Cruisereiziger
Scheepsbezoek

Queen Mary 2 nog altijd de mooiste

Tekst en beeld: Riekelt Pasterkamp

07 Queen Mary 2Bij ingebruikname in januari 2004 was ze veruit de grootste, de langste en de duurste. Is niet meer zo. Maar nog altijd de mooiste, oordelen liefhebbers over de Queen Mary 2.

Een flatgebouw rijst op langs de kade in het centrum van Liverpool. Zeventien dekken, hoger dan het Vrijheidsbeeld. Tussen de kiel en het puntje van de schoorsteen zit 72 meter. Hoger mocht niet omdat de machtige majesteit anders niet meer onder de Verrazano-Narrowsbrug in New York door kan.
Eenmaal binnen is de lobby voor bezoekers de eerste kennismaking. Een trap á la de Titanic. Glazen liften zoeven op en neer. Het rode tapijt nodigt uit tot een keer extra voeten vegen. Passagiers moeten het gevoel krijgen zich onder te dompelen in “de weelde van de 21e eeuw gecombineerd met de nostalgie van de jaren ‘20.” Daar horen rangen en standen bij. Het hutnummer bepaalt in welk restaurant iemand mag eten. Het Britannia-restaurant is het grootste en opvallendste. Het is verdeeld over drie dekken. De eetzaal kan 1347 mensen in één keer aan. Niet iedereen kan bij het raampje zitten.

Britten
Aan boord van QM2 kunnen 2620 passagiers. Het aantal bemanningsleden is ruim 1200. De officieren zijn ‘voornamelijk’ Britten, de rest van het personeel ‘internationaal’. Dat betekent veel Aziatische gezichten met bijbehorende lage lonen.
De Queen Mary 2 is al lang niet meer het grootste cruiseschip ter wereld, maar wel de grootste oceanliner, stelt eigenaar Cunard, die dit jaar 175 jaar bestaat en over slechts drie schepen beschikt.
De QM2 telt 2500 kilometer aan kabels, 80.000 lichtpunten, 3000 telefoons, 8800 luidsprekers, 5000 traptreden en evenzoveel brandmelders. De elektriciteitscentrale aan boord produceert genoeg energie om een stad als Southampton van licht te voorzien. Het schip is langer (345 meter) dan de Eiffeltoren hoog is. In het ruim van de Queen passen 600 Londense dubbeldekkers.

Wandkleed
Aandachttrekkend is een enorm wandkleed dat de Queen Mary 2 voorstelt in de haven van New York. Ziedaar een Nederlands snufje aan de pracht en praal. De gobelin is handgemaakt door Barbara Broekman. Het grootste kleed dat ooit naar zee is gegaan. Nu we toch chauvinistisch bezig zijn: landgenoot Henk Brandwijk uit Valthermond maakte een schaalmodel van het schip. Het is te zien in de Commodore Club, een soort theekrans voor heren. Met rooksalon, genoemd naar Churchill. En sigaren uit Cuba.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Cruisereiziger