Oceanwide Expeditions bevestigt tweede nieuwbouw expeditieschip Janssonius

De Nederlandse expeditierederij Oceanwide Expeditions heeft de bouw van een tweede nieuwbouw expeditieschip bevestigd. Dankzij het succes van de eerste nieuwbouw, de Hondius, heeft de rederij een tweede schip besteld met de naam Janssonius. Deze zal in oktober 2021 gereed zijn en gebouwd worden in de Brodosplit werf in Kroatië. De Janssonius zal vrijwel identiek worden aan de Hondius, met een capaciteit voor 174 passagiers.

De Janssonius is evenals de Hondius speciaal ontworpen voor Oceanwide voor reizen in het Noordpool gebied en Antarctica met een ijsklasse Polar klasse 6. Verder zijn er snelle zodiac inschepingen mogelijk door twee inschepingsplekken en een overdekt platform voor outdooractiviteiten zoals kajakken. Aan boord is een dek met een observatie lounge en een separate zaal zodat tegelijkertijd lezingen kunnen worden gehouden, al dan niet meertalig.

Hutten

De 174 passagiers kunnen verschillende categorieën hutten boeken van twee tot en met vierpersoons, variërend van een suite van 33m2, 6 suites/hutten met een balkon, 8 superior hutten met een balkon, 19 deluxe buitenhutten, 14 tweepersoonshutten met een venster, 31 tweepersoonshutten met een patrijspoort, 2 driepersoonshutten met een patrijspoort en 4 hutten voor vier personen (ook met een patrijspoort).

Duurzaam

Het schip van 107 meter lengte en 17,6 meter breed wordt aangedreven door twee motoren met een maxiumsnelheid van 15 knopen. Net als de Hondius ieen nstelbare pitch-propeller, flexibel vermogensbeheer en een asgenerator in tegenstelling tot een dieselgestuurde generator. Dit zal Janssonius op het laagst mogelijke brandstofverbruik en kooldioxide-uitstoot houden. Bovendien zal LED verlichting voor binnen en buiten worden gebruik,  biologisch afbreekbare verven en smeermiddelen, stoomverwarming met een minimumgebruik aan elektriciteit en restwarmte die zal worden hergebruikt voor de productie van zoet water. Met andere woorden, passagiers die op Janssonius varen, zullen de poolgebieden zoveel mogelijk ervaren terwijl de poolgebieden zo weinig mogelijk worden geraakt.

Cartograaf

net als bijna alle anderes schepen in de vloot van Oceanwide, is het schip vernoemd naar een cartograaf. Johannes Jansonnius (1588-1664) was een map maker en uitgever geboren in Arnhem. Hij woonde en werkte vooral in Amsterdam. Met deze naamgeving zet Oceanwide met trots de traditie voort om pioniers uit het verleden te eren.

Miriam bracht begin juni een bezoek aan de gloednieuwe Hondius, Lees hier haar reportage

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)