Cruisereiziger
Overig cruisenieuws

Zeecruises met zorgbegeleiding nu mogelijk

Zorg op Zee - Dock C CruisePartners

Voor mensen met een fysieke beperking gaat een nieuwe wereld open. Na een intensief traject van onderzoek aan boord van verschillende cruiseschepen, gesprekken met zorginstanties en de eerste ervaringen met kleine groepen aan boord is ZorgOpZee.nl  gelanceerd. Initiatiefnemers Clara Gruben en Walther van den Ham van Dock C CruisePartners dachten: wat thuis kan, moet ook aan boord van een groot cruiseschip kunnen. En daarmee wordt een zeecruise en daarmee de hele wereld, nu voor mensen, die van thuiszorg afhankelijk zijn, toegankelijk.

“Mijn man lijdt aan de ziekte van Parkinson. Hij is dagelijks afhankelijk van thuiszorg, op vakantie gaan we al jaren niet meer, terwijl we vroeger veel reisden”, zo vertelt mevrouw Van Zwieten uit Echt. Via een kennis vernamen ze van de mogelijkheid om mee te gaan op een zeecruise, waar zorgbegeleiding mee ging. “Zeg maar, cruisen met thuiszorg aan boord”, aldus mevrouw Van Zwieten. “Via de indicatie die we thuis hebben, konden we de zorg aan boord ook krijgen. Mijn man werd ’s ochtends in de hut gedoucht en ’s middags voor zijn rust naar bed geholpen. Ik heb die vrije uren eens gebruikt om naar de Spa te gaan. De Noorse fjorden stonden altijd nog op ons verlanglijstje en die droom is nu waarheid geworden. We kijken beide terug op een fantastische vakantie en gaan dit zeker nog eens doen”. Zo zijn er meer voorbeelden: in een helikopter boven de fjorden, een langgekoesterde wens van een andere passagier, die volledig rolstoelafhankelijk is, werd via het Zorg op Zee concept werkelijkheid.

Dock C CruisePartners, de organisator van ZorgOpZee-cruises, heeft met strenge criteria een aantal zeecruises geselecteerd waarop goede zorgbegeleiding kan worden gegeven en biedt hiermee een uniek concept. “Het aantal begeleiders hangt af van de mensen die meegaan en hoeveel hulp ze nodig hebben. Meestal is dit één begeleider op vier patiënten, maar indien nodig zijn het er meer. Douchen, het aandoen van steunkousen en het toedienen van medicatie is allemaal mogelijk”, aldus Clara Gruben. “Voor zover de gasten het willen, worden er ook excursies gedaan, indien nodig zelfs in een aangepaste bus. Op deze manier wordt een cruise bereikbaar voor een groep mensen, die dit alleen niet meer kunnen”.

In 2013 staan cruises naar de Noorse fjorden, de Middellandse Zee en St. Petersburg op het programma. “Dat laatste is een uitdaging”, aldus Walther van den Ham. “St. Petersburg kent weinig voorzieningen voor rolstoelgebruikers en de musea hebben beperkte beschikbare liften. Toch is het ons gelukt en zijn we al volop bezig met de organisatie. We gaan niet uit van de beperkingen, maar van de mogelijkheden”.

Vanwege het karakter van de reizen en gasten is een groep meestal niet groter dan ongeveer 15-20 personen. “Op die manier kunnen we de juiste aandacht en zorg geven en het vertrouwde gevoel, want dat laatste is heel belangrijk”, aldus Gruben. “Het meest geniet ik van de reacties achteraf als ik lees of hoor dat gasten de reis van hun leven hebben gemaakt, dat is toch prachtig?”

Meer informatie over de Zorg op Zee-cruises van Dock C CruisePartners vindt u op www.zorgopzee.nl

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Cruisereiziger