Cruisereiziger
Scheepsbezoek

Exclusief kijkje bij de bouw van Queen Anne

Katie McAlister, Miriam & kapitein Inger Thorhauge

Cunard gaf afgelopen donderdag een exclusieve inkijk in de bouw van haar nieuwe schip Queen Anne in Italië.  Miriam was uitgenodigd om in de Fincantieri scheepswerf in Marghera, bij Venetië, aan boord te gaan van de Queen Anne die over zes maanden in de vaart gaat komen. Samen met kapitein Inger Thorhauge en president van Cunard, Katie McAlister, gingen we op pad door het schip.

Katie McAlister, president van Cunard: “Al meer dan 180 jaar lang heeft Cunard voortdurend de ervaring van luxe oceaanreizen verfijnd en ik ben ongelooflijk opgetogen dat we nu nog maar zes maanden verwijderd zijn van het begin van het volgende hoofdstuk van ons opmerkelijke verhaal. Het is inspirerend om de vooruitgang te zien die is geboekt door de vakmensen, ingenieurs en arbeidskrachten hier op de Fincantieri-scheepswerf. En nu we het interieur van Queen Anne vorm gaat krijgen, kunnen we allemaal zien wat een werkelijk prachtige koningin ze zal worden. Ik weet dat gasten over de hele wereld ernaar uitkijken om met onze nieuwe Queen te cruisen en we tellen de dagen af totdat we ze aan boord kunnen verwelkomen.”

Queen Anne

Het schip – van 113.000 ton – zal plek hebben voor maximaal 3.000 gasten. In oktober 2019 startte de bouw van het schip en was het oorspronkelijk het plan om haar in 2022 al in de vaart te laten komen. Afgelopen mei 2023 werd het schip tewatergelaten, na de zegen van een madrina. Het schip is inmiddels verplaatst van een bouwdok naar een nabijgelegen afbouwbassin waar ze in ieder geval gaat blijven tot haar eerste zeetesten, die ze in december 2023 net voor de kerst zal ondergaan.

De eerste stap aan boord!

Ik moest bij de eerste stap aan boord direct denken aan een documentaire op tv van vroeger. Daarin werd de bouw gevolgd van de Queen Mary 2 die in 2004 haar eerste reis maakte. Wat heb ik toen met verwondering gekeken hoe dat Cunard schip gebouwd werd. En nu 22 jaar later sta ik zelf op een Cunard schip in aanbouw.

Met haar grijze boeg, met rood en wit, valt direct op dat een Cunard schip in het water ligt. Maar óók dat het een Pinnacle klasse schip is, waarvan moedermaatschappij Carnival er meer (voor Holland America Line) heeft laten bouwen bij deze scheepswerf. Met plek voor hooguit 3000 passagiers is het nog een redelijk middelgroot schip, maar doet ze niet mee met de reuzen van 4000-5000 passagiers.

Onder leiding van de Australische maritiem historicus Chris Fame (ook spreker aan boord bij Cunard) en president Katie McAlister lopen we als eerste naar het wellness gedeelte, dat gelegen is op het laagste dek voor passagiers (dek 1), in plaats van de meestal hogergelegen spa gedeeltes. Een mooie hydropool (toeslag) is het beginpunt van het thema Wellness, dat door de rederij meer dan ooit omarmd wordt. Bij de Hydropool horen bovendien ook onder andere een sauna, cold-room, Himalya zoutkamer en belevenis douches.

De vernieuwde Mareel Wellnes & Beauty beleving komt ook op andere plekken terug aan boord op gebied van fitness, beauty en spa faciliteiten. Interessant is dat voor het eerst een Queen Anne’s Wellness Club actief wordt, waarbij solo-gasten die daarin geïnteresseerd zijn, elkaar op de eerste avond kunnen ontmoeten.

 

En zo ziet het er momenteel uit aan boord:

Zwembaden

Het zwembad midscheeps wordt een rust van oase op het bovendek, met heel handig, een glazen schuifdak dat afhankelijk van het weer open of dicht geschoven kan worden. Dit zogeheten The Pavillion is een multifunctionele ruimte, ontworpen door David Collins Studio (bekend van het Londense warenhuis Harrods en 5-sterren hotel Claridge), combineert verschillende wellness-elementen en omvat de Wellness Studio op het bovendek – een ideaal toevluchtsoord voor fitnessfanaten, geopend van zonsopgang tot zonsondergang – evenals het Wellness Café, een alternatieve eetervaring met een kleurrijke mix van seizoensgebonden voedzame gerechten. Het Wellness Café verzorgt ontbijt, lunch en diners overdag en viert de levendigheid van plantaardig voedsel en duurzaam geproduceerde vlees-, zuivel- en visopties.

De veelgeprezen architect Martin Francis – die meehielp in het ontwerp van de iconische Louvre-piramide in Parijs – leidde een herontwerp van de glazen koepel van de Wellnesstudio, die een verfijnd gebogen stalen frame zal hebben om de hoogte en het licht in de ruimte te maximaliseren terwijl deze zich naar boven en naar achteren uitstrekt.

Aan de achterkant van de Queen Anne is een derde zwembad, in de stijl van de Saint-Tropez en Middellandse Zee.

Restaurants

Liefst 15 plekken om te eten heeft Queen Anne, waaronder uiteraard een hoofdrestaurant, buffetrestaurant, twee restaurants voor suitegasten en diverse specialiteitenrestaurants.

Aan boord kent Queen Anne het hoofdrestaurant Britannia, iets minder indrukwekkend dan op de huidige schepen, en voor suitegasten de Queens Grill en Princess Grill.

Elk restaurant heeft zijn eigen menukaart. Een glazen koepel verbindt de laatste twee restaurants en je hebt van daar een machtig uitzicht op de schoorsteen.

Buffetrestaurant van Queen Anne

Het buffetrestaurant is nog even moeilijk voor te stellen, maar zal in ieder geval in de avond een Mediterraans restaurant herbergen en een Indiaas restaurant.

Mijn lievelings plek  (zie de reportage over de Queen Elizabeth) om wat te eten, de Golden Lion, is op de Queen Anne groter dan ooit met de kenmerkende Britse pub sfeer en overheerlijk pub eten. Impressie van de Golden Lion:

En zo ziet het er nu uit

 

Lounge

Wederom een verrassende keuze: de kinderclub – met een buitenruimte – ligt op één van de hoogste dekken, nabij de grote lounge Commodore Club. Dus ouders kunnen nadat ze hun kroost hebben weggebracht, rustig ontspannen in de lounge. De bibliotheek ligt er bovendien ook vlakbij, dus een goed boek is snel gepakt.

Wil je overigens trouwen of je trouwgeloften hernieuwen, dan biedt Queen Anne je een aparte ruimte daarvoor. Aansluitend kan je in de ruimte daarnaast een drankje doen of buiten op het mooi aangeklede dek.

Hutten van Queen Anne

Op dek 6 kon ik al een piepklein beetje de sfeer proeven van hoe de hutten en suites eruit komen te zien. De gangen waren al duidelijk herkenbaar, de deuren ook, maar de inrichting komt beetje bij beetje. Zodra een hut klaar is, wordt deze vergrendeld en mag er niemand meer binnen totdat Cunard de eindcontrole heeft gedaan.

Op moodboards zag ik de stoffen en kleuren van de diverse categorieën. En heel mooi, het bijna koninklijke blauw en rood komt terug in veel hutten:

De Suites, in verschillende kleurstellingen. Allereerst de Princess Grill suites:

De Queens Grill Grand Suites & Master Suites:

Avond entertainment

 ’s Avonds kleed je je op je best bij Cunard, om in stijl foto’s te laten maken bij het atrium. De gids die me rondleidde wist me te vertellen dat er een bijzonder kunstwerk zal komen te hangen. Afhankelijk van welke kant je komt aanlopen zul je andere taferelen zien.

Bouw Queen Anne atrium Lobby

Nieuw is Bright Lights Society Bar: een club voor een drankje in de avond vol met live optredens, cabaret etc. De naam verwijst naar de tijd dat er voor het eerst elektrische lampen aan boord waren, een ware vernieuwing destijds. Je zult er kunnen genieten van signature cocktails en dat alles in de stijl van de jaren ’20.

Kenmerkend bij Cunard is de Queens Room voor het ballroom dansen. De cruise director organiseert echter ook andere activiteiten hier zoals de befaamde Afternoon Tea geserveerd door obers met witte handschoenen.

bouw Queen Anne Bright Light

Nog even wachten op Queen Anne

Een klein beetje geduld hebben we nog nodig voor de Queen Anne. In december vindt haar eerste zeetest plaats waarna de bouw van Queen Anne de laatste fase in gaat om eind april overhandigd te gaan worden aan rederij Cunard. De eerst cruise is op 3 mei 2024 vanuit Southampton naar Lissabon waarna ze cruises maakt vanuit Groot-Brittannië naar de Middellandse Zee, Oostzee, Noorwegen en Ijsland. Op 29 augustus 2024 komt ze bovendien aan in Rotterdam, op een minicruise vanuit Southampton (4 dagen vanaf €847).

Nieuwsgierig naar deze nieuwe koningin? Bekijk alle cruises bij:

Sunweb CruiseOnline Cruisereizen Captain Cruise

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Cruisereiziger