Veendam artefacten gezocht voor tentoonstelling Veenkoloniaal museum in Veendam

In het voorjaar en de zomer van 2018 wordt in het Veenkoloniaal Museum in Veendam een tentoonstelling gehouden over de vier passagiersschepen van de Holland-Amerika Lijn die onder de naam ‘Veendam’ in de vaart zijn (geweest). Momenteel vaart de vierde MS Veendam voor de Holland America Line.

De tentoonstelling toont chronologisch in objecten, foto’s, films en documenten het wel en wee van de vier schepen, inclusief een kort het verhaal van de voorloper van de HAL, de Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart-Maatschappij (NASM) en het stoomschip ‘Willem Albert Scholten’.

Er zijn al bruiklenen toegezegd van onder andere het Maritiem Museum Rotterdam, Vereniging De Lijn, Museum Goedewaagen, oud-bemanningsleden en een verzamelaar van aardewerken tegels en tegeltableaus van HAL-schepen. Ook zijn er al verschillende aankopen gedaan, onder andere het laatste havenjournaal van 9 december 1976 van de s.s. Veendam III, de dag dat ze werd overgedragen aan de nieuwe eigenaar.

Veel van de voorwerpen, betreffen souvenirs die op de schepen te koop waren. Ook van menukaarten is inmiddels een aardige collectie samengesteld, met als oudste een exemplaar van 1928. Wat tot nu toe echter ontbreekt zijn artefacten die onderdeel hebben uitgemaakt van de schepen zelf. Bijvoorbeeld tafelgerei, dekstoelen, reddingsboeien, hutsleutels en dergelijke. Het enige authentieke voorwerp dat de samenstellers tot nu toe hebben kunnen traceren, is een onderdeel van een wandpaneel met als voorstelling een molen nabij Veendam, afkomstig van de s.s. Veendam II en in bezit van het Maritiem Museum Rotterdam.

Via facebook wordt de volgende oproep gedaan: wie over een authentiek object van een van de Veendam-schepen beschikt en die in tijdelijke bruikleen wil afstaan, kan reageren via de speciale facebookpagina  of op fredootjers@gmail.com.

(Bericht van Facebookpagina Veendam in de Vaart)

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger! Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisevirus mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Op Cruisereiziger help ik je daarbij. Ondersteun ons werk in deze tijden! Dat kan door bijvoorbeeld een cruisegadget in onze webwinkel te kopen. Zo heb je toch nog een beetje dat cruisegevoel thuis.

Eén gedachte over “Veendam artefacten gezocht voor tentoonstelling Veenkoloniaal museum in Veendam

 • 8 december 2016 om 21:04
  Permalink

  Goedenavond Miriam,

  Als u de naam van de website http://www.tonrijppaert.nl intikt, ziet u (mondiaal) de grootste verzameling tegels die ooit door de HAL en aanverwante organisaties zijn uitgebracht. De tegels worden op dit moment tentoongesteld in het Keramisch Museum Goedewaagen te Nieuw-Buinen, na een eerdere expositie aan boord van het ms Rotterdam tijdens de reis van Rotterdam naar Singapore in 2015. U leest er alles over op de tweetalige website, die iedere eerste dag van de maand wordt bijgewerkt.

  Met vriendelijke groet,
  Ton Rijppaert.

Reacties zijn gesloten.

close

Mis niets meer!

Ontvang minimaal één keer per week al het nieuws & aanbiedingen per mail.
Als cadeautje ontvang je downloadbare kalenders van Amsterdam, Rotterdam en IJmuiden.