Cruisereiziger
Overig cruisenieuws

Europese cruise industrie draagt bij aan herstel Europese economie

CLIA-13-M001_Netherlands_BLKIn 2014 heeft de cruise industrie een noemenswaardige bijdrage geleverd aan het herstel van de Europese economie. Dit blijkt uit het jaarlijkse rapport dat CLIA (Cruise Lines International Association) vandaag heeft gepubliceerd. Het economische aandeel van de cruisesector aan het Europese bruto product bedraagt Euro 40,2 miljard in 2014, 2,2% meer dan in 2013. De directe bestedingen bedragen in totaal Euro 16,6 miljard, 2,5% meer dan in 2013. Aan dit totaal is Nederland goed voor een bijdrage van 399 miljoen (+ 11,8%).

Nederlands aandeel stijgt met 11,8%
Door de komst van minder passagiers en crew in Nederland in 2014, zijn hun bestedingen gedaald met 6,1%. Hier tegenover staat dat het totale economische aandeel van 399 miljoen in 2014 significant is gegroeid met 11,8% ten opzichte van 2013. Dit komt voor bijna 90% door extra bestedingen in de scheepvaartindustrie (toeleveranciers) en de toename van bestedingen door cruise rederijen met betrekking tot operationele voorzieningen.

In 2014 ging een record van 6,39 miljoen Europeanen op cruisevakantie. Dit is een kleine groei van 0,5 % ten opzichte van 2013 en 30% van alle cruisepassagiers wereldwijd. ‘We werken jaar in, jaar uit hard in de cruisebranche om positieve resultaten te bereiken’, zegt Pierfrancesco Vago, voorzitter van CLIA Europa. ‘Het is van belang dat Europa investeert in de verbetering van infrastructuur en havenfaciliteiten en zorgt voor stroomlijning van bijvoorbeeld visa procedures. Er is potentie om verder te groeien, maar het is geen garantie. Europa moet blijven zorgen dat we de markt kunnen blijven bedienen’, stelt Vago.
Groei werkgelegenheid door Europese cruise industrie
Er zijn 10.000 extra banen in 2014 gegenereerd. In totaal werken 349.000 Europeanen in de cruise branche en in de gerelateerde cruise industrie, die een loonsom opleveren van Euro 10,7 miljard.
Europese scheepswerven blijven wereldwijd de belangrijkste spelers in de scheepvaart industrie. Tot 2018 zijn 29 orders geplaatst voor de bouw van nieuwe cruiseschepen, die een waarde vertegenwoordigen van bijna 16 miljard. Alleen al in 2014 spendeerden cruise rederijen Euro 4,55 miljard in Europa aan onderhoud en nieuwbouw van cruiseschepen. Dit is een toename van 12,8% ten opzichte van 2013.

Feiten en cijfers 2014 CLIA Europa

  • Economisch aandeel aan Europees bruto product; Euro 40.2 miljard.
  • Direct bestedingen door cruiserederijen, passagiers en bemanning: Euro 16.6 miljard.
  • 42 cruiserederijen komen uit Europa, met een totale vloot van 123 cruiseschepen en een capaciteit van 146.000 bedden.
  • 60 cruiseschepen van 18 niet-Europese cruiserederijen voeren in Europa met een capaciteit van 89.000 bedden.
  • Werkgelegenheid in Europa in de cruisesector: 348,930 banen met een loonsom van Euro 10,75 miljard.

Marco

Als 'first-timer' op de Voyager of the Seas in 2007 was Marco meteen verkocht. Sindsdien is hij verzot op cruisen. Dat betekent na tientallen cruises nog steeds kippenvel bij het inschepen. Veel zeeën bevaren, maar niets mooiers dan cruisen op de Nieuwe Waterweg langs geboortestad Maassluis.

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of een leuk cadeautje uit te zoeken in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

Cruisereiziger