Cruisereiziger
Bestemmingen

Holland America Line bestemming van de maand: betoverend Alaska

Oosterdam AlaskaAlaska is een echte “once in a lifetime” ervaring. Op een kleine 10 uur vliegen naar Vancouver (Canada) of Seattle (USA) opent zich een wereld vol met natuurwonderen, wilde dieren en prachtige flora. Holland America Line biedt als een van de Alaska cruisespecialisten een groot aantal cruises aan vanaf Seattle (USA), Vancouver (Canada) of Seward (gelegen in Alaska).

Natuur Must Sees op het water

De meeste cruisepassagiers kiezen voor een week cruisen vanaf Seattle of Vancouver waarbij de mooiste gletsjers en natuur worden aangedaan. Via de Inside Passage varen de schepen naar pittoreske dorpen die vrijwel alleen kunnen worden bezocht over het water. De Inside Passage is een schilderachtige toegangswaterweg waar cruiseschepen tot vlakbij turquoise gletsjers mogen komen. De natuur komt nergens zo dichtbij als in dit gebied. 

 

Mariner (vaste gast van Holland America Line) Ellen voer op het MS Zuiderdam een aantal jaar geleden naar Alaska: “De natuur en wildlife zijn werkelijk overweldigend en bezorgen je iedere keer kippenvel!”

Alaska ijsschotsenVerder naar het noorden toe bereik je Glacier Bay, een Unesco Werelderfgoed. Een gebied dat 13.000 vierkante kilometer beslaat en waar cruiseschepen tot heel dicht bij een aantal gletsjers mogen komen. Met wat geluk zie van een afstand ijsblokken van de gletsjer Margerie vallen. Fotoliefhebbers kunnen hun hart ophalen met prachtige blauwe, groene en turquoise kleuren. Uiteraard staat veiligheid voorop en blijven de cruiseschepen op veilige afstand. Glacier Bay is ook de plek om reusachtige walvissen te spotten die in dit gebied in de zomer hun voedsel zoeken. Het kan zo voorkomen dat je vanaf je balkon enkele walvissen voorbij ziet zwemmen. Vanwege het unieke karakter, wordt er een hele dag voor uit getrokken om met het cruiseschip door het gebied te varen.

“Boek zeker een walvisexcursie in een zodiac bootje in Alaska” zegt Ellen, “Je krijgt een waterdicht pak aan en met slechts een klein aantal personen kom je echt heel dichtbij de walvissen.”

Aan land

Alaska sealsDe dorpjes en plaatsen van Alaska kenmerken zich door pittoreske hoofdstraten. Vanuit deze dorpen worden excursies op land, water en in de lucht aangeboden. In de één-weekse cruises vanuit Seattle en Vancouver pak je het mooiste mee als je de dorpen Ketchikan, Juneau, Skagway en Sitka bezoekt.  In Ketchikan zijn de huizen en winkels vrijwel direct op het water gebouwd met houten loopbruggen erlangs. Het stadje noemt zichzelf de Zalm-hoofdstad van de Wereld vanwege de vele zalm die in de kreken zwemmen. En er is zeker niet alleen zalm, maar zijn er vele excursies waar je op zoek gaat naar beren, wilde vogels, krabben, walvissen en zeehonden langs de indrukwekkende kust in bijvoorbeeld een zodiac boot of ga mee op een krabben tocht op een kotter.

Alaska gletsjer helikopterIn Juneau heb je de kans om kennis te maken met het gletsjerhiken. De Mendenhall Glacier biedt verschillende paden aan, ook om er een rustige wandeling te maken met informatieve panelen. Nergens ter wereld zijn er meer gletsjers dan hier in Alaska en in Juneau kan je met een helikopter er dicht over heen vliegen en zelfs landen op een gletsjer. “Dit is een eenmalige unieke ervaring,” vertelt Ellen, “die je absoluut niet mag missen.”

Alaska sledehondenSkagway is een van de meest kleurrijke dorpen in Alaska. Vroeger ontstaan als een goudstadje, trokken de gouddelvers vanaf Skagway naar de goudaders in Klondike. Dit is je kans om net als de goudzoekers vroeger kennis te maken met een hondenslee of pak de originele treinrit White Pass & Yukon Route Railroad om naar het achterland te gaan. Pak een goudzeef en vind zelf goud!

In Sitka vind je tijdens de cruise de meeste historie. Eens stichtten de Russen het stadje Redoubt St. Michael en dat is te zien aan de bouwwerken. Toen de Amerikanen Alaska kochten in 1876 veranderden zij de naam in Sitka. Bezoek het historische museum en de orthodoxe kathedraal om een indruk te krijgen van de geschiedenis. Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het roofvogelcentrum waar gewonde roofvogels worden opgevangen.

Cruise en landarrangement

AlaskaHolland America Line biedt bij je cruise desgewenst een compleet landarrangement aan waarbij vervoer met bijvoorbeeld een prachtige panoramatrein, excursies en overnachtingen zijn inbegrepen. Bij cruises die beginnen in Seward (de Zuidwaartse route naar Vancouver) of eindigen in Seward (de Noordwaartse route vanuit Vancouver) heb je de mogelijkheid om een boeiend landarrangement naar het Denali National Park bij te boeken. Dit doe je vóór of ná de cruise. Vanuit Seward wordt je naar Anchorage gebracht vanwaar er wordt doorgereisd naar het Denali National Park.  “Een landtour moet je zeker doen,” raadt Ellen aan. “Omdat Alaska voor de meeste mensen een eenmalige ervaring is, haal je op deze manier het meeste uit deze bijzondere reis.”

Een mustsee bij het landarrangement is de natuur in het Denali National Park. Al sinds 1917 wordt het gebied beschermd en zo gebeurt het dat je beren, herten en kariboes over de weg ziet lopen. Geen dag is hetzelfde in het park en er valt zoveel te ontdekken dat je aan twee dagen niet genoeg hebt. Overnachten gebeurt in een van de lodges van de Holland America Line. Het McKinley chalet Resort ligt op nog geen kilometer van de ingang van het park. De rivier ernaast is het startpunt van bijvoorbeeld een raftexcursie.

 

Voor de echte explorers is zelfs een start in Fairbanks aan te raden, de tweede grootste stad van Alaska en de toegangspoort naar het meer ontoegankelijke Alaska. Vanuit Fairbanks bezoek je het gebied Yukon. Weinig mensen pakken dit stuk zeldzaam mooie natuurgebied mee waar de rivier Yukon een hoofdrol heeft. Ga op wandeling in de Miles Canyon, raft op de rivier, bezoek het natuurreservaat en de in een vallei gelegen stad Whitehorse dat over de grens ligt in Canada.

Voorbeeldcruises

Holland America Line vaart elk jaar vanaf mei tot en met september naar Alaska. Elke maand heeft zijn eigen charme. In mei komt Alaska weer tot leven en dat duurt tot en met september. Daarna maken de inwoners en dieren zich klaar voor de winter. De gemiddelde temperatuur varieert van 12 tot 25C, dus neem vooral laagjes kleding mee en waterdichte kleding.rondcruise

Rondreis van 8 dagen:

  • Een achtdaagse rondreis vanuit Seattle in juni met de bestemmingen Juneau, Glacier Bay, Sitka, Ketchikan en Victoria (Canada) op het MS Amsterdam. Vertrek op bv. 7 juni vanaf €774,32 in een binnenhut of buitenhut, vanaf €1374,32 in een balkonhut of hogere categorie .

 

 

voorbeeld noordwestrouteEen Noord naar Zuid route of andersom:

  • Een achtdaagse cruise met vertrek vanuit Vancouver in juni 2015 met de bestemmingen Inside Passage, Ketchikan, Juneau, Skagway, Glacier Bay en eindbestemming Seward in Alaska op het MS Oosterdam. Vertrek bv. op 7 juni vanaf €773,54 in een binnenhut, vanaf  €1123,54 in een buitenhut of hogere categorie.

Deze cruise kan worden uitgebreid met een zevendaagse landtour naar Denali ná de cruise. Vertrek op 31 mei op het MS Zaandam uit Seattle naar Seward, totaalprijs vanaf  €2080,95 in een binnenhut of buitenhut, vanaf €2880,95 in een balkonhut of hogere categorie.

Langere route:

  • Een vijftiendaagse rondreis cruise met vertrek vanuit Seattle in juni met bestemmingen als Ketchikan, Tracy Arm, Juneau, Anchorage, Homer, Sitka op het MS Statendam. Vertrek bv op 15 juni vanaf  €1689,21 in een binnenhut/buitenhut, vanaf €3139,21 in een balkonhut of hogere categorie.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Holland America Line.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)