerechten. Ze komen regelmatig aan boord om een nieuw gerecht te introduceren en les te geven aan de koks over hoe het gerecht gemaakt moet worden.

Een verdere samenwerking met hen zie je aan de komst van specialiteitenrestaurants die gerechten van deze chef presenteren. Lees bijvoorbeeld meer over Jonnie Boer aan boord van de HAL.

4. Waar wordt de roomservice verzorgd?

Uiteraard wil je af en toe genieten van een ontbijt of wat anders in je kamer. De dienbladen worden in een apart gedeelte van de keuken klaargemaakt. De kuipjes jam of cornflakes liggen klaar in doorzichtige dozen om op de dienbladen te doen door de medewerkers. De warme gerechten komen van elders uit de keuken en worden verzameld.

 

5. Komt al het eten kant & klaar aan boord?

Alles wat aan boord klaargemaakt wordt, wordt zoveel mogelijk zélf gedaan. Voor aanvang van een cruise brengt men de voorraad aan boord en plaatst ze in grote provisieruimten. Veel wordt ingevroren of komt bevroren aan boord. Pas bij gebruik wordt dit ontdooid.

 

In de Pantry (letterlijk bijkeuken) worden de koude gerechten voorbereid, dus geschild en samengesteld, voor onder andere lunch en diner. Ook al het fruit en groenten worden hier geschild. Je kunt je voorstellen dat de gehele dag door druk gewerkt wordt aan salades, sandwiches en hapjes. Wist je dat er in een week wel 250.000 eieren gebruikt worden?

De fruit- en ijskunstenaars maken de mooiste creaties!

Voorgenieten van de heerlijkste desserts…

6. Hoe worden zoveel warme gerechten tegelijkertijd bereid?

De warme gerechten worden op grote grillplaten en in immense pannen klaargemaakt. De soep staat te borrelen in grote ketels!  Bij lange uitgiftepunten, staan de gerechten ‘s avonds klaar om door de obers opgepakt te worden op grote schalen die ze naar het restaurant toedragen. Soms kom je zelfs roltrappen tegen die door de obers gebruikt worden om van en naar de keuken/restaurant te gaan.

Ik vind het altijd erg leuk om te kijken naar de platen en posters die ophangen. Hieronder zie je bijvoorbeeld hoe de gerechten eruit moeten komen te zien en hoe bepaalde gerechten gemaakt moeten worden. Op een groot tv-scherm staan hoeveel ingrediënten er nog beschikbaar zijn voor de koks. De inkoop gebeurt uiteraard elders, en is gebaseerd op jarenlange ervaring van wat gasten graag op hun bord willen.

7. Hoe bezorgt de bakker al het brood?

Vrijwel alle brood en patisserie wordt aan boord zélf gemaakt. ‘s Nachts bereiden de bakkers de lekkerste broodjes zodat ze in de morgen vroeg heerlijk vers zijn. Hieronder zie je de bakkerij aan boord van de AIDAnova. De bakkerij gebruikt in 24 uur gerust 45 kilo meel voor het bakken.

8. Wie doet de vaat?

En ja, helaas moet de vaat ook gedaan worden. Wees gerust, grote vaatwasmachines helpen om deze klus te klaren!

Wil je ook een kijkje in de keuken nemen?

Rederijen bieden tegen betaling een kijkje in de keuken aan. Uitzondering is Holland America Line, waar een keuken tour op een zeedag standaard wordt aangeboden. Hoe dit na de heropstart zich zal ontwikkelen in corona-tijd, is even de vraag.

Wil je meer lezen over een keukentour? Lees dan ook Aan de culinaire slag aan boord van Regent’s Seven Seas Explorer

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)