Cruisereiziger
Persoonlijke blog

De grote scheepsbouwers ter wereld in Europa: Meyer Werft

Meyer_Werft-LogoHet ene na het andere schip werd de afgelopen jaren opgeleverd vanuit de grote bouwdokken van Europa. Er lijkt geen einde aan te komen. Amerikaanse en Europese cruisemaatschappijen laten hun cruiseschepen vrijwel allemaal bij een van de grote bouwers in Europa bouwen. Welke zijn dat en wat maakt ze zo bijzonder? In deze serie zoomen we in bij deze scheepsbouwers, allereerst nemen we een kijkje bij Meyer Werft.

Allereerst de bouwer die het dichtst bij Nederland gelegen is: de Meyer Werft in Papenburg, Duitsland. De werf in Papenburg heeft de laatste 25 jaar meer dan 30 cruiseschepen gebouwd voor de grootste cruisemaatschappijen ter wereld zoals bijvoorbeeld Aida Cruises, Disney Cruise Line en Celebrity Cruises.  Het allereerste zee cruiseschip werd in 1986 opgeleverd: de Homeric (huidige Thomson Dream) met toen al 204 meter een groot schip.

Voor bezoekers is er veel te beleven bij de Meyer Werft. Het bezoekerscentrum geeft uitleg over cruisen en uiteraard hoe cruiseschepen gebouwd worden. Je loopt zelfs langs een bouwhal waar met een beetje geluk net op dat moment een cruiseschip gebouwd wordt. De grootste hal heeft een capaciteit om een cruiseschip te bouwen van 180.000 brutoton. Ruim 2500 medewerkers zijn bij de werkgever in dienst.

Luftaufnahme_Meyer_Werft_2012_W708 @Meyer Werft
foto: Meyer Werft

Wanneer een immens cruiseschip opgeleverd wordt en uit het bouwdok vaart, is het een groot feest. Toeschouwers mogen vrij dichtbij komen om de eerste glimp op te vangen. Daarna worden de schepen over de rivier Eems gesleept naar open zee.

Voor een bezoek aan de Meyer Werft: http://www.meyerwerft.com

De werf in Finland, in Turku, maakt vanaf september 2014 deel uit van de Meyer Werft. Voorheen behoorde deze werf bij STX . In Turku zijn de grootste cruiseschepen ter wereld gebouwd in opdracht van Royal Caribbean; de Oasis en de Allure of the Seas. Het complex in Finland heeft een bouwhal van maar liefst 365 meter lang en 80 meter breed.

Voor bezoekers zijn er uitgebreide mogelijkheden om de werf in Finland te bezoeken. Dagelijks worden er in het zomerseizoen twee keer per dag  rondleidingen gegeven. De rondleiding duurt maar liefst 3 uur. De groepen moeten wel minimaal uit 15 personen bestaan. Voor meer info ga je naar deze site: tours.

Nieuws over Meyer

[RSSImport display=”10″ feedurl=”https://www.cruisereiziger.nl/tag/meyer-werft/feed” date=true]

Lees meer over de andere scheepsbouwers:

 

Hoe wordt een cruiseschip gebouwd? Bekijk het ook op ons Youtube kanaal:

[yotuwp type=”playlist” id=”PLuWxNd_mJTvsDl484lzCnDagygNYFwxJo” pagination=off” player=”mode=popup” player=”mode=popup”]

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)