Cruisereiziger
AanmerenBestemmingen

Cruisen met de Costa Diadema langs musea rond de Middellandse Zee: 5 ‘uit de kunst’ tips

costa diademaCruisen met het nieuwste Costa Cruises schip Costa Diadema is een uitgelezen kans om kunst te zien en bijzondere musea in het Middellandse Zeegebied te bezoeken. Het schip zelf heeft een permanente collectie van zo’n 8000 kunstwerken aan boord, waarvan 190 originele.

Met de Costa Diadema maak je een 7-daagse cruisevakantie langs de ‘fine fleur’ van het Middellandse Zeegebied. Het vlaggenschip van Costa Cruises vaart langs de sprookjesachtige dorpen van Cinque Terre en meert aan bij de steden Barcelona, La Spezia (nabij Florence), Napels, Marseille en Palma de Mallorca. Wekelijks vertrek vanuit La Spezia, Napels of Savona. 5 ‘uit de kunst’ tips:

1. Culturele hotspot MuCEM in Marseille
Aan het feit dat Marseille Culturele hoofdstad van Europa in 2013 was, dankt Marseille het indrukwekkende museum MuCEM, Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerrannée (museum voor Europese en mediterrane beschavingen). Geheel gewijd aan landen rondom de Middellandse Zee. Ook voor niet museumliefhebbers een aanrader, vanwege het imposante gebouw, de architectuur van Rudy Ricciotti en het aangename terras met zeezicht. Met wisselende tentoonstellingen.

2. Picasso en Museu de Cultures del Món in Barcelona
Bij een bezoek aan Barcelona mag het Picasso Museum Barcelona niet ontbreken. Dit drie verdiepingen tellende museum heeft een geweldige, permanente collectie van zijn werken uit de periode 1890-1957. Combineer het met het zojuist geopende Museu de Cultures del Món, gehuisvest in de paleizen het Palau Nadal en het Palau Marquès de Llió, dezelfde locatie als het Picasso museum. Aanschouw zo’n 700 verzamelde objecten afkomstig uit de hele wereld die wereldculturen vertegenwoordigen.

3. Gerrit van Honthorst en andere Hollandse meesters in Florence
Florence is als bakermat van de Renaissance natuurlijk kunststad bij uitstek. Tot en met 24 mei 2015 is er de bijzondere overzichtstentoonstelling van de Nederlandse schilder Gerrit van Honthorst, in Italië bekend als Gherardo delle Notti, in de Galleria degli Uffizi te zien. Zijn donkere, nachtelijke werken vielen zeer in de smaak bij De’Medici. Naast Honthorst zijn er andere Hollandse meesters te bewonderen. Bij een bezoek aan Florence is een waarschuwing op z’n plaats: kijk uit voor het Stendahl-syndroom. Het onwel worden vanwege een overweldigend aanbod van kunst, zoals de Franse schrijver Stendahl in 1817 overkwam.

4. Miró en Picasso in historisch Palma de Mallorca
Bij Mallorca denk je misschien niet direct aan kunst. Maar, wie goed kijkt ziet dat kunstwerken onlosmakelijk verbonden zijn met dit Baleareneiland. Veel beelden van Joan Miró die zo’n 40 jaar op het eiland werkte en woonde zijn rond de kathedraal van Mallorca te vinden. Het museum Es Baluard heeft een uitgebreide Miró-collectie, net als museum Palau March in het historische centrum van Palma. Hier hangen ook werken van Picasso en Dalí.

5. Permanente vorstelijke Costa-kunstexpositie aan boord
Costa Cruises investeert veel in kunst op haar cruiseschepen; kunst is diepgeworteld in de Italiaanse cultuur. De Costa Diadema is met zo’n 8000 kunstwerken aan boord bijna een varend museum. Speciaal voor dit nieuwste schip van de vloot zijn werken gemaakt geïnspireerd op het thema ‘Vorstelijk’. Het gaat om 190 originele werken, naast reproducties en silk-screen prints van 41 kunstenaars, waarvan 38 Italiaanse.
Vorstelijk staat voor het universum en haar elementen, de hemel en constellaties die ons op grote afstand symbolisch kronen en fungeren als een universeel diadeem. Dat uit zich ook in vorstelijke symbolen als: gebouwen, architectonische jurken, sieraden en pop queens.

Gasten aan boord van de Costa Diadema krijgen een gevarieerd palet aan kunstuitingen voorgeschoteld: van schilderijen, fotografie, beeldhouwwerken, digitale kunst tot design. Er is onder meer werk van bekende kunstenaars als Sam Havadtoy, die behoorde tot inner kunstscircle van Keith Haring, Yoko Ono en Andy Warhol, en Mario Donizetti. Te zien naast opkomende Italiaanse kunstenaars als Vanni Cuoghi, Resi Girardello en Roberta Savell.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Cruisereiziger