Cruisereiziger
Eten en drinkenScheepsbezoekSpecialiteitenrestaurant

Jonnie Boer en Taste of Amsterdam slaan handen ineen op Nieuw Statendam

De Nieuw Statendam lag afgelopen zondag wederom in een ditmaal zonovergoten Amsterdam. Onlangs bracht ik al een bezoek aan het schip om de muziek mogelijkheden live te ondervinden. Vorig jaar cruiste Marco een aantal dagen mee op de maiden voyage van de Nieuw Statendam. Lees hier alles over zijn bevindingen.

Holland America Line is een rederij die zich met name richt op Explorers (ontdekkers), muziekliefhebbers en foodies, oftewel liefhebbers van goed eten. In dit artikel focus ik op een aantal culinaire aspecten op de Nieuw Statendam.

Culinary Council

Als sinds jaar en dag krijgt Holland America Line advies van het Culinary Council onder leiding van de Zwitsers/Amerikaanse chefkok Rudi Sodamin. De groep bestaat uit een aantal chefkoks die hun sporen in de culinaire wereld hebben verdiend. Momenteel omvat de Culinary Council Rudi Sodamin, Jonnie Boer, David Burke, Andy Matsuda, Ethan Stowell en Jacques Torres. Elk van de chefs heeft zijn eigen inbreng in één of meerdere restaurants. En wie weet tref je één van hen op de speciale Aficionado Cruises waar je ze in het echt kunt ontmoeten.

Sushi

Zo heeft chefkok Andy Matsuda zijn stempel gedrukt op de sushi menukaart in de speciale sushibar ‘Nami Sushi Bar’ in het populaire specialiteitenrestaurant Tamarind. Vanwege de populariteit van sushi is de bar in vergelijking met zusterschip Koningsdam twee keer zo groot. Naast de bar zijn er zitjes, voor als je niet aan de bar wilt eten.

Rudi’s Sel de Mer

Op de twee nieuwste schepen van de Holland America Line kan je fantastisch dineren in Sel de Mer, het signatuur restaurant van Rudi Sodamin. Daarnaast is de rederij in 2017 gestart met de populaire pop-up restaurants Rudi’s Sel de Mer op een aantal andere schepen, zodat elke passagier kan genieten van de Frans getinte visgerechten. Ook de unieke Food Faces borden, hoofden gemaakt van voedsel, zijn van de hand van Rudi Sodamin. Hij heeft zelfs een kookboek erover gemaakt.

Tip: de salt-crusted Branzino (vis in een zoutlaag) is een aanrader!

Librije

Nederlands meest bekende chefkok Jonnie Boer heeft al talloze jaren zeer veel succes met zijn De Librije restaurant in Librije’s hotel in Zwolle én over de gehele wereld. In 2012 werd voor het eerst een Taste of Librije aan boord van het MS Rotterdam gebracht en nog steeds zijn er op de Europese cruises dergelijke bijzondere avonden te vinden. Later in het jaar zal de rederij een vernieuwd Proef De Librije menu introduceren die Rudi Sodamin en Jonnie Boer eerder dit jaar samen hebben samengesteld.

Samenwerking Taste of Amsterdam en Nieuw Statendam

Even terug naar zondag 2 juni op de Nieuw Statendam. In samenwerking met Taste of Amsterdam was Jonnie Boer uitgenodigd om op het cruiseschip een exclusieve lunch te bereiden. Twee jaar geleden nam hij met een eigen Chef’s Table deel aan Taste of Amsterdam. Dit culinaire restaurantfestival vindt jaarlijks gedurende drie dagen plaats in het Amstelpark in Amsterdam.

Na ontvangst aan boord en een korte introductie door Frits van der Werff, Vice President Food & Beverage Holland America Line, en Henk-Jan Kakebeen, Event Director & Owner Taste of Amsterdam, volgde een rondleiding over het nieuwe schip. Deze eindigde met een vertoning van het entertainmentaanbod in de World Stage, het hoofdtheater voorzien van een 270 graden led-scherm. Daarna vond de Jonnie Boer lunch plaats in specialiteitenrestaurant Pinnacle Grill. Deze chique eetgelegenheid is ook de plek waar op diverse cruises een Proef de Librije avond plaatsvindt.

Samen met zijn vrouw Therese én een 9-koppige De Librije ploeg uit Zwolle, werd in de keukens op de Nieuw Statendam een feestelijke 4 gangenlunch gemaakt met uitstekende bijpassende wijnen. Een aantal prijswinnaars van de Taste of Amsterdam en genodigden genoten van onder andere langoustine, bronforel, lamsnek en een verrukkelijk dessert met de toepasselijke naam “Gin & Jonnie”. Hieronder zie je de gerechten.

Hartelijk dank aan Jonnie Boer en Thérèse, het Librije team en Holland America Line voor deze feestelijke en bijzondere lunch.

Jonnie, Miriam en Therese

Wil je meer weten over andere eetmogelijkheden op de Nieuw Statendam? Of over wat er op het cruiseschip te doen is? Lees dan hieronder verder.

Er zijn de komende zomermaanden nog hutten vrij op cruises van de Nieuw Statendam met vertrek in juni vanaf €698.

ANWB  Captain Cruise Corendon - Nieuw! CruiseOnline Cruisereizen Stip Sunweb TUI

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)