Minder Nederlandse cruisereizigers in 2015

CLIA-13-M001_Netherlands_BLKMaakten in 2014 nog 109.064 Nederlanders een cruise, in 2015 kozen 106.252 voor een cruise. Tussen 2011 en 2015 heeft de Nederlandse cruisemarkt een aanzienlijke groei doorgemaakt. In deze vijf jaar nam het aantal passagiers gemiddeld 7,5% toe – inclusief een daling van 2,6% in 2015. De terugloop in 2015 is volgens CLIA, de Nederlandse cruisebranche associatie, te verklaren vanuit de verschuiving van in- en ontschepingshavens verder van huis; dat kostte Noord-Europa 2.000 Nederlandse cruisepassagiers.

Het aantal cruisepassagiers in de Middellandse Zee groeide wel, naar ruim 39.000 in 2015, maar niet voldoende om de afname te compenseren. 2016 biedt een gunstig perspectief voor de Nederlandse markt, met nieuwe cruiseschepen die de havens van Amsterdam en Rotterdam aandoen. In 2015 koos een recordaantal van 6,6 miljoen Europeanen voor een vakantie per schip, een stijging van 3% ten opzichte van het voorgaande jaar. Sinds 2008 is de Europese cruisemarkt zelfs met maar liefst 49% gegroeid. De Nederlandse cruisereiziger vaart gemiddeld cruises van 9,7 dagen. Europeanen varen korter, gemiddeld 8,8 dagen.

Marlies Grent, National Director CLIA Nederland, over de Nederlandse markt: “In 2011 begon hier de opmars en hoewel de afgelopen twee jaar iets minder Nederlanders op cruise gingen, zijn we positief over 2016. Er komen weer meer schepen naar Nederland en dat gaat zeker bijdragen aan het aantal boekingen. Daarbij is het belangrijk geïnteresseerden goed te informeren over de enorme diversiteit en mogelijkheden die een cruisevakantie biedt. Zo is het een pré dat rederijen niet gebonden zijn aan vaste routes; als de situatie dat vereist, kan een bestemming worden vermeden. Cruisen is een fantastische manier van reizen die Nederlandse vakantiegangers zal aanspreken. Er is echter nog veel onbekendheid en daar ligt een belangrijke doelstelling voor de branche”.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger! Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Op Cruisereiziger help ik je daarbij. Ondersteun ons werk in deze tijden! Dat kan door bijvoorbeeld een cruisegadget in onze webwinkel te kopen. Zo heb je toch nog een beetje dat cruisegevoel thuis.