Cruisereiziger
Scheepsbezoek

Scheepsbezoek aan AIDAstella: een licht en ongedwongen schip

AIDAstella in IJmuiden

Het pas in de vaart genomen schip van AIDA Cruises, de AIDAstella, bezocht afgelopen weekend IJmuiden. Slechts vier weken cruisen heeft het schip er op zitten, toen Cruisereiziger het schip kon bezichtigen. De AIDAstella (71.304 brutoton) heeft plek voor maximaal 2400 passagiers. Het schip heeft drie zusterschepen, de AIDAblu, AIDAsol en de AIDAmar, die de afgelopen jaren allemaal zijn gebouwd bij de Meyer Werft in het Duitse Papenburg.

Bij de entree werden we verwelkomd op dek 5 bij de receptie waar je je op een tropisch eiland waant. Onder de palmbomen kan je tegen betaling je mail checken en heb je aan beide kanten zitjes. Een echte eyecatcher is het digitale aquarium bij de trappen naar boven. Via de kleurrijke liften in het middengedeelte gingen we naar het eigenlijke hart van vrijwel ieder Aida schip: het Theatrium. Een ‘klassiek’ theater kent de AIDAstella niet, wel dit prachtige drie dekken hoge open cirkelvormige ruimte met in het midden een podium. Elke avond vinden er verschillende shows plaats die elk 30 minuten duren. De shows variëren van acrobatiek, dans, musical tot toneel.    

Rondgang door het schip

Theatrium

Vanuit het Theatrium beginnen vanaf dek 9 de openbare ruimtes, zoals de barretjes, casino en restaurants. Op de dekken daaronder bevinden zich de meeste hutten. Slechts een beperkt aantal hutten zijn aanwezig op dek 9 en dek 12, nabij de spa. De kinderclub is op dek 5 met een eigen buitenruimte en zwembad. Je kunt dus gemakkelijk je weg vinden op dit schip, omdat vrijwel alles op of boven dek 9 gelegen is.

Eten en drinken

Op alle schepen van AIDA en ook de nieuwe AIDAstella zijn de keuzes overzichtelijk. Wil je in de buffetrestaurants dineren? Dan is dat inclusief alle drankjes ter plekke.  Wil je dineren in een van de specialiteitenrestaurants? Dan zul je moeten bijbetalen en zijn de drankjes niet meer inclusief.

Op de AIDAstella zijn zelfs drie buffetrestaurants terug te vinden met elk hun eigen sfeer. Het Marktrestaurant, het Bella Donna restaurant met buitenterras en het East restaurant met Oosterse invloeden. Ook de gerechten in het Brauhaus zijn inclusief. Aida heeft geen vaste zittingen of vaste tafelindelingen. Je kunt dus vrij inlopen wanneer je wilt. Echter vanwege de populariteit heeft bijvoorbeeld het Marktrestaurant twee open ‘zittingen’ gecreëerd om iedereen de kans te geven daar te kunnen dineren met een drankje erbij.

Voor de specialiteitenrestaurants kun je reserveren en je betaalt dan de prijzen van de gerechten die op de menukaart staan. Net als in een restaurant bij jou om de hoek. Dus geen vaste prijs als toeslag.  Dit is het geval bij Rossini (mediterrane gerechten), Buffalo Steak House en de Sushi Bar.

Hutten

Buitenhut

Op de AIDAstella zijn vrijwel alle hutten voorzien van lichte kleuren.  Je ziet de kleuren groen, geel, beige en rood in de hutten terug komen met donker hout. Boven elk bed hangt aan het plafond een prachtige overkapping. Echt iets wat je bij Aida terug ziet komen. De hutten voelen daardoor direct huiselijk aan.  Balkonhutten zijn in de meerderheid bij de AIDAstella.   De binnen-, buiten- en balkonhutten zien er vrijwel identiek uit. Alleen de binnenhut heeft geen bankje extra om even in weg te zakken. Daarentegen heeft de binnenhut wel weer een supergroot tv scherm zodat je de boegcam je kamer kan binnen laten komen. Heb je toch nog het idee dat je uitzicht hebt naar buiten toe.

 

Iedere hut heeft een praktisch bureautje en een open kast met planken naast het bed. Daar staan de folders handig op een folderrekje, staat er water en een tissue doos. Zeker handig!

De badkamer is functioneel met een douche met glazen wanden, een kleurige gele design wasbak en het toilet. De handdoeken zijn eveneens kleurig, maar dan oranje. Overigens hebben de Deluxe suites een bad en een uitgebreidere badkamer.

Ontspanning

De AIDAstella heeft net als andere AIDAschepen veel bijzondere sportmogelijkheden op excursie. Er zijn regelmatig fietsexcursies, zijn er golf cruises mogelijk en kan er zelfs met de Segway een excursie geboekt worden wanneer ze mee zijn op het schip.

Zoals eerder gezegd vind je vanaf dek 9 alle ontspanningsmogelijkheden. ‘s Avonds is het erg gezellig rondom het drie dekken hoge Atrium en kan je een drankje doen bij een van de vele bars. De AIDAbar heeft een bijzondere stervormige bar. Daar ontmoet je op een gemakkelijke manier medecruisereizigers.

Zwembad

De spa met als thema Scandinavië strekt zich uit over drie dekken. Vier mooie sauna’s, een rustruimte, kapper en behandelruimtes.

Kortom

De AIDAstella bruist van energie. Vooral doen en laten waar je zelf zin in hebt, staat centraal. Geen gedoe met vaste zittingen, elkaar ontmoeten en zonodig wat sportiviteit bij een excursie. Alles mag.

Op de Flickr-pagina van Cruisereiziger vind je de foto-reportage waar je meer foto’s ziet van onder andere de hutten.

Cruises op de AIDAstella zijn boekbaar bij:

Captain Cruise Corendon - Nieuw! CruiseOnline Cruisereizen Stip TUI

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

10 thoughts on “Scheepsbezoek aan AIDAstella: een licht en ongedwongen schip

 • Hoi,

  Mooie foto’s en leuk verslag, ik kan me er geheel in vinden. Super om het weer terug te zien.

  Groet Gert

 • Ps: Miriam, al eens een cruise gedaan met AIDA? Of ga je binnenkort nog met AIDA?

 • Beste Miriam,
  Prachtige fotoreportage en leuk verslag. Ik heb de Stella 2 weken terug in IJmuiden alleen aan de buitenkant mogen bewonderen. Van binnen is het toch net weer iets meer trendy qua kleurgebruik dan de zusterschepen. Het aquarium in het trappenhuis is toch geweldig.
  Eind juni gaan we met de Blu een rondje Middellandse Zee doen, ik kijk er alweer naar uit, zeker na je verslag, maar eerst nog even op 28 april as. in Rotterdam met onze James Cook de Norwegian Breakwaway uitzwaaien.

  • Lieuwe Ferwerda,

   Het aqaurium is echt geweldig, bewegend beeld en een haai die opens op je af komt, kijk maar eens op youtube, staat een filmpje op. Ik heb het zelf ervaren tijdens de Jungfernfarht van de stella, was enorm feest en een een geweldig schip. Ook met de kleuren een heerlijk schip, echt als je aida geweldig vind moet je echt eens met de AIDAstella gaan.

 • @Gert Voor ons zit er AIDA dit jaar waarschijnlijk niet meer in. Volgend jaar staat het wel op ons lijstje!

 • Miriam,

  Leuk ik ga in 2014 transatlantisch met AIDAluna vanaf de caribbean terug naar europa.
  Kijk er nu alweer naar uit.

 • Ps. Miriam, was je al eens met AIDA weg geweest?

 • @gert nee, dat nog nooit. Daarom lijkt het ons zeker wat 🙂

 • Ik zou het je zeker aanbevelen Miriam, gewoon een keer echt leuk om mee te maken, totaal anders dan Princess en HAL maar echt leuk.
  Anders ga je een keer met me mee?

 • Dank voor je uitnodiging 🙂 We gaan eerst dit jaar cruisen, in januari 2014 bekijken we wat we voor dat jaar gaan doen!

Reacties zijn gesloten.