Cruisereiziger
AccommodatieCruiseschepenFamiliehutKinderenPersoonlijke blogVoorbereiding

Cruisen met kinderen bij Holland America Line: Tips & Tricks

Club HAL - KidsEen cruise met jonge kinderen of kinderen die al wat ouder zijn, is niet direct waar de meeste families aan denken. Op de cruiseschepen van de Holland America Line zijn er diverse familie- en kinderfaciliteiten beschikbaar. Vanaf jonge leeftijd, 6 maanden, mogen baby’s mee op het schip met hun ouders. Vanaf 3 jaar tot en met 17 jaar biedt de rederij voor kinderen een uitgebreid programma aan boord. Hoe gaat het cruisen met kinderen nu echt? We vroegen het jonge moeder Anne die de afgelopen jaren regelmatig met Holland America Line cruiste met partner en hun twee jonge kinderen. Anne: “Al toen onze eerste dame nog maar 8 maanden oud was, gingen we met ons gezinnetje mee op de Eurodam, 12 dagen op de Middellandse Zee.”  Ze vertelt dat het best spannend is voor de eerste keer op cruise met een kleine. Hebben we overal aan gedacht en hebben we alles mee?

Hoe ging het op de eerste cruise? “Uiteraard neem je als ouder verzorgingsproducten mee die je thuis gebruikt. Wat velen niet weten is dat je luiers en melkpoeder vooraf kunt bestellen zodat je die niet mee hoeft te nemen op reis.” Een magnetron is altijd beschikbaar in het Lido restaurant. Dus zorg ervoor dat je stateroom op redelijke afstand ligt van het buffetrestaurant. Je hoeft dan niet het hele schip door te lopen met je zojuist opgewarmde flesvoeding. “Bij de eerste cruise voelden we ons heel erg welkom. Elk personeelslid is zo hartverwarmend naar kinderen toe. Ook medepassagiers waren dol op de kleine.”

FamilyStateroom-KoningsdamWelke stateroom kan je aanbevelen? Afhankelijk van de leeftijd en behoeften van de familie kies je een geschikte stateroom uit. Voor de allerkleinsten kan een bedje worden aangevraagd. “Toen onze kleinste nog niet kon lopen, namen we een balkonhut. Later met twee kinderen, kozen we voor een buitenhut. Zo was er geen gevaar dat ze onverhoopt alleen op het balkon konden komen.” In de staterooms van de Holland America Line zijn een 3e en 4e persoon gemakkelijk onder te brengen; in een bed dat uit het plafond komt of een slaapplaats op de zitbank. Deze worden door de kamerjongen/meisje elke avond gereed gemaakt met uiteraard de fantastische handdoekdieren. Op het nieuwe MS Koningsdam zijn vijfpersoons familiestaterooms met twee badkamers voor ongestoord badderen.

Waar ga je dineren met je kinderen? “De meeste avonden aten we in het Lido buffetrestaurant”, vertelt Anne, “wanneer de kinderen wat ouder werden, dineerden we in het hoofdrestaurant tijdens de open zitting. We namen een tafel voor ons eigen gezin en al snel wist het personeel wie we waren en waar onze voorkeur naar uit ging.” Bij Holland America zijn er speciale kindermenu’s met een aantal keuzegerechten. De kinderen krijgen kleurpotloden zodat ze creatief aan de slag kunnen. “Mocht je speciale wensen hebben, dan is dat geen enkel probleem en denken de obers graag met je mee.” Zelfs de smoothies bij het Lido zwembad werden vrijwel automatisch gebracht als ze een plekje bij het zwembad gevonden hadden.

Club HALHoe ziet een dag eruit met jullie gezin? “Een dag bestaat voor ons uit veel samen doen met de kinderen”, zegt Anne. “We spelen met de kinderen op het grote sportveld en bij mooi weer zoeken we het water op. Realiseer je wel dat kinderen die nog niet zindelijk zijn, niet in het zwembad mogen. Daarom namen we zelf een klein opblaasbadje mee om op het balkon neer te zetten. Succes verzekerd!” Als kinderen zindelijk zijn, mogen ze uiteraard wel in het Lido zwembad. Vanaf 3 jaar kunnen kinderen overdag terecht in een van de drie kinder- en tienerclubs waar de medewerkers vele activiteiten organiseren. De clubs zijn ingedeeld in de leeftijden 3-7 jaar (Club HAL – Kids), 8-12 jaar (Club HAL – Tweens) en The Loft voor Teens (13-17 jaar). Op een aantal schepen is er een eigen buiten dekgedeelte The Oasis waar de tieners kunnen ontspannen.  Elke leeftijdsgroep heeft speciaal op hen afgestemde activiteiten variërend van sportwedstrijden, speurtochten, pyjama-party’s en creatieve uurtjes, die begeleid worden door geschoold personeel. Oasis-H2Daarnaast zijn er kinder-kooklessen in het Culinary Art Center waar de kinderen in twee leeftijdsgroepen (3-7 jaar en 8-15 jaar) bijvoorbeeld basiskooktechnieken leren. “Kinderen maken zeer snel contact met elkaar en taalbarrières vallen compleet weg. Onze vijfjarige vond een Spaans vriendinnetje op dezelfde gang en ze beleefden zonder dat ze elkaar verstonden, leuke avonturen met elkaar.”

Wat doen jullie op een dag aan vaste wal? “We hebben gemerkt dat wij als familie vooral de natuurbestemmingen erg leuk vinden.” Anne voegt er aan toe, “we zoeken op elke bestemming wel een strand of speeltuin op waar de kinderen zich even kunnen uitleven.” Een taxi biedt hen de meeste vrijheid om gemakkelijk van het schip naar een bepaalde bezienswaardigheid te komen. Excursies boeken ze alleen als de bestemming moeilijk bereikbaar is.

Tot slot, hoe sluit je de dag af op een cruiseschip? “Na het dineren, maken we gezellig met de kinderen een dansje in de Explorer Lounge. Lekker even gek doen.” Wil je gebruik maken van een (betaalde) oppasservice, vraag dit dan na bij de receptie. “Bij het gaan slapen in de stateroom , genieten we tot slot van een drankje. Met mooi weer uiteraard op ons balkon!”

Uit het enthousiaste verhaal is het uiteraard geen verrassing dat de familie de volgende cruise al geboekt heeft, uiteraard ook op een Holland America Line cruiseschip.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Holland America Line.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)