Cruisereiziger
Ongeval

Viking Sky veilig aangekomen in de Noorse stad Molde

[Update 16:30 uur] De Viking Sky is zojuist veilig gearriveerd in de Noorse havenstad Molde! Viking Cruises heeft bekendgemaakt dat de volgende 12-daagse cruise van de Viking Sky is geannuleerd. Deze zou op 27 maart (met overnachting) starten vanaf Amsterdam. 

[Update 13:00 uur] Viking Cruises heeft rond het middaguur een nieuwe verklaring afgegeven:

‘We kunnen bevestigen dat vanaf 10:00 uur lokale tijd de Viking Sky veilig onderweg is naar Molde op eigen kracht. Het schip wordt begeleid door twee offshore bevoorradingsschepen en een sleepboot. De evacuatie door helikopters is daarom beëindigd. Er zijn op dit moment nog 436 gasten en 458 bemanningsleden aan boord.

De 479 passagiers die zijn geëvacueerd zijn op dit moment aan land en er wordt geregeld dat zij zo snel mogelijk naar huis kunnen. De eerste passagiers vertrekken vandaag. Er zijn door het incident 20 passagiers gewond geraakt. Er wordt voor hen gezorgd in diverse ziekenhuizen in Noorwegen. Enkele van hen hebben het ziekenhuis al verlaten.

Onze eerste prioriteit was de veiligheid en gezondheid van onze passagiers en bemanningsleden. We willen de Noorse Redningssentral en de Noorse hulpverleningsdiensten bedanken voor haar hulp en bekwaamheid in het managen van de situatie onder zeer zware weersomstandigheden. We willen ook de lokale bewoners bedanken die de gehele tijd zeer ondersteunend en gastvrij zijn geweest’.

[Update 10:30 uur] De Viking Sky wordt nu naar land gesleept, met een sleepboot voor en achter. Het is iets meer dan 60 kilometer naar rustiger water en 80 kilometer naar Molde. Er is een tijdelijke pauze in de evacuatie door helikopters. 

[Update 08:30 uur] Drie van de vier motoren zouden het inmiddels weer doen. Indien de omstandigheden het toelaten zal het schip met hulp van sleepboten naar de Noorse stad Molde varen. Er zouden ongeveer 300 passagiers zijn geëvacueerd. 

Het cruiseschip Viking Sky van Viking Cruises is zaterdagmiddag voor de westkust van Noorwegen in de problemen gekomen en heeft een noodsignaal afgegeven. Er is een reddingsoperatie opgestart om de 1.300 passagiers en bemanningsleden van boord te halen. Helikopters en schepen van de Noorse kustwacht zijn ter plekke om assistentie te verlenen.

De Viking Sky zou naar verluidt problemen hebben met de aandrijving, waardoor het in eerste instantie stuurloos richting de kust leek te drijven. Het schip kon daarna voor anker gaan onder zware weeromstandigheden met sterke wind en golven van 8 tot 9 meter. Het schip vaart momenteel weer op eigen kracht onder begeleiding van een sleepboot.

Een deel van de passagiers, waaronder enkele gewonden, is inmiddels aan land gebracht en er wordt hard gewerkt om meerdere motoren weer aan de praat te krijgen. Sinds het begin van de avond is er in hetzelfde gebied ook een tweede schip in nood door motorproblemen. Het gaat om een vrachtschip met 9 personen aan boord.

Viking heeft zaterdagavond op haar website een statement geplaatst over de situatie.

 

 

Wil je echt alles weten over een Fjordencruise? Ga dan naar Fjordencruises.nl Daar vind je meer informatie over Noorse havens, routes en rederijen die naar Noorwegen varen.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)