Op Nijlcruise: de kalmte van de rivier

Een riviercruise op de Nijl in Egypte vormt een paar dagen ultieme rust op de Nijl afwisselend met indrukwekkende bezoeken aan oude Egyptische tempels. Een Nijlcruise is een goede manier om veel te zien van de oude Farao’s. Je ziet dat veel mensen een paar dagen Nijlcruise combineren met een week zonvakantie aan de Egyptische kust zoals in Hurghada of een Nijlcruise combineren met een bezoek aan de hoofdstad Cairo waar de pyramides te bewonderen zijn.

Een Nijlcruise vormt voor stellen en echtparen een heerlijke culturele vakantie. Voor gezinnen met kleine kinderen is het wellicht minder geschikt. Voor kinderen met een interesse in de farao´s kan het een unieke vakantie zijn. Het hele jaar door kan er gecruist worden op de Nijl, echter in de zomermaanden – van juni tot en met augustus – zijn de temperaturen wel vrij hoog; 40C in Luxor en Aswan voelen niet heel prettig aan. In de overige maanden van het jaar is de laagste temperatuur (in december) altijd nog 22C. Zorg vanwege de hoge temperaturen altijd voor genoeg water! Het hoogseizoen loopt van oktober tot en met april. Het kan voorkomen dat je daarom niet direct aan de kade ligt maar zij aan zij aan een ander schip.

Cruiseschepen

Op de Nijl varen enkele honderden riviercruiseschepen. Ze zijn zeer verschillend in kwaliteit en inrichting. Op de Nederlandse markt worden over het algemeen goede schepen (vier- of vijfsterren) aangeboden. De hutten zijn ingericht als een goede hotelkamer met twee bedden, een bureau en een eigen badkamer met douche. De riviercruiseschepen hebben een zwembad op het buitendek met ligbedden, een restaurant en een lounge. De verzorging is naar keuze halfpension of fullpension. Dat laatste is zeer aan te raden vanwege de hygiëne wanneer je in de steden voedsel koopt. Drankjes blijven wel altijd voor eigen rekening.

Opstaphavens

De opstapplekken zijn Luxor en Aswan. De schepen varen tussen deze twee steden heen en weer. Ook is het mogelijk heen en weer te gaan in een week. Wanneer in Luxor vertrokken wordt, kan er vanuit Nederland naar toe gevlogen worden. Aswan is avontuurlijker; met een trein reis je van Luxor naar Aswan in in ongeveer drie uur.

Wat is er te zien?

In Luxor bezoek je de imposante Dal der Koningen, een dal vol met nog verborgen en ontdekte graven. De graven van Toetanchamon, Toetmosis III en vele anderen zijn te bezoeken. De graven zijn erg mooi om te zien. Een lange gang leidt naar de gravenkamers die prachtig zijn voorzien van hiërogliefen. Ook vind je in Luxor twee tempelcomplexen, de tempel van de vrouwelijke farao Hatshepsut en de Tempel van Luxor die gewijd is aan de goden. Op weg naar het zuiden kom je in Esna de volgende tempel tegen. Bijzonder is de stop in Edfu, een tempel gewijd aan de valkgod Horus. Wanneer je wilt kan je met paardenkoetsjes naar de indrukwekkende tempel gebracht worden.

In Aswan voel je je Agatha Christie die in het bekende hotel Old Cataract een van haar detective boeken heeft geschreven. Aswan is het eindpunt van de riviercruiseschepen van de Nijl. Een enorme dam zorgt er voor dat er enorme meren zijn ontstaan. Een tempel moest daardoor herbouwd worden op een hoger punt omdat deze anders onder zou lopen. In Aswan valt veel te zien; een oude steengroeve waar je kan zien hoe de torenhoge obelisken werden gedolven, de markt en de tempel van Abu Simbel ruim 280 kilometer verderop. Een excursie daar naar toe kan met de bus (in convooi) of met het vliegtuig gedaan worden.

Liefhebbers kunnen ook met een oude zeilboot, een felukka, een tochtje maken over de Nijl. Deze wordt ook in combinatie aangeboden met een bezoek aan een traditioneel Nubisch dorp. De mensen laten zien hoe zij leven en proberen met de verkoop van kleine handwerkjes, geld te verdienen voor hun dorp.

Tenslotte

Op vakantie in Egypte kom je een andere cultuur tegen als in Nederland. Dit bemerk je het sterkst wanneer je souvenirs wilt kopen. Veel onderhandelen en veel gedrang. Bedenk vooraf wat je wilt kopen en hoeveel je ervoor wilt betalen. De Nijlcruise is de perfecte rustgevende en luxe manier om veel te zien van oude farao’s maar ook van het leven langs de Nijl.

Video van Vlaanderen Vakantieland over een Nijlcruise

 

Nijlcruises zijn boekbaar vanaf ongeveer €400 (2018) bij onder andere:

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger! Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisevirus mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Op Cruisereiziger help ik je daarbij. Ondersteun ons werk in deze tijden! Dat kan door bijvoorbeeld een cruisegadget in onze webwinkel te kopen. Zo heb je toch nog een beetje dat cruisegevoel thuis.

close

Mis niets meer!

Ontvang minimaal één keer per week al het nieuws & aanbiedingen per mail.
Als cadeautje ontvang je downloadbare kalenders van Amsterdam, Rotterdam en IJmuiden.