Livestream en webcams van berging Costa Concordia [Update]

Nabij de kust van Giglio in Italie is op maandag 16 september 2013, 1,5 jaar geleden na de ramp met de Costa Concordia (114.500 brutoton), de berging van het schip begonnen. Het is de verwachting dat de werkzaamheden om het cruiseschip rechtop te zetten 10 tot 12 uur in beslag zal nemen. Het schip zal 65 graden worden gedraaid. In totaal zijn er ongeveer 500 bergers bij de operatie betrokken, waaronder 120 duikers. Men zal voorzichtig te werk moeten gaan aangezien de kans bestaat dat het breekt als het in beweging komt.

Costa Concordia
Costa Concordia 22:00 uur @Video Reuters

[Update]  Tijdens een persconferentie is bekendgemaakt dat rond het middaguur de Costa Concordia los van de grond is gekomen. Er zouden onder het schip geen lichamen zijn gevonden.

[Update 17:30] Het schip is 10% gedraaid en ongeveer een meter van de romp is extra zichtbaar geworden.

[Update 22:00] Het bovendek is inmiddels compleet zichtbaar, er is ca 20% oprichting. De planning loopt iets achter, maar alles gaat toch voorspoedig.

Costa Concordia
Costa Concordia na oprichting @ video Reuters

[Update 06:00 uur 17 september] De Costa Concordia staat rechtop zoals gepland was. De gehele operatie duurde in totaal 19 uur. Het schip rust aan beide zijden op de platforms. De schade aan het schip is duidelijk zichtbaar. Ook valt op dat het schip erg diep in het water ligt. Hooguit 6 a 7 dekken (van de 13 passagiersdekken) liggen boven de waterlijn. Het schip blijft op deze plek tot het voorjaar van 2014 wanneer ze wordt weggesleept. Daarvoor moet aan de rechterkant (stuurboord) van het schip platformen gemonteerd worden zodat het schip kan blijven drijven. De Costa Concordia komt dan omhoog en minder diep in het water te liggen.

De bergingsoperatie van de Costa Concordia is via een livestream van Reuters te volgen op internet.

Andere webcams vind je hier en hier.

 

Marco

Als 'first-timer' op de Voyager of the Seas in 2007 was Marco meteen verkocht. Sindsdien is hij verzot op cruisen. Dat betekent na tientallen cruises nog steeds kippenvel bij het inschepen. Veel zeeën bevaren, maar niets mooiers dan cruisen op de Nieuwe Waterweg langs geboortestad Maassluis.

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel. Alvast hartelijk dank voor je steun!