De grote scheepsbouwers ter wereld in Europa: STX Europe/Chantiers de L’Atlantique

STX Europe logo

Laatste update: mei 2019

Het ene na het andere schip werd de afgelopen jaren opgeleverd vanuit de grote bouwdokken van Europa. Er lijkt geen einde aan te komen. Amerikaanse en Europese cruisemaatschappijen laten hun cruiseschepen vrijwel allemaal bij een van de grote bouwers in Europa bouwen. Welke zijn dat en wat maakt ze zo bijzonder? In deze serie zoomen we in bij deze scheepsbouwers. Na de Meyer Werft in de eerste aflevering, deze keer een blik op STX Europe.

STX heeft in totaal 15 scheepswerven door de gehele wereld. De bekendste voor cruiseschepen is gelegen in Frankrijk, in St. Nazaire., gelegen aan de Franse westkust. De werf maakt met 14.000 werknemers zeker niet alleen cruiseschepen, maar ook ferry’s en andere gespecialiseerde schepen.

MSC Divina

STX France in Saint-Nazaire heeft de laatste jaren relatief grotere schepen afgeleverd. Bijzonder is dat een afdeling van STX France , STX France Cabins, zich helemaal heeft gespecialiseerd in het bouwen van hutten en kant en klare kamers. Niet alleen voor cruiseschepen maar voor elk schip en zelfs aan land waar nodig ook.

Overname

Concurrent Fincantieri wil graag een meerderheidsbelang bij STX France, maar de Europese politiek is met een onderzoek bezig. In de tussentijd verandert STX France na een failissement in oktober 2017 haar naam naar Chantiers de L’Atlantique.  De orders voor nieuwe cruiseschepen blijven binnenkomen en het ziet er goed uit voor de Franse tak van het voormalige STX Europe.

De komende schepen staan in de planning: (niet compleet)

2019
MSC Grandiosa (oktober)

2020
Celebrity Apex
MSC Virtuosa

2021
Celebrity Beyond
Oasis klasse schip

2022
Celebrity Edge klasse schip

 

Lees meer over de andere scheepsbouwers:

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)