Cruisereiziger
BouwNieuwe cruiseschepenReparaties & WerfbezoekScheepsbezoek

Exclusief voorproefje MSC Seaside op scheepswerf Fincantieri

Over exact drie maanden staat de officiële oplevering van het cruiseschip MSC Seaside door Fincantieri aan haar opdrachtgever MSC Cruises gepland. Er komt dan een eind aan een bijzonder bouwtraject dat ongeveer 2,5 jaar in beslag heeft genomen. Zowel voor MSC Cruises als voor Fincantieri is de MSC Seaside een paradepaardje. Het is niet alleen het eerste cruiseschip in een nieuwe klasse met een gedurfd design, maar ook het grootste cruiseschip dat ooit door de Italiaanse scheepsbouwer is geconstrueerd. Dit zorgde voor een unieke samenwerking tussen beide partijen met oog op het kleinste detail.

Cruisereiziger Marco mocht, op uitnodiging van de Mediterraanse cruisemaatschappij, een exclusief kijkje nemen aan boord van de MSC Seaside om met eigen ogen de voortgang van dit bijzondere schip te aanschouwen. Bij aankomst op de scheepswerf van Fincantieri in het Italiaanse Monfalcone, nabij Triëst, blijkt de MSC Seaside haar bijnaam ‘het schip dat de zon volgt’ al gelijk recht aan te doen. De zon schijnt met 30 graden vol op het schip in het afbouwdok. Even verderop ligt haar zusje, MSC Seaview, dat dezelfde middag nog te water werd gelaten.


We worden ontvangen vlak voor de geimproviseerde gangway van de MSC Seaside. Boven ons torent de 20 dekken (waarvan 15 voor gasten) tellende gigant uit, 72 meter hoog, 323 meter breed en een brutotonnage van 154.000, geflankeerd door enorme hijskranen. Het is een indrukwekkend gezicht! Om ons heen is het een bedrijvigheid van jewelste. Werklieden in witte overalls lopen af en aan met bouwmaterialen. In totaal werken er momenteel 3.000 tot 5.000 arbeiders aan de constructie. Dit zal in de laatste bouwfase zelfs oplopen tot 7.000 tot 9.000 (!) werkmannen.

De MSC Seaside wordt speciaal gebouwd voor warm weer en dat is aan de buitenkant goed te zien via een modern en innovatief ‘condo-on-the beach’ design. Wat gelijk opvalt is een 360 graden buitenpromenade vlak boven zeeniveau rondom het schip, een smalle open achterkant die doet denken aan de Oasis-klasse schepen van Royal Caribbean maar dan met zwembad (!) en een breed middenstuk. Een andere zichtbare kenmerk dat het schip duidelijk naar buiten toe is gericht zijn de vele balkon- en buitenhutten (maar liefst 76%).

Getooid met een verplichte helm stappen we voor de eerste keer aan boord van de MSC Seaside. De helm blijkt al snel geen overbodige luxe, want we belanden letterlijk in een bouwplaats waar non-stop keihard wordt gewerkt om het stalen kolos om te toveren tot een spectaculair cruiseschip. Twee ingenieurs van Fincantieri leiden ons rond langs alle highlights van dek 4 tot en met dek 20 (dek 17 ontbreekt als Italiaans ongeluksnummer) en vertellen bij elke locatie vol trots over de technische hoogstandjes en voortgang van de bouwactiviteiten.

We beginnen bij de reeds genoemde 360 graden Waterfront Promenade op dek 8 met glazen balustrades langs het hele schip waar gasten kunnen wandelen, eten en drinken in de verschillende bars en restaurants of winkelen in de boetieks in de openlucht met een wijds uitzicht op zee. Voor de durfals is er op de boulevard een glazen skywalk.

Aan de achterzijde van het schip loopt de Waterfront Promenade uit bij de South Beach Pool (dek 7), een mooi gelegen zwembad met veel ruimte om te zonnen (168 plekken). Zowel vanaf het dek, de hutten aan de linker- en rechterbuitenkant als de twee panoramische liften (achter het donkere glas) heb je de garantie op prachtige vergezichten.

De South Beach Pool is een van de vier pools aan boord. Het veruit grootste zwembad, de Miami Beach Pool, bevindt zich op dek 16. Het is een openluchtzwembad  dat plek biedt aan 550 passagiers. Het krijgt ligstoelen die speciaal zij ontworpen om gasten te kans te bieden om dichtbij het water te liggen. Er is tevens een groot filmscherm.

De centrale hub van de MSC Seaside is het Atrium met een glazen wand die twee dekken bestrijkt en panoramische liften met 360 graden zicht. De voor MSC Cruises kenmerkende Swarovski-kristallen trappen verbinden vier dekken. De gehele dag door wordt dit een ontmoetingsplek met live entertainment.

Voor vermaak kan je ook terecht in het Metropolitan Theater op dek 6 (Copacabana) / 7 (South Beach), een van de plekken waarvan de constructie in een vergevorderd stadium is. Dit is een high-tech theater met 934 zitplaatsen, een ideale locatie om te genieten van spectaculaire Broadway-stijl theatershows (vier per avond).

Op dek 18 en 19 ligt het Forest Aquaventure Park, een van de grootste en meest interactieve waterattracties op zee. Met vijf verschillende glijbanen, waaronder twee super snelle glijbanen met een doorzichtige gedeeltes over de zijkant van het schip. Voor de allerkleinsten is er een AquaPlay™ ruimte met een avontuurlijke parcours.

Passagiers die tijdens hun cruise fit willen blijven kunnen op dek 8 zich in het zweet werken in de MSC Gym, een fitnessruimte met state-of-the-art Technogym cardio- en krachttraining apparatuur. Op hetzelfde dek kan je lichaam en geest verder revitaliseren in de MSC Aurea Spa, een luxe Balinese spa met o.a.  een thermisch gebied, een schoonheidssalon en nagelstudio.

Ook aan de inwendige mens is natuurlijk gedacht op de MSC Seaside. Er kan gekozen worden uit maar liefst 9 eetgelegenheden, waaronder 5 diverse specialiteitenrestaurants. Speciale aandacht is er voor families met o.a. een buffetgedeelte alleen voor kinderen. Wie dorst heeft kan zijn heil zoeken in twintig bars en lounges, elk met hun eigen sfeer.

Op de MSC Seaside zal een grote keuze aan hutten worden aangeboden. Dit varieert van luxe suites in de MSC Yacht Club, het schip in schip concept met exclusieve butlerservice en privéfaciliteiten, tot aan de populaire familiehutten voor maximaal 10 personen waarbij drie (balkon)hutten met elkaar gecombineerd worden. Hieronder zie je een balkonhut en een binnenhut.

Aan de talrijke bedrading aan boord is duidelijk te zien dat dit schip tot de nieuwe generatie nieuwe zogenaamde ‘smart’ schepen gaat behoren. De passagier krijgt te maken met diverse technologische innovaties die gekoppeld zijn aan zijn smart phone. Zo kan de passagier eenvoudig de route naar zijn hut vinden en ziet hij bijvoorbeeld waar de kinderen zich precies op het schip bevinden. De specialiteitenrestaurants kunnen eenvoudig gereserveerd worden via alle beschikbare schermen, maar ook via de eigen tablet of smart phone.

In twee uur tijd krijgen we een exclusief voorproefje van een bijzonder schip dat al over 2,5 maand in de vaart komt. Ondanks dat er nog veel werk moet worden verzet verzekeren de ervaren ingenieurs van Fincantieri ons dat op 29 november alles gereed zal zijn voor de overdracht. De vele buitenruimtes, de enorme hoeveelheid dekruimte en de talloze faciliteiten, het belooft allemaal veel goeds van de MSC Seaside dat vanaf 23 december wekelijks cruises maakt vanuit Miami naar Jamaica, Kaaimaneilanden, Mexico en de Bahama’s of van Miami naar Bahama’s, Puerto Rico en St. Maarten.

Boek nu een cruise op de MSC Seaside bij:

Cruise Online Sunweb

Marco

Als 'first-timer' op de Voyager of the Seas in 2007 was Marco meteen verkocht. Sindsdien is hij verzot op cruisen. Dat betekent na tientallen cruises nog steeds kippenvel bij het inschepen. Veel zeeën bevaren, maar niets mooiers dan cruisen op de Nieuwe Waterweg langs geboortestad Maassluis.

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of een leuk cadeautje uit te zoeken in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

Cruisereiziger