Cruisereiziger
CruisemaatschappijCruiseschepenOntschepenPersoonlijke blogVoorbereiding

Het ritueel van ontschepen

De één na laatste dag van de cruise is het stressen! De koffers moeten worden ingepakt, de badkamer leeg geruimd, zijn alle kasten leeg, ligt er niks meer in de lades en zijn we niks vergeten onder het bed?  Zelf houd ik voor de zekerheid een uur of twee gereserveerd om alles in te pakken en nog plek te maken voor de souvenirs die tenslotte ook mee naar huis moeten. Daarna is het tijd om te ontschepen.

In groepen ontschepen

Van de cruisemaatschappij krijg je de voorlaatste dag of eerder, ook te horen op welk tijdstip je van het schip af mag, want zomaar naar buiten lopen met minimaal 2000 passagiers (of 4000!) dat gaat uiteraard niet altijd. Je koffers moeten in ieder geval de avond voor de laatste dag ingepakt zijn. Je zet ze vervolgens buiten naast de deur van je hut in de gang. ‘s Nachts worden deze koffers opgehaald en vind je de koffers de volgende dag pas terug in de vertrekterminal. Zorg er dus voor dat je niet alles in je koffers verpakt. Een paar basis toiletbenodigdheden, kleding voor de volgende dag en je pyjama pak je apart in een handtas of rugzak die je niet op de gang zet…

Kofferlabel

Ontbijt

Op de dag van ontscheping, de “disembarkation day”, ga je ruim voor je ontschepingstijdstip een ontbijt halen. Dit is ook het moment (voor of net na je ontbijt) dat je verplicht je cabine moet verlaten. Kijk alles goed na of je niets bent vergeten. Ontbijten kan je het beste doen in een restaurant met bediening. Je kunt redelijk op je gemak eten en het is een mooie manier om afscheid te nemen van je favoriete bemanning. Geloof me, in een buffetrestaurant wil je op deze ochtend niet ontbijten. Het is er enorm druk en chaotisch.

Wachten

Na het ontbijt is het wachten met je handbagage op het tijdstip dat je van het schip af mag. Het geeft mij een onrustig en chaotisch gevoel. Ongeveer per kwartier mag er een groep passagiers het schip af. Deze volgorde en indeling heeft te maken met het tijdstip wanneer je vliegtuig vliegt, of je nog een excursie hebt geboekt of omdat je zelf hebt aangegeven hoe laat je wilt ontschepen. Elke groep wordt omgeroepen door de intercom middels een kleurensysteem. De groep van half 10 is bijvoorbeeld groen en wanneer je het schip af mag, wordt in een aantal talen omgeroepen dat de groene groep zich naar de uitgang mag begeven. En niet eerder!  Van de cruisemaatschappij heb je die avond ervoor groene labels ontvangen die je aan je handbagage en de koffer (die je in de gang zet) vastmaakt.

De rest van de passagiers wacht rustig zijn lot af en hoort elke tien minuten de aankondiging welke groep(en) zich naar de uitgang moet begeven. Ondertussen is er weinig op het schip te doen en zie je overal mensen wachten tot het zover is. Mijn tip: zorg dat je wat te lezen bij je hebt, doe een spelletje en zorg dat je wat te doen hebt. De tijd gaat dan veel sneller voorbij.

En ontschepen

Bij het daadwerkelijk ontschepen ga je via de loopbrug naar de cruiseterminal waar de koffers klaar staan om met de rechtmatige eigenaar verenigd te worden. Deze zijn netjes gesorteerd op kleur van de kofferlabels.

Dit is het échte einde van je cruise. Je mag het schip niet meer op totdat je een nieuwe cruise geboekt hebt. Het schip en vooral de hutten maken de kamerjongens en -dames razendsnel schoon, want een aantal uur later staan de nieuwe cruisepassagiers al klaar om aan hun cruise te beginnen.

Lees meer tips en tricks hier >>

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)