Reisverslag AIDAperla: Metropolen Cruise – door Agnes Bol

Agnes maakte begin juni 2019 een Metropolencruise op de AIDAperla vanuit Rotterdam. Volg haar dagelijks mee!

Donderdag 30 mei – vertrek uit Rotterdam

Ik heb even gedacht: nee, deze keer geen verslag van mijn vakantie…
Maar doe het lekker toch! Het is té leuk om niet te beschrijven.
Na mn cruise van vorig jaar met zus wist ik dat dit een vervolg moest hebben, ik vond het geweldig! 😊
Maar kan het de eerste keer evenaren, of moet je het gewoon bij één keer laten en weer wat anders gaan doen? Ik kon het in ieder geval niet laten om weer op de Aida te stappen….

Het is het zelfde schip met dezelfde bestemmingen, maar met ander gezelschap en deze keer opstappen in Rotterdam. Heerlijk zo een thuis wedstrijd! Bij het boarden krijg ik gelijk weer dat gevoel van geluk door mn lijf stromen, dit kan gewoon niet mis gaan…..🥰
Er stappen maar 121 Nederlanders op, de overige 4000 zijn bijna allemaal Duitsers opgestapt in Hamburg. Dat wordt ook de eerste haven die we aandoen, maar hun wacht een laatste zeedag en dan zit het erop. Zodra we vertrekken klinkt Sail Away over de speakers, het voelt gelijk weer vertrouwd!
Wederom vaar ik weer voor mn huis langs en uiteraard staan ome Cees en tante Ag ons op het hoofd weer uit te zwaaien. Ook de liefste poezen oppas Ellen (zonder haar laat ik mn poezenkinders niet achter!) en verschillende buurtjes nemen de moeite, dit geeft echt een goed gevoel! 🤗

Ander gezelschap betekent ook andere dingen doen aan boord en deze keer waagden we s’avonds gelijk maar een gokje in het casino. Alsof het zo heeft moeten zijn: gewonnen! 💰Zoals ik al zei: dit kan gewoon niet mis gaan.
Na een heerlijke eerste nacht aanschuiven bij het ontbijt en ik kan het wel 100 x zeggen; aan boord zijn zoveel mogelijkheden om te eten, die mensen verspreiden zich allemaal. Waarom ik dit schrijf: dit is waar de meeste mensen zo bang voor zijn, het massale. Maar geloof me, aan boord merk je hier niks van. Er is voor ieder wat wils, maar ik hou me in. 😬
Na het eten een wandelingetje over de bovendekken en we besluiten de sportschool maar eens te bezoeken. In Maassluis hebben we “Life” maar die past hier wel 2 x in. Een beetje energie opbouwen kan geen kwaad en ik moet zowaar zeggen dat ik het lekker vond!

Na een verfrissende douche ons dag programma maar eens bekeken, deze hangt iedere avond ervoor op de deur. Er staat bingo op het programma, we besluiten hier aan mee te doen, het vakantie gevoel wordt goed gevoed! Helaas geen prijs, maar de winnaar nam gewoon even €1650,- mee!

Het weer werkt weer goed mee, en we genieten nog maar eens van een kop koffie ☕️ op één van de (zoveel) heerlijke plekken waar je kunt genieten van het uitzicht. Wederom vaart er een cruise schip met ons mee, ben er nog niet achter welke deze keer met ons alle havens aan doet!

In de avond is er een prachtige show, deze keer met als thema: The Beatles.
Je kunt merken dat er aandacht (en geld) aan besteed is. Aida weet hoe ze mensen kunnen entertainen! Het ene na het andere bekende nummer wordt voorgedragen en wat hebben ze een mooie stemmen. Ook de danser doen flink hun best, kortom: een prachtige show!

Na een heerlijke nacht nu dus om 8:00 uur aangekomen in Hamburg waar we onze eerste activiteit hebben geboekt. Daar hopelijk in het volgende verslag meer over! Tot de volgende keer:
AHOI vanaf de #Aida Perla 🛳

Zaterdag 1 juni – Hamburg

Zondag, een zeedag voor de boeg. Eerst maar eens de dag van gisteren. Om 8 uur precies meren we aan in Hamburg. We waren vroeg op gestaan (voor vakantie begrippen) want om 9 uur moesten we ons melden voor de Schnuppertour. Oftewel, met de E-bike op pad. We liggen aan de rand van de stad maar om er te komen moeten we de Elbe tunnel nemen. De tunnel dateert uit 1911 en het is een prachtig bouwwerk, Jugendstil, ik houd wel van de oude stijlen waarin er toen gebouwd werd. We moeten met een lift naar beneden, we zijn met 7 personen incl de gids. Het is maar goed dat het vroeg is want er zijn nu nog niet veel mensen op pad; er passen 5 fietsen in….
In de tunnel is het koud, maar ik vind het leuk! Een beetje alsof je door de Maastunnel fietst. Aan het einde weer omhoog met de lift en we staan in het centrum.

Hamburg is een prachtige stad, veel oude historie met daar tussen moderne gebouwen. Het getijde is eb en dat kun je in de stad goed zien, je zou kunnen “wadlopen”. Tijdens het fietsen merk je hoe verwend wij zijn in ons kleine landje, fietspaden hebben ze hier nog niet van gehoord. We fietsen af en toe over vreselijke keien waar je bijna het shaking syndroom van oploopt, maar het heeft wel wat. We fietsen dwars door het centrum dat wel wat wegheeft van De Lijnbaan, dit zou in Rotterdam niet kunnen…. De gids weet veel en met regelmaat stopt hij om iets te vertellen of voor een mooi foto momentje. We fietsen door en komen aan bij de Reeperbahn, oftewel: de roze buurt.
Tja, ik vind het uit de tijd. Het is nu dag en ik voel me er nu al niet op mn gemak. 2 Dronken mannen maken ruzie en het komt tot een handgemeen. Grote posters van schaars geklede dames hangen aan de panden en menig sexshop kunnen je aan je trekken voldoen. De toeristen bussen zoeven langs, ik begrijp werkelijk niet dat dit als “leuk” wordt ervaren. In deze tijd van internet zou dit niet meer hoeven…..

We fietsen door en komen bij een enorme betonnen bunker, we vragen maar eens wat dit is, de gids blijft het antwoord schuldig, wij weten wel beter. Het is een Flaktoren en stamt uit de oorlog. Er kunnen 20.000 mensen schuilen, op iedere toren stond lucht afweer geschut, maar nu dient het als energie centrale. Uiteraard zelf maar even opgezocht.  Tja: don’t mention the war….
We eindigen tegenover de boot voor een laatste foto momentje en het zit er op, een echte aanrader!

Terug gekomen is het tijd voor een lekkere lunch en kiezen maar weer uit één van de vele restaurants. Zo een beetje alle gasten zijn vertrokken en de nieuwe melden zich aan. Dit kun je duidelijk merken want ze zijn zoekende. Ik weet nog hoe groot ik dit schip ervaarde mijn eerste dag met zus, we verdwaalden nog wel eens….
In de middag nog even de sportschool opgezocht en verder lekker relaxen aan boord. Om 18:00 vertrekken we, nadat de reddings oefening is afgerond. Het blijft een hele operatie om ruim 4000 passagiers en 1000 man personeel te evacueren, maar alles verliep soepel. In tijden van nood zal er menig elleboogwerk aan te pas komen!

De Elbe is prachtig en het weer werkt mee. Sail Away klinkt weer door de speakers en de meeste passagiers staan op 1 van de vele dekken om afscheid te nemen van Hamburg. Wonen aan de Elbe lijkt me geen straf, prachtige optrekjes liggen aan de rand van de oever.

In de avond stelt de kapitein zich voor, je kunt merken dat Hamburg echt beschouwd wordt als de eerste vertrek dag van deze cruise. De kapitein is dezelfde als vorig jaar: een knappe Italiaan! Toen zat hij erop ter vervanging nu is hij dé kapitein van de Perla.  Daarna werden de Aida-stars voorgesteld. Oftewel de zangers, wederom een prachtige show mét Nederlandse inbreng! 1 Van de zangers is Bart uit Utrecht. Nog een laatste rondje over de bovendekken en de hut wordt weer opgezocht, het kaarsje gaat uit.

Inmiddels is het 13:00 en we liggen aan het dek. Vandaag uitgeslapen (voor zover ik dat kan; 7:30 uur dus) en zijn rustig opgestart. Tegen 10:00 aan het ontbijt en op m’n gemak het dag journaal van vandaag door gelezen. Waar ik in de eerste reis met zus zoveel mogelijk wilde genieten van alles wat nieuw was, merk ik dat het nu intenser is. Dat wil zeggen: er komt oog voor detail. In het journaal staan leuke weetjes over het schip en bijv. de vlaggen die het voert op verschillende tijdstippen. Ik word een echte Aida-kenner!

Ik geniet van het uitzicht, er staan veel werkeilanden in de Noordzee. Aan bakboordzijde vaart er een cruise schip met ons mee en er vaart menig vrachtschip. In de lucht vliegen 2 meeuwen met ons mee, je ziet ze niet één keer hun vleugels bewegen, ze zweven op de wind. Morgen om half 11 meren we aan in Southampton, maar voor nu:  Ahoi vanaf de #Aida Perla.

Ps: dan toch een klein minpuntje voor zover ik die kan vinden. We zitten op dek 4 deze keer, vorig jaar dek 12. Zo laag zitten heeft zo zn voor- en nadelen. Voordeel is, je hebt met varen meer “contact” met de zee en de golven, je ziet hoe hoog ze soms zijn maar merkt dit niet. Nadeel: In de haven van Hamburg vaart zo een beetje iedere 2 minuten wel een rondvaart boot voorbij op enkele meters afstand. Bij het verlaten van de douche had ik dit even niet in de gaten en werden de mensen aan boord geconfronteerd met mijn ontblote lichaam. Ik kan er nu om lachen…. 😂

Zondag en maandag: Zeedag en Southampton

Dinsdag ochtend, we hebben Engeland achter ons gelaten in liggen alweer in Frankrijk, het gaat zo snel allemaal. Eerst maar eens over de afgelopen 1,5 dag.

Zondag hadden we dus een zeedag en hebben we het rustig gehouden. Aan boord is veel te doen, maar even een rustdag tussendoor is ook wel lekker. In de avond maar eens een lekkere cocktail en genieten van de show, deze keer met als thema “the 90’s”. De dansgroep komt op het podium en direct klinkt het nummer wat vroeger toen Danny nog thuis woonde ik uitkotste omdat hij dit oefende op zn basgitaar. Menig keer riep ik naar boven of hij ter afwisseling iets anders kon spelen! Nu geniet ik ervan…..

Maandag ochtend om 9:30 meerden we aan in Southampton. Omdat Engeland niet in het Shengen verdrag zit moet iedereen zich melden mét id-bewijs, of je nu van boord gaat of niet. Dat wordt een hele operatie, dus we besluiten voor de horde aan te gaan! Zoals ik al schreef doe ik deze reis heel andere dingen maar vandaag val ik even in herhaling…
Vandaag gaan we naar Salisbury én Stonehenge! Voor mij geen straf want ik vond het vorig jaar geweldig! De bussen staan buiten alweer klaar en voor ons is het bus 13. Beetje gek is dit wel want aan boord hebben we geen 13e verdieping en hier staat onze reisleider met nummer 13 te zwaaien, hopelijk is dit geen slecht voorteken…

Net als vorig jaar is het weer prachtig. We beginnen de excursie door New Forest, een heel mooi natuurgebied van ruim 50.000 hectare in het zuiden van Engeland. We zien veel wilde paarden en her en der staan kuddes koeien. Ook staan er menig Engelse cottages, ik houd wel van deze bouwstijl, het ziet er romantisch uit. Na een mooie rit komen we aan in Stonehenge en net als vorig jaar komt er weer een apart gevoel in mijn lijf. Dit kan ik niet uitleggen maar het voelt goed. De plaats heeft echt iets mythisch en ik kan er weer net zoveel van genieten als vorig jaar. Mocht je ooit in de gelegenheid zijn: zoek het eens op!
En ga dan vooral lopend over de velden, dit duurt ongeveer drie kwartier heen en ook weer terug, maar het heeft iets magisch. Wij waren de enige uit de bus die dit deden maar het geef je zo een voldaan gevoel!

Onze tocht gaat weer verder naar Salisbury. Hier besluiten we de kathedraal van binnen te bezichtigen. Het is gebouwd tussen 1220 en 1280 ik vraag me af hoe ze dit ooit zo hebben kunnen maken zonder alle moderne technieken van nu, Ik kijk mn ogen uit. Ik besluit een kaarsje op te steken voor mijn moeder en na al die jaren komen daar nog steeds de tranen, wat kan ik haar soms enorm missen!
In de kerk ligt een origineel deel van de Magna Carta, je kunt zien dat dit heel oud is en geschreven met bijna een onleesbaar handschrift. Ook staan er veel graftombes de een nog mooier dan de ander. Wanneer een man besluit dit van dichtbij te bekijken valt hij over een houten kistje hard tegen de muziek installatie aan. Verschrikt kijken de mensen om en hij kan nog maar net de godver‘s binnen houden, ik kom niet meer bij van de lach… 😂

Eenmaal buiten gaan we naar het marktplein hier kun je gezellige winkeltjes en pubs vinden. Als we dan toch in Engeland zijn besluiten we fish and chips te nemen, het smaakte heerlijk!  Moe maar voldaan keren we terug naar de bus die ons weer naar de boot brengt. Het is inmiddels avond maar ik ben versleten…..
Om 20:00 uur schuiven we aan voor het diner maar zelfs daarvoor ben ik te moe, ik zal het niet laat maken! Op de kamer hangt tv en hier kun je live volgen wat er aan boord gebeurd, de show kijk ik 5 min. vanuit mn bed maar dan vallen mn luikjes dicht…

Vanmorgen dus aangekomen in Le Havre. Ik doe mn gordijnen open en sta direct oog in oog met de crew, we waren al aangekomen! Je merkt hier werkelijk niks van dus werd ik hierdoor compleet verrast. Gelukkig had ik mn pyjama nog aan, maar dit is nu de 2de keer! Inmiddels is het vloed aan het worden en liggen we wat hoger….

Zo lekker lunchen en daarna staat er weer wat leuks op het programma.
Voor nu Ahoi vanaf de #Aida Perla

Dinsdag – Le Havre

Dinsdag avond en we zijn vertrokken naar onze volgende haven in weer een ander land. Vanmiddag hadden we wat leuks op de planning waardoor we het vanmorgen rustig aan konden doen. Ik heb tijd om bij te komen en geniet van alles wat de Aida biedt. Ik heb aan boord nu toch echt het Aida-virus opgelopen en ben bang dat ik er nooit meer vanaf kom. Maar wat is dat en waar komt het door?
Eigenlijk heb ik het vorig jaar al opgelopen en zal het proberen te beschrijven.

Op het moment dat je aan boord stapt begint je vakantie met 1 grote Aida familie. Iedereen staat voor je klaar om het je zoveel mogelijk naar de zin te maken en alles is tot in de puntjes verzorgt. De bemanning is vriendelijk, de kamers zijn keurig en van alle gemakken voorzien, het eten is heerlijk en aan boord is voldoende te doen zodat je je niet hoeft te vervelen. Wat ik vooral zo gezellig vind is dat je in de restaurants vaak bij totaal onbekende mensen aanschuift of hun bij jou. De leukste gesprekken komen hier uit voort., zo ook vandaag. Een gezellig stel zat bij ons waardoor de tijd vloog en we ons moesten haasten naar de bus! (En dat tijdens de vakantie!). Heb je een keer geen zin in anderen is er altijd wel een rustig plekje te vinden.
Als het schip vaart lig ik graag aan dek, ik hou van de rust, het water en de wind. Iets minder van de verbrande neus die ik vaak oploop door de weerkaatsing van de zon op het water én mn zonnebril….
Van de zeedagen geniet ik volop, het brengt je heel relaxt naar een nieuw land en een nieuwe stad en eenmaal aangemeerd brengen de shuttle bussen je erheen of je kunt een excursie boeken.

Vandaag naar Honfleur en de calvados distilleerderij. Honfleur ligt aan de andere kant van Le Havre waar we met de Aida liggen. Om er te komen moeten we de Seine over via “pont de Normandie” oftewel: de brug van Normandië. Deze is ruim 2 km lang en enorm hoog, prachtig om overheen te rijden! Honfleur is een schilderachtig vissersdorpje, dit letterlijk genomen want menig beroemd schilder heeft dit gedaan. Veel huizen zijn bedekt met leien wat het heel bijzonder maakt. Op het moment dat wij er lopen komt er net een Nederlandse zeilboot binnen, de Friese vlag wappert in de top. Het dorpje doet gezellig aan en ondanks dat het regent voel je de franse gastvrijheid en geniet ik van de prachtige historische huisjes. Een aanrader om eens heen te gaan!

Een kwartiertje verder is de distilleerderij. Ik heb geen idee hoe calvados smaakt en laat me verrassen. We krijgen eerst een rondleiding door de appelboomgaard, daar wordt het van gemaakt. Daarna het gebouw in. Op het moment dat ik binnen stapte werd ik bevangen door de enorm sterke alcohol lucht. Ik kan je vertellen dat ik hiervan al dronken raakte! Ik sprak nog net niet met dubbele tong maar dit kan nooit goed zijn om in te werken…
Er lagen vaten van wel 24 jaar oud, onbetaalbaar…
Daarna mochten we proeven, het eerste glaasje smaakte heerlijk! Nog net geen calvados want daar was het nog niet oud genoeg voor. Het heet Pommeau de Normandie. Sterk maar fruitig en zowaar kon je de appel licht proeven. Maar daarna kregen we een glaasje pure bocht! Althans dat vond ik. In mn keel werd een gat geschroeid op het moment dat ik het doorslikte en vervolgens werd ik een vuurspuwende draak, gatverdamme!!! Een andere man rende naar buiten, hij liep snakkend naar lucht met zn handen aan zn keel. De sigaret die hij vervolgens nam stak hij aan met zn eigen adem. Waarschijnlijk had ik zojuist 100% pure alcohol op en kan niet begrijpen dat mensen dit lekker vinden. Afijn, een alcoholist zal ik zeker niet worden en voor mij zeker geen calvados meer! Als aandenken de eerste fles die we mochten proeven gekocht en een cocktail fles aangemaakt met Calvados, dat zal vast beter smaken!

Inmiddels liggen we weer in ons hutje, morgen meren we aan in Zeebrugge waar ook vast weer mooie herinneringen zullen ontstaan. Eerst maar weer bijkomen van alle indrukken van vandaag!
Voor nu Ahoi vanaf de #Aida Perla.

Woensdag en donderdag – Zeebrugge en Rotterdam

Donderdag 6 juni, en dan ben je ineens weer thuis en is de cruise afgelopen. Eerst nog even woensdag. Om 8:00 uur meerden we aan in België; Zeebrugge om precies te zijn.
We hadden voor die dag niks gepland, maar gewoon op eigen houtje een relax dag. Bij iedere haven waar je ligt brengen shuttle bussen (soms tegen een kleine vergoeding) je naar de stad. Vorig jaar zei ik nog dat ik nooit meer naar Brugge ging op woensdag, maar alles verdient een tweede kans! Het scheelde al een hoop dat het hoog bejaarde mens dat ons toen rondlijdde (in dit geval een lange ij, want het was echt een lijdensdag 😂) er niet was. En gewoon een dag voor jezelf is ook wel eens lekker!
Om half 11 dus op naar de stad, het weer speelde goed mee! Aangekomen moesten we een park door en daar deden we direct een lugubere vondst. Er hing een dode vlaamse gaai, (leuke naam als je in Vlaams België bent!) zag er raar uit…. Doorgelopen langs het klooster en ergens in mn achterhoofd hoor ik weer de reisleidster praten, ze heeft een diepe indruk achter gelaten! In de stad was het zowaar rustig. Er was een weekmarkt en op de vismarkt stond naast vis ook het nodige schilder- en handwerk. Een man was een zijden sjaal aan het weven, de koetsier reed met toeristen door de stad en de rondvaart bootjes kabbelden rustig door het water. Kortom: Brugge op zn best!
Heerlijk genoten van koffie en lunch en terug naar het schip.

De laatste avond is aangebroken en ik wilde de scheepshoorn een keer opnemen. Om 19:30 uur zouden we gaan varen dus ik stond klaar met camera. De Aida vaart echt keurig op tijd, (daar kan menig openbaar vervoer een voorbeeld aan nemen!) dus ik zet de camera 1 min. voor tijd alvast op opnemen. Wanneer de toeter klinkt schrik ik me het apenzuur en druk van schrik op uit, mislukt…. Dan maar weer aanzetten en het filmpje is deels gelukt. Resultaat al te zien op fb. Nog een laatste diner, een laatste show, een laatste drankje en dan toch echt de hut in voor een goede nachtrust. De wekker gezet, want ik kom weer voor mn huis langs!
Helaas…. verslapen, als een speer schiet ik uit bed en ren naar het dek. We varen al voor de aanbouw van de Blankenburg tunnel. 😔
Dan daar maar foto’s genomen, het was inmiddels 6:00 uur, en ik was zo een beetje de enige. Ruim voor de Erasmus brug keert de Aida alvast en vaart het laatste stuk (wat best lang is) achteruit.
En daar eindigt deze cruise……

De grote vraag: was het net zo mooi als de eerste keer? Antwoord: JA!!!
Ik ben echt een Aida fan geworden, hun weten het cruisen tot een echte vakantie te maken. Vanaf het moment dat je opstapt ga je een vakantie gevoel in wat bijna niet te beschrijven is, ik doe mn best! Heel veel mensen zijn bevooroordeeld, het zou voor bejaarden zijn. Maar geloof me, die zie ik de racer van de zwembaden nog niet nemen! Het is een vakantie voor jong en oud, van baby tot bejaard.
Kortom: Aida, tot volgend jaar!
(nog gegadigden die het willen proberen?😉)

Heb je ook onlangs een cruise gemaakt en wil je dit ook op deze manier delen? Mail dan voor meer informatie naar info@cruisereiziger.nl

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)