Cruisereiziger
Nieuwe cruiseschepen

De grote scheepsbouwers ter wereld in Europa: Fincantieri

Het ene na het andere schip werd de afgelopen jaren opgeleverd vanuit de grote bouwdokken van Europa. Er lijkt geen einde aan te komen. Amerikaanse en Europese cruisemaatschappijen laten hun cruiseschepen vrijwel allemaal bij een van de grote bouwers in Europa bouwen. Welke zijn dat en wat maakt ze zo bijzonder? In deze serie zoomen we in bij deze scheepsbouwers. Na de Meyer Werft en STX Europe in de vorige afleveringen, deze keer een blik op Fincantieri.

Veel locaties

De Italiaanse scheepsbouwer Fincantieri bouwt sinds 1959, eerst als onderdeel van de staat maar sinds 1984 geheel zelfstandig vele schepen. Acht scheepswerven, twee design centra, een onderzoekscentrum en twee eigen fabrieken voor de onderdelen omvatten het bedrijf. Met gemiddeld 9400 werknemers en zelfs op hoogtijdagen 20.000, wordt aan vele schepen gewerkt. Uiteraard aan cruise- en ferryschepen, maar ook marineschepen en megajachten.

Voornamelijk in de bekende scheepswerf van Marghera (bij Venetië), Monfalcone (Trieste), Ancona en Genua zijn de afgelopen jaren prachtige cruiseschepen ontstaan. De werf in Palermo doet renovatietrajecten.

Als huisleverancier voor P&O Cruises, Carnival Cruise Lines, Costa Cruises en de Holland America Line zijn vrijwel alle schepen daar gebouwd. Wat te denken van de Nieuw Amsterdam, de Costa Fascinosa en de Carnival Breeze?  Ook de Queen Elizabeth en de Queen Victoria voor Cunard werden opgeleverd. Minder frequent werd er gebouwd voor Princess Cruises maar de laatste schepen komen ook van de hand van Fincantieri.

Bezoek

Fincantieri heeft geen mogelijkheden om de werven de bezoeken. Een glimp is wel op te vangen van cruiseschepen wanneer je vanuit Mestre naar Venetië gaat. De cruiseschepen die al buiten liggen, zijn van veraf te zien.

Miriam bracht op uitnodiging aan enkele Fincantieri vestigingen een bezoek:

 

Lees meer over de andere scheepsbouwers:

Hoe wordt een cruiseschip gebouwd? Bekijk het ook op ons Youtube kanaal:

[yotuwp type=”playlist” id=”PLuWxNd_mJTvsDl484lzCnDagygNYFwxJo” pagination=off” player=”mode=popup” player=”mode=popup”]

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Cruisereiziger